Dani zagrebačke arhitekture

Uskoro počinju V. Dani zagrebačke arhitekture

Autor/izvor: DAZ 20/05/2015

Društvo arhitekata Zagreba poziva Vas na prvi dan V DANA ZAGREBAČKE ARHITEKTURE koji će se održati 21. svibnja 2015. u prostorijama Društva arhitekata Zagreba s početkom u 18h. Prvi dan se predstavljaju Mia Roth-Čerina na temu arhitekture dječjih vrtića u Zagrebu, te Veljko Oluić na temu arhitekture školskih zgrada u Zagrebu od 1930/40, 1950/60, 1975/80.

Mia Roth-Čerina

Mia Roth-Čerina je arhitektica i docentica na Katedri za arhitektonsko projektiranja Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, na kojem je diplomirala je 2000. i doktorirala 2015. godine.
Dobitnica je Rektorove nagrade 2000. godine, a 2001. je s diplomskim radom predstavljala Arhitektonski fakultet na natječaju i izložbi Archiprix International u Rotterdamu. Djeluje u partnerstvu s Tončijem Čerinom. Zajedno su osvojili niz nagrada na arhitektonskim natječajima. U projektima je surađivala je i s H. Auf-Franić, T.S. Franićem, L. Korlaetom, V. Risterom, D. Miočem i Z. Prlićem, s kojima je također osvajala priznanja. O svom je radu održala više pozvanih predavanja te izlagala projekte na izložbama. 2008. godine je s Tončijem Čerinom bila nominirana za nagradu Viktor Kovačić za realizaciju Dječjeg vrtića Lanište. Radi na kolegijima dodiplomskog i diplomskog studija na Katedri za arhitektonsko projektiranje. Arhitekturom društvenog standarda se bavi u istraživanjima, posebno arhitekturom namijenjenom predškolskom odgoju. O tome je održala niz predavanja na matičnom fakultetu, Učiteljskom fakultetu te stručnim skupovima. Autorica je nekoliko znanstvenih i stručnih članaka te je surađivala na izradi više udžbenika i studija u izdanju Arhitektonskog fakulteta. Od 2005. je u izvršnom uredništvu znanstvenog časopisa Prostor, te je uredila više knjiga iz područja arhitekture. Članica je Povjerenstva za nakladničku djelatnost Arhitektonskog fakulteta od 2009. te njegova predsjednica od 2012. godine. Od 2010. vodi Odbor Arhitektura i djeca Hrvatske komore arhitekata i hrvatski je delegat međunarodnog radnog programa Architecture & Children pri UIA (Međunarodno udruženje arhitekata). Mentorirala je nekoliko studentskih radionica te arhitektonskih radionica za djecu i mlade.


Veljko Oluić

Rođen je 06. kolovoza 1954.g. u Bjelovaru. Osnovnu školu i gimnaziju (I gimnaziju) pohađao je i završio u Zagrebu. Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu upisao je 1973., a diplomirao 1979. Od ožujka 1980. radi na Arhitektonskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. 2010. izabran je za redovitog profesora na katedri za projektiranje. Autor je ili koautor brojnih stručnih projekata i realizacija, dobitnik niza nagrada na arhitektonskim natječajima, Salonu mladih (priznanje 1987.g. s T. Žarnićem) i Zagrebačkom salonu (nagrada za projekt i Velika nagrada salona 1994.g. s T. Žarnićem), nagrada Viktor Kovačić za najbolju godišnju realizaciju 2004.g., Tehnički školski centar u Zadru (s T.Žarnićem), druga nagrada na 41. Zagrebačkom salonu  2006.g. (s T.Žarnićem). nominiran je za nagradu Viktor Kovačić 2005., Agronomski fakultet, Paviljon 6 (s H. Auf-Franić) i za nagradu Drago Galić 2006. Rekonstrukcija i adaptacija obiteljske kuće u Kustošiji, Zagreb. Sudjeluje na većem broju izložbi u zemlji (Zagreb, Split, Rijeka) i inozemstvu (Bologna, Beč, Piran, Istanbul, Amsterdam, Sarajevo, Skopje, London, Tokio, Venecija, itd). Radovi su prikazani i publicirani u niz časopisa, publikacija, kataloga i knjiga.

Pozivamo Vas da nam se pridružite i na ostalim danima arhitekture gdje Vas očekuje niz predavanja, stručni obilazak, te svečana promocija počasnih članova DAZ-a.
Program V.DZA pogledajte OVDJE.

Sudjelovanje na Danima boduje se u Sustavu stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata prema sljedećem rasporedu:

1. dan 2 boda
2. dan 3 boda
3. dan 6 bodova

Za sudjelovanje na V. DZA sve zainteresirane molimo da se prijave na mail adresu karmen.petricevic@d-a-z.hr .

Stručni obilazak će biti organiziran 23.05.2015. Organizirani prijevoz i stručno vodstvo moguće je ostvariti uz uplatu od 65,00kn na broj žiro računa HR1223600001101548547.

Uplatu navedenog iznosa potrebno je izvršiti nakon potvrde o raspoloživim mjestima u autobusu od strane organizatora.

V DANI ZAGREBAČKE ARHITEKTURE
Zagreb - grad društvenog standarda

21.-23. svibnja 2015.

Tema ovogodišnjih dana zagrebačke arhitekture su zgrade društvenog standarda. Zgrade, kako im sam naziv kaže, značajno doprinose generiranju društvene komponente našega grada. Zgrade jaslica i vrtića, osnovnih škola, srednjih škola i gimnazija, te fakulteta su sklopovi u kojima se odvija odgoj i obrazovanje najmlađe populacije. Namijenjene su odgoju i obrazovanju malene djece, obrazovanju djece i mladih, te visokoškolskom i poslijediplomskom obrazovanju već punoljetnih osoba. Uz odgoj, odnosno obrazovanje takvi sklopovi često udomljuju i sportske sadržaje, prostore više namjena koji omogućuju održavanje priredba i predstava, izložbi, knjižnice i razne druge sadržaje, te na taj način značajno doprinose generiranju društvenosti, kako u urbanim tako i u rubnim, perifernim zonama.Grad Zagreb tijekom XX. st. intenzivno je rastao, kako teritorijalno tako i brojem stanovnika. Uz povijesne obrazovne zgrade na Gornjem gradu i u Donjem gradu, s rastom i razvojem grada intenzivira se i izgradnja zgrada društvenog standarda, osobito u njegovim rubnim zonama, u novim četvrtima. U duhu historicizma spomenimo ostvarenja školskog foruma Ludwiga i Hulsnera (danas udomljuje i Muzej Mimaru), te zgrade Rektorata Sveučilišta u Zagrebu Ludwiga von Zettla, ishodišta zapadnog kraka Zelene potkove (izvorno projektiran za bolnicu, a potom u funkciji tvornice duhana) ili primjerice Kune Waidmanna. Moderna arhitektura dječjih vrtića, škola i fakulteta koju od 1930-h u Zagrebu ostvaruju arhitekti Ivan Zemljak, Egon Steinmann, Zvonimir Vrkljan, Zoja Dumengjić, Radna grupa Zagreb te značajno doprinose identitetu modernog grada i generiranju urbaniteta u njegovim rubnim zonama. Nakon Drugog svjetskog rada intenzivira se izgradnja sveučilišnih zgrada na području tzv. Sveučiliše osi (Ul. Ivana Lučića) prema projektima arhitekata Božidara Tušeka, Marijana Haberlea, Kazimira Ostrogovića i, u konačnici, Nikšića i Kučana. Za istaknuti je i niz ostvarenja škola i vrtića arhitekata Radovana Nikšića, Grozdana Kneževića, Borisa Magaša, do recentnijih ostvarenja Hildegard Auf Franić, Borisa Duplančića, Radovana Tajdera, Nenada Paulića, Tončija Žarnića, Veljka Oluića i dr. Važno je napomenuti da se Zagreb  ponosi dugom tradicijom provođenja javnih arhitektonskih natječaja iz kojih su proizašla mnoga tipološki i morfološki vrlo inovativna rješenja.Dani zagrebačke arhitekture započeti će dvodnevnim večernjim programom, koji obuhvaća niz tematskih predavanja; problemskih predavanja, autorskih prezentacija o ostvarenjima koja će biti tema stručnih obilazaka, te predavanja gostujućih arhitekata iz Slovenije. Uz proglašenje počasnih članova Društva arhitekata Zagreba predviđen je i nastup mlade glazbenice i arhitektice Sare Renar u Gliptoteci HAZU.

Stručni obilazak ovogodišnjih Dana zagrebačke arhitekture fokusirat će se na suvremena ostvarenja zgrada društvenog standarda u zapadnom dijelu grada, uz tangentni obilazak i najznačajnijih ostvarenja drugih razdoblja na tome potezu. Ishodište obilaska je Muzička akademija (Milan Šosterič, obnova izvorne zgrade Ferimporta Stanka Fabrisa), Francuski paviljon (izvorno nacionalni paviljon u okviru sajamskog sklopa Zagrebačkog zbora, prenamijenjenog za Studentski centar, arh. Camelot, konstr. Lafaille), obnova i rekonstrukcija (arh. Braun, konstr. B. Medić)),  a nastavit će se obilaskom dječjeg vrtića i Osnovne škole Vrbani III (Davor Mateković), te odgojno-obrazovnog sklopa na Kajzerici (Vedran Pedišić, Emil Špirić, E. V. Farrera, J. J. N. Andrade). Recentno ostvarenje dobitnik je i godišnje nagrade "Viktor Kovačić" za 2014. godinu.


Dani zagrebačke arhitekture započeli su 2011.godine predstavljanjem najznačajnijih recentnih arhitektonskih ostvarenja u Zagrebu i predstavljanjem Arhitektonskog vodiča Zagreba autora Aleksandra Lasla. Okupili su preko 200 sudionika. Drugi Dani zagrebačke arhitekture, organizirani u svibnju 2012. godine bavili su se temom stambene arhitekture 21. stoljeća u Zagrebu te su okupili više od 800 sudionika. 2013. tema je bila 135 godina zagrebačke arhitekture u Europi kao svojevrsni uvod pristupa Europskoj uniji, a u prošloj godini na Danima smo problematizirali poslovnu arhitekturu kao Potencijal krize.

Partner:Potpora:

 

          


Ministarstvo kulture         Gradski uredi 

                                
Turistička zajednica grada Zagreba    
 

Zlatni sponzor:


ACO

Srebreni sponzor:

ADDE

Brončani sponzori:


Mapei


Slivoprema


Sponzori:Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Ostalo

Davor Mateković: Danas u arhitekturi glavnu riječ ne vode stilovi već jaki individualci

23/02/2018
Netransparentnost u odlučivanju vladajućih struktura je postala uobičajena i gotovo opće prihvatljiva, dok se stručna udruženja mogu, nažalost, samo očitovati, kaže arhitekt Davor Mateković o odnosu Grada Zagreba prema planiranju i uređenju javnog prostora grada

Sjednica upravnog odbora Društva arhitekata Zagreba

19/02/2018
DAZ
Poziv na otvorenu Sjednicu Upravnog odbora Društva arhitekata Zagreba koja će se održati u utorak, 20.2.2018. u 18:00 sati u prostorima DAZ-a na adresi Trg bana Jelačića 3/1, Zagreb

Izložba natječajnih radova - Zatvoreni bazen Špansko - Oranice

13/02/2018
DAZ
Otvorenje izložbe natječajnih radova za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja ZATVORENOG BAZENA ŠPANSKO - ORANICE održat će se u Društvu arhitekata Zagreba (DAZ), Trg bana J. Jelačića 3/I, Zagreb, u srijedu, 14.02.2018. u 18.00 sati.

Gdje je danas ApolitikA? 8.2.2018. u 18,00 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture

08/02/2018
Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata organiziraju okrugli stol „Gdje je danas ApolitikA?“, u četvrtak, 8. veljače 2018. godine u 18,00 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture, Ul. I. G. Kovačića 37, Zagreb. Okrugli stol organiziramo povodom pete godišnjice usvajanja dokumenta Arhitektonske politike Republike Hrvatske 2013-2020, ApolitikA, Nacionalne smjernice za vrsnoću i kulturu građenjakoji je usvojen na 64. sjednici  Vlade Republike Hrvatske 29. studenoga 2012. godine.

Rezultati natječaja: Zatvoreni bazen Špansko Oranice

08/02/2018
DAZ
Objavljujemo rezultate projektnog natječaja za izradu idejnog urbanističko - arhitektonskog rješenja Zatvorenog bazena Špansko Oranice u Zagrebu.

Empathy and Design - betweeen languages and technologies

01/02/2018
Predavanje prof. dr.sc. Spartaco Paris Empathy and Design - betweeen languages and technologies, Arhitektonski fakultet,  Dvorana 317,  06. 02. 2018. u 18 sati

Raspisan međunarodni natječaj za koncept i sadržaj crnogorskog postava na 16. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji

24/01/2018
Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore raspisalo je međunarodni natječaj za koncept i sadržaj crnogorske postavke na 16. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji (La Biennale di Venezia di Architettura) 2018. godine. 

Bogdan Budimirov: Kuća za dvoje

23/01/2018
U utorak, 23. siječnja 2018. godine u 18 h u Oris Kući arhitekture otvara se izložba Bogdan Budimirov: Kuća za dvoje. Izložba će predstaviti projekt obiteljske kuće arhitekta Bogdana Budimirova na zagrebačkoj Perjavici.