Dani zagrebačke arhitekture

Uskoro počinju V. Dani zagrebačke arhitekture

Autor/izvor: DAZ 20/05/2015

Društvo arhitekata Zagreba poziva Vas na prvi dan V DANA ZAGREBAČKE ARHITEKTURE koji će se održati 21. svibnja 2015. u prostorijama Društva arhitekata Zagreba s početkom u 18h. Prvi dan se predstavljaju Mia Roth-Čerina na temu arhitekture dječjih vrtića u Zagrebu, te Veljko Oluić na temu arhitekture školskih zgrada u Zagrebu od 1930/40, 1950/60, 1975/80.

Mia Roth-Čerina

Mia Roth-Čerina je arhitektica i docentica na Katedri za arhitektonsko projektiranja Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, na kojem je diplomirala je 2000. i doktorirala 2015. godine.
Dobitnica je Rektorove nagrade 2000. godine, a 2001. je s diplomskim radom predstavljala Arhitektonski fakultet na natječaju i izložbi Archiprix International u Rotterdamu. Djeluje u partnerstvu s Tončijem Čerinom. Zajedno su osvojili niz nagrada na arhitektonskim natječajima. U projektima je surađivala je i s H. Auf-Franić, T.S. Franićem, L. Korlaetom, V. Risterom, D. Miočem i Z. Prlićem, s kojima je također osvajala priznanja. O svom je radu održala više pozvanih predavanja te izlagala projekte na izložbama. 2008. godine je s Tončijem Čerinom bila nominirana za nagradu Viktor Kovačić za realizaciju Dječjeg vrtića Lanište. Radi na kolegijima dodiplomskog i diplomskog studija na Katedri za arhitektonsko projektiranje. Arhitekturom društvenog standarda se bavi u istraživanjima, posebno arhitekturom namijenjenom predškolskom odgoju. O tome je održala niz predavanja na matičnom fakultetu, Učiteljskom fakultetu te stručnim skupovima. Autorica je nekoliko znanstvenih i stručnih članaka te je surađivala na izradi više udžbenika i studija u izdanju Arhitektonskog fakulteta. Od 2005. je u izvršnom uredništvu znanstvenog časopisa Prostor, te je uredila više knjiga iz područja arhitekture. Članica je Povjerenstva za nakladničku djelatnost Arhitektonskog fakulteta od 2009. te njegova predsjednica od 2012. godine. Od 2010. vodi Odbor Arhitektura i djeca Hrvatske komore arhitekata i hrvatski je delegat međunarodnog radnog programa Architecture & Children pri UIA (Međunarodno udruženje arhitekata). Mentorirala je nekoliko studentskih radionica te arhitektonskih radionica za djecu i mlade.


Veljko Oluić

Rođen je 06. kolovoza 1954.g. u Bjelovaru. Osnovnu školu i gimnaziju (I gimnaziju) pohađao je i završio u Zagrebu. Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu upisao je 1973., a diplomirao 1979. Od ožujka 1980. radi na Arhitektonskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. 2010. izabran je za redovitog profesora na katedri za projektiranje. Autor je ili koautor brojnih stručnih projekata i realizacija, dobitnik niza nagrada na arhitektonskim natječajima, Salonu mladih (priznanje 1987.g. s T. Žarnićem) i Zagrebačkom salonu (nagrada za projekt i Velika nagrada salona 1994.g. s T. Žarnićem), nagrada Viktor Kovačić za najbolju godišnju realizaciju 2004.g., Tehnički školski centar u Zadru (s T.Žarnićem), druga nagrada na 41. Zagrebačkom salonu  2006.g. (s T.Žarnićem). nominiran je za nagradu Viktor Kovačić 2005., Agronomski fakultet, Paviljon 6 (s H. Auf-Franić) i za nagradu Drago Galić 2006. Rekonstrukcija i adaptacija obiteljske kuće u Kustošiji, Zagreb. Sudjeluje na većem broju izložbi u zemlji (Zagreb, Split, Rijeka) i inozemstvu (Bologna, Beč, Piran, Istanbul, Amsterdam, Sarajevo, Skopje, London, Tokio, Venecija, itd). Radovi su prikazani i publicirani u niz časopisa, publikacija, kataloga i knjiga.

Pozivamo Vas da nam se pridružite i na ostalim danima arhitekture gdje Vas očekuje niz predavanja, stručni obilazak, te svečana promocija počasnih članova DAZ-a.
Program V.DZA pogledajte OVDJE.

Sudjelovanje na Danima boduje se u Sustavu stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata prema sljedećem rasporedu:

1. dan 2 boda
2. dan 3 boda
3. dan 6 bodova

Za sudjelovanje na V. DZA sve zainteresirane molimo da se prijave na mail adresu karmen.petricevic@d-a-z.hr .

Stručni obilazak će biti organiziran 23.05.2015. Organizirani prijevoz i stručno vodstvo moguće je ostvariti uz uplatu od 65,00kn na broj žiro računa HR1223600001101548547.

Uplatu navedenog iznosa potrebno je izvršiti nakon potvrde o raspoloživim mjestima u autobusu od strane organizatora.

V DANI ZAGREBAČKE ARHITEKTURE
Zagreb - grad društvenog standarda

21.-23. svibnja 2015.

Tema ovogodišnjih dana zagrebačke arhitekture su zgrade društvenog standarda. Zgrade, kako im sam naziv kaže, značajno doprinose generiranju društvene komponente našega grada. Zgrade jaslica i vrtića, osnovnih škola, srednjih škola i gimnazija, te fakulteta su sklopovi u kojima se odvija odgoj i obrazovanje najmlađe populacije. Namijenjene su odgoju i obrazovanju malene djece, obrazovanju djece i mladih, te visokoškolskom i poslijediplomskom obrazovanju već punoljetnih osoba. Uz odgoj, odnosno obrazovanje takvi sklopovi često udomljuju i sportske sadržaje, prostore više namjena koji omogućuju održavanje priredba i predstava, izložbi, knjižnice i razne druge sadržaje, te na taj način značajno doprinose generiranju društvenosti, kako u urbanim tako i u rubnim, perifernim zonama.Grad Zagreb tijekom XX. st. intenzivno je rastao, kako teritorijalno tako i brojem stanovnika. Uz povijesne obrazovne zgrade na Gornjem gradu i u Donjem gradu, s rastom i razvojem grada intenzivira se i izgradnja zgrada društvenog standarda, osobito u njegovim rubnim zonama, u novim četvrtima. U duhu historicizma spomenimo ostvarenja školskog foruma Ludwiga i Hulsnera (danas udomljuje i Muzej Mimaru), te zgrade Rektorata Sveučilišta u Zagrebu Ludwiga von Zettla, ishodišta zapadnog kraka Zelene potkove (izvorno projektiran za bolnicu, a potom u funkciji tvornice duhana) ili primjerice Kune Waidmanna. Moderna arhitektura dječjih vrtića, škola i fakulteta koju od 1930-h u Zagrebu ostvaruju arhitekti Ivan Zemljak, Egon Steinmann, Zvonimir Vrkljan, Zoja Dumengjić, Radna grupa Zagreb te značajno doprinose identitetu modernog grada i generiranju urbaniteta u njegovim rubnim zonama. Nakon Drugog svjetskog rada intenzivira se izgradnja sveučilišnih zgrada na području tzv. Sveučiliše osi (Ul. Ivana Lučića) prema projektima arhitekata Božidara Tušeka, Marijana Haberlea, Kazimira Ostrogovića i, u konačnici, Nikšića i Kučana. Za istaknuti je i niz ostvarenja škola i vrtića arhitekata Radovana Nikšića, Grozdana Kneževića, Borisa Magaša, do recentnijih ostvarenja Hildegard Auf Franić, Borisa Duplančića, Radovana Tajdera, Nenada Paulića, Tončija Žarnića, Veljka Oluića i dr. Važno je napomenuti da se Zagreb  ponosi dugom tradicijom provođenja javnih arhitektonskih natječaja iz kojih su proizašla mnoga tipološki i morfološki vrlo inovativna rješenja.Dani zagrebačke arhitekture započeti će dvodnevnim večernjim programom, koji obuhvaća niz tematskih predavanja; problemskih predavanja, autorskih prezentacija o ostvarenjima koja će biti tema stručnih obilazaka, te predavanja gostujućih arhitekata iz Slovenije. Uz proglašenje počasnih članova Društva arhitekata Zagreba predviđen je i nastup mlade glazbenice i arhitektice Sare Renar u Gliptoteci HAZU.

Stručni obilazak ovogodišnjih Dana zagrebačke arhitekture fokusirat će se na suvremena ostvarenja zgrada društvenog standarda u zapadnom dijelu grada, uz tangentni obilazak i najznačajnijih ostvarenja drugih razdoblja na tome potezu. Ishodište obilaska je Muzička akademija (Milan Šosterič, obnova izvorne zgrade Ferimporta Stanka Fabrisa), Francuski paviljon (izvorno nacionalni paviljon u okviru sajamskog sklopa Zagrebačkog zbora, prenamijenjenog za Studentski centar, arh. Camelot, konstr. Lafaille), obnova i rekonstrukcija (arh. Braun, konstr. B. Medić)),  a nastavit će se obilaskom dječjeg vrtića i Osnovne škole Vrbani III (Davor Mateković), te odgojno-obrazovnog sklopa na Kajzerici (Vedran Pedišić, Emil Špirić, E. V. Farrera, J. J. N. Andrade). Recentno ostvarenje dobitnik je i godišnje nagrade "Viktor Kovačić" za 2014. godinu.


Dani zagrebačke arhitekture započeli su 2011.godine predstavljanjem najznačajnijih recentnih arhitektonskih ostvarenja u Zagrebu i predstavljanjem Arhitektonskog vodiča Zagreba autora Aleksandra Lasla. Okupili su preko 200 sudionika. Drugi Dani zagrebačke arhitekture, organizirani u svibnju 2012. godine bavili su se temom stambene arhitekture 21. stoljeća u Zagrebu te su okupili više od 800 sudionika. 2013. tema je bila 135 godina zagrebačke arhitekture u Europi kao svojevrsni uvod pristupa Europskoj uniji, a u prošloj godini na Danima smo problematizirali poslovnu arhitekturu kao Potencijal krize.

Partner:Potpora:

 

          


Ministarstvo kulture         Gradski uredi 

                                
Turistička zajednica grada Zagreba    
 

Zlatni sponzor:


ACO

Srebreni sponzor:

ADDE

Brončani sponzori:


Mapei


Slivoprema


Sponzori:Ostalo

Upute za građane nakon potresa u Zagrebu

06/04/2020
DAZ
Upute građanima o pregledu i ocjeni uporabljivosti građevina

Iskustva Zavoda za obnovu Dubrovnika mogu biti "copy-paste" za Zagreb

04/04/2020
DAZ, Dubrovački vjesnik
Prenosimo članak iz Dubrovačkog vjesnika koji potpisuje Bruno Lucić, a razgovarao je sa sadašnjom ravnateljicom i bivšim ravnateljem Zavoda za obnovu Dubrovnika nakon potresa 1979. godine

Otvoreno pismo predsjedniku Vlade

03/04/2020
DAZ
Stručne udruge i institucije, ponovo pozivaju na sveobuhvatne aktivnosti u cilju što kvalitetnijeg prevladavanja situacije prouzročene snažnim potresima u Zagrebu

Otvoreni poziv za uključivanjem u stručnu raspravu o mogućim modelima obnove

01/04/2020
DAZ
Cilj rasprave je temeljem postojećih iskustava (domaćih i stranih) pokrenuti razmišljanje o nekim novim konceptima obnove prostora, a napose graditeljske baštine, s vizijom da zaključci postanu baza za unapređenje stanja u područjima koja su najviše stradala od potresa kao i poticaj za stvaranje modela sanacije prostora devastiranih kroz sve vrste elementarnih i drugih nepogoda (uključujući i neplansku gradnju).

Hitno pokrenuti Koordinaciju za sanaciju posljedica potresa

30/03/2020
DAZ
Visokostručna interdisciplinarna Koordinacija, koja će upravljati sanacijom nakon potresa, jedina može iznaći rješenja mnogobrojnih problema te osigurati izdizanje s razine zadovoljavanja različitih partikularnih interesa, na razinu javnog interesa. Dodatak: neprihvatljivi prijedlog Zakona

Želimo stručna i provediva rješenja za obnovu Zagreba nakon potresa

27/03/2020
DAZ
"Novi zakon [o sanaciji potresa u Zagrebu] treba derogirati odredbe postojećih zakona da se skrate procedure, jer će u protivnom ovi procesi trajati 10 godina".
Državni tajnik Željko Uhlir tim je riječima tumačio ključne teze planiranog Zakona o sanaciji posljedica potresa u Zagrebu i okolici, čime je potvrdio sve ono na što je struka upozoravala više godina

Inicijativa arhitekata za uspostavom Koordinacijskog tijela za obnovu Zagreba nakon potresa

26/03/2020
DAZ
DAZ, AF, HKA, UHA, UHU i DPUH poslali su Vladi i Gradu Zagrebu inicijativu za uspostavu Koordinacijskog tijela koje treba definirati sve strateške postupke, zakonodavne okvire i provedbene mjere kako bi se ova kriza izgrađenog prostora Zagreba prevladala na kvalitetan način.

ŠTO NAKON POTRESA?

26/03/2020
DAZ
Izjava Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske o šteti koju je potres nanio povijesnom središtu Zagreba i nužnostima obnove.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: