Poslovanje

Uz prethodnu suglasnost Ministarstva, potpisane "Posebne uzance o građenju"

Autor/izvor: DAZ/HINA/MGIP 07/12/2021

Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca, uz prethodnu suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, potpisale su "Posebne uzance o građenju", koje donose niz novih pravila i definicija u poslovanju između naručitelja i izvođača građevinskih radova, priopćili su iz HUP-a.

"Posebne uzance o građenju" donose brojne novine pa su tako uvedene definicije nepredviđenih radova, podizvođača, vrsta jamstava, građevinske knjige, uređen je slučaj proturječja između projekta i troškovnika, a propisana je i obveza naručitelja na izradu izvedbenog projekta. Isto tako,  predviđena je obveza plaćanja izvantroškovničkih radova izvedenih po nalogu naručitelja bez pisanog dodatka ugovora.
 
Također su podrobnije definirane vrste ugovaranja cijena radova i promjene tih cijena, dok je prag rizika klauzule "fiksna cijena“ spušten na tri posto. Nadalje, definirano je značenje klauzule "ključ u ruke", predviđene su okolnosti koje mogu biti razlogom za produženje roka građenja, precizirani su uvjeti uvođenja u posao izvođača, regulirani su odnosi izvođača i podizvođača, a propisan je i krajnji rok za podnošenje zahtjeva za ugovornu kaznu.
 
Povrh toga, preciznije je uređeno ispostavljanje situacija, podrobnije je uređen jamstveni rok i naplata bankovnih garancija za obveze iz jamstvenog roka, uređeno je pitanje jamstva za opremu koja se ugrađuje u građevinu te su precizirana  pitanja završetka radova i primopredaje radova.
 
Uređeno je i izdavanje okončane situacije i okončanog obračuna, potom i pitanje raskida ugovora i nadležnosti arbitraže za rješavanje sporova.
 
Direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić naveo je kako je utvrđivanjem "Posebnih uzanci o građenju", uz konsenzus širokog kruga sudionika, definiran kvalitetan okvir za uređenje odnosa naručitelja i izvođača radova, kao i ugovaranje građenja i praćenje procesa građenja kroz cijelo vrijeme ispunjavanja ugovora.
 
"Drugim riječima, ugovaranje izvođenja radova je značajno olakšano poslovnim subjektima jer Uzance uređuju velik dio najvažnijih elemenata koje je trebalo regulirati ugovorom.“, rekao je  Zorić, dok je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat naglasio da je potpisivanje dokumenta rezultat višemjesečne intenzivne suradnje između Ministarstva, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore.
 
"Ove Uzance važan su dokument u kojem su u obzir uzete nove gospodarske prilike i postojeća poslovna praksa što će nam također biti od velikog značaja u procesu obnove od potresa ali u svim drugim postupcima gradnje",  izjavio je ministar. 
 
"Za buduće ugovore će i Uzance biti od velike pomoći u situacijama nastupa promijenjenih okolnosti u poslovanju. Utvrđivanjem Posebnih uzanci o građenju otvara se pravni okvir za povećanje transparentnosti ugovaranja i provođenja ugovora o građenju, što će ubrzati procedure ulaganja i intenzivirati građevinarstvo te biti potpora pri traženju odgovora na poslovne izazove u 2022. godini", naglasio je predsjednik HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva Mirko Habijanec.
 
Posebne uzance o građenju preuzmite ovdje
 
Izvor i foto : Hina.hr

Ostalo

Godišnja izložba ostvarenja u 2021. – poziv na prijavu radova

28/01/2022
DAZ/UHA
Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) poziva vas na dostavu dokumentacije o projektima ostvarenim u razdoblju od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2021. za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2021. godini i nominacije za godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Spomen-obilježje hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Rovinju

18/01/2022
DAZ/DAI-SAI
GRAD ROVINJ – ROVIGNO raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ISTRE – SOCIETÀ ARCHITETTI DELL’ISTRIA (DAI – SAI) organizira i provodi PROJEKTNI NATJEČAJ za izradu likovnog i arhitektonsko – urbanističko – krajobraznog idejnog rješenja i projektne dokumentacije ZA SPOMEN OBILJEŽJE HRVATSKIM BRANITELJIMA DOMOVINSKOG RATA U ROVINJU – ROVIGNO.

Portreti arhitekata, iz zapisa Andrije Mutnjakovića

05/01/2022
DAZ/HAZU
Hrvatski muzej arhitekture HAZU u sklopu edicije Arhitectonica objavio je krajem 2021. novu monografiju, Portreti arhitekata, iz zapisa Andrije Mutnjakovića, kroz koju želi približiti djela hrvatskih arhitekata znanstvenoj i stručnoj javnosti. 

Božićno-novogodišnji domjenak

15/12/2021
DAZ
Pozivamo sve članove i simpatizere da zajednički ispratimo staru i pripremimo se za Novu 2022. godinu.

Redovna i izborna skupština DAZ-a

14/12/2021
DAZ
Obavijest članovima o 37. Redovnoj i izbornoj skupštini DAZ-a i dostavi izbornih lista za tijela Društva arhitekata Zagreba

56. zagrebački salon/ Izložba "pazar pijaca plac sajam tržnica trg"

13/12/2021
DAZ/UHA
56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma održava se pod nazivom ‘Ping – Repozitorij budućnosti’ u prosincu 2021. godine. 

Prof. dr. sc. Ivan Juras, 1941.-2021.

13/12/2021
DAZ
U 81. godini svojeg života napustio nas je cijenjeni kolega arhitekt i profesor Ivan Juras.

Berislav Vinković, 1935.-2021.

13/12/2021
DAZ
U subotu 9.12.2021. godine, u 87. godini svojeg života napustio nas je cijenjeni kolega arhitekt Berislav Vinković.

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori: