Natječaj

URBANE PRAZNINE// RETHINKING THE VOID

Autor/izvor: DAZ/ MOTELTROGIR 08/03/2017

Otvoreni (i pozivni) natječaj vizualnim, izvedbenim umjetnicima i svim zainteresiranima za (performativnu) umjetničku intervenciju na kompleksu Koteks Gripe u Splitu.

ROK PRIJAVE: 05. travnja 2017.
VRIJEME IZVEDBE: lipanj 2017.
PRODUKCIJA+HONORAR (po izvedbi)= 3000 HRK bruto
PRODUKCIJA: PROJEKT MOTEL TROGIR, 2017.
 
Projekt Motel Trogir posvećen je promišljanju, afirmaciji, zaštiti i reaktualizaciji arhitektonske baštine modernizma druge polovice 20. stoljeća. Uz Vitićev trogirski motel kao ishodište projekta, od početka 2016. godine fokusiramo i sportsko-prodajni centar Koteks Gripe u Splitu (arhitekti Živorad Janković i Slaven Rožić, 1979-1981.), izgrađen povodom Mediteranskih igara. Kako će vrijeme pokazati, kompleks je ujedno zadnji veliki modernistički projekt ostvaren u Splitu te je uz kulminaciju označio i njen kraj.
Slijedom incijative projekta Motel Trogir prema Konzervatorskom odjelu u Splitu početkom 2016. godine o potencijalnoj spomeničkoj zaštiti cjeline ili segmenata kompleksa, tadašnji stav nadležnog tijela bio je da sklop nije obrađen u stručnoj literaturi, tj. da tek očekuje znanstvenu obradu i valorizaciju kako bi ga se moglo eventualno razmotriti za neki vid formalne zaštite.
 
Utoliko smo odlučili ispuniti tu prazninu u suradnji s nizom suradnika i suradnica. U okviru projekta Motel Trogir završena je prva faza pionirskog istraživanja za potrebe buduće publikacije koja će biti objavljena krajem 2017. /početkom 2018. godine. Knjiga ovaj kompleks i njegovu ulogu u razvoju Splita obrađuje i kroz širu priču koja je ujedno i najava međunarodnog širenja projekta na slične sportsko-trgovačke komplekse izvedene u razdoblju modernizma u nekoliko zemalja.
Važan dio projekta Motel Trogir od samog početka predstavlja i njegov umjetnički segment usmjeren na kontekst modernistički izgrađenog okoliša u Dalmaciji, posebno u razdoblju od 1960-tih do 1980-tih.

 
Segment programa naziva URBANE PRAZNINE/RETHINKING THE VOID fokusira prostor kompleksa Koteks Gripe kroz privremenu umjetničku reanimaciju, a želimo ga afirmirati kao zajednički prostor kroz niz performativnih akcija.
Cilj akcija je i pokrenuti proces (pri)sjećanja što je Koteks značio za Split 1980-tih i kasnije, te ga simbolički ponovno aktivirati kao važan javni prostor za grad.
Pokušaj je to i testiranja „afektivnog kapitala“ u slučaju Koteks, za koji jedni tvrde da se nije stigao formirati budući da je  „nastao prekasno, premalo je zaživio i prebrzo utonuo u stagnaciju da bi se stvarno utisnuo u mentalni krajobraz stanovnika Splita” (J. Pavičić). S druge strane, nema stanovnika Splita srednje i starije generacije koji ne pamte prodajni centar Koteks po dobrim trgovinama i restoranima, prvoj splitskoj pizzeriji, disco-klubu i reklami s Radio Splita o svim putevima koji vode upravo u – Koteks.
 
 
Pozivamo umjetnike i sve zainteresirane da nam predlože performativnu akciju na nekom od otvorenih prostora centra Koteks Gripe. Posebno se potiču  umjetnici i stanovnici Splita te grupne/kolektivne akcije, no razmotrit će se i svi ostali prijedlozi.
Projektni prijedlog treba sadržavati jednu stranicu teksta. Priložiti je potrebno i kratku biografiju (ne dužu od 1 stranice) te tehničku listu i opis izvedbe. Prijedlozi se šalju isključivo na e-mail adresu: slobodne.veze@gmail.com do 5. travnja 2017. godine. Izvedba je moguća od kraja svibnja 2017. do sredine lipnja 2017. (utvrdit će se dogovorno).
Ukupni proračun po radu, uključujući umjetnički honorar, iznosi 3000 kn bruto.

Ostalo

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.