Konferencija 2020

Zaključci Konferencije "Budućnost Zagreba nakon potresa - Arhitektonski pogled"

Autor/izvor: DAZ 16/11/2020

Konferencija "Budućnost Zagreba nakon potresa - Arhitektonski pogled" održala se od 10. do 13.11.2020. u organizaciji Društva arhitekata Zagreba i uključila više od 20 predavača i dionika Okruglog stola, te preko 1000 sudionika koji su nas svakog dana pratili uživo.

Snimka svih dana konfrencije dostupna je na YouTube kanalu DAZ-a, na poveznici: https://youtube.com/DAZhr, dok program cijele konferencije možete preuzeti ovdje.

Na kraju četvrtoga dana konferencije izneseni su zajednički zaključci proizašli iz izlaganja i razgovora svih nazočnih sugovornika, kako u klupskom prostoru Društva arhitekata Zagreba, tako i preko online platforme.
Zaključke donosimo u nastavku:

_____________________________________________________________________
 
Grad je suživot ljudskih aktivnosti u urbanom prostoru. Niti jedan segment pri tome ne treba izostaviti. 
 
Interdisciplinarni pristup, sinergijska rješenja uz uvažavanje svih dionika, od stručnjaka svih inženjerskih struka: arhitekata, građevinara, strojara i elektroinženjera, geodeta, prometnih inženjera, te povjesničara umjetnosti, sociologa, demografa, geografa, pravnika, ekonomista i svih drugih stručnjaka i građana našeg grada jedini su put da se destruktivne posljedice potresa od 22. ožujka 2020. godine pretvore u priliku novog razvoja.
 
Grad osviješten potresom postaje svjestan očiglednosti potreba urbane obnove. Urbana rekonstrukcija koja je predviđena zakonom nije dovoljna. Treba krenuti prema procesima urbane revitalizacije i regeneracije koji uključuju i društvenu i ekonomsku obnovu s kojom će jezgri Grada Zagreba biti vraćena puna povijesna vrijednost te biti dana dodatna vrijednost kvalitete življenja, boravljenja i korištenja. Za realizaciju tih procesa potrebna je potpuna participacija stručne i opće javnosti u svim procesima, uz novi sustav prostornog planiranja.
 
 
Kulturna baština grada i države naslijeđe je koje nas čini ponosnim naše povijesti. U procesima obnove ona vrijedna baština mora biti valorizirana i sačuvana, a nove vrijednosti mogu biti interpolirane u tkivo grada na primjerenim mjestima baštinski nevrijedne i uništene izgradnje.
 
 
Gospodarske aktivnosti u urbanim cjelinama osnova su života. Tako i turizam doprinosi kvaliteti života, no njegov razvoj ne smije dominirati, već treba biti u sinergiji s drugim gospodarskim aktivnostima i društvom u cjelini. Prostornim planiranjem treba definirati razvoj turizma koji nadilazi predodređene mu zone, te i za tu potrebu treba razvijati dodatnu infrastrukturu, kako lokalno tako i na nivou države, s naglaskom na javne prostore i željeznički promet. Nove tipologije i novi oblici rada, stanovanja i turizma su već prisutni, isprepliću se, i prema tim promjenama kao društvo trebamo biti otvoreni.
 
Znanstvena i sveučilišna zajednica našeg grada, obilježavajući 350 obljetnicu Sveučilišta, predstavlja izniman interdisciplinaran splet znanja nužnih za urbanu obnovu grada. Razvoj Sveučilišta i novog kampusa, te obogaćenje studentske, istraživačke i nastavničke populacije s inozemnim gostovanjima, treba unesti nove vrijednosti u naš grad.
 
 
Šire promatrano, i ciljevi zacrtani u Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. godine trebaju biti pokretač mnogih dopunskih procesa obnove Zagreba i okolice nakon potresa. Održivost gospodarstva i društva, jačanje otpornosti na krize poput ovog potresa, zelenim i digitalnim tranzicijama te ravnomjernom regionalnom razvoju i inovacijama i konkurentnosti kroz ulaganja u znanje i ljudske potencijale nužni su segment i obnove Zagreba i okolice od posljedica potresa.
 
 
U europskim okvirima trebamo se osloniti na viziju „Novog europskog Bauhausa“ Europske komisije, koja u traženjima budućnosti Europe poziva na sinergiju znanosti i tehnologije te umjetnosti i kreativnosti kao oslonca razvoja. Takav razvoj temelji se na tradicijama Europe, u cilju ostvarenja održivosti sa stilom, poruka koja nam svima treba ostati u pamćenju pri obnovi nakon potresa.
_____________________________________________________________________
 
ZAHVALE za uspješno provedenu prvu DAZ-ovu online konferenciju:
Pokroviteljima:
 • Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, uz posebnu zahvalu Ministru Darku Horvatu na njegovom uključenju u konferenciju
 • Ministarstvu kulture i medija, uz posebnu zahvalu pomoćniku ministrice Nine Obuljen Korižinek – Davoru Trupkoviću na sudjelovanju
 • Ministarstvu turizma i sporta, uz posebnu zahvalu ministrici Nikolini Brnjac na uključenju
 • Ministarstvo znanosti i obrazovanja, uz posebnu zahvalu ministru Radovanu Fuchsu na uključenju
 • Gradu Zagrebu, uz posebnu zahvalu zamjenici gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, gospođi Oliveri Majić na uključenju
 • Sveučilištu u Zagrebu,  uz posebnu zahvalu rektoru Damiru Borasu na uključenju
Našim partnerima:
 • Hrvatskoj komori arhitekata, uz zahvalu na dodjeljenh ukupno 10 bodova/sati u program Stalnog stručnog usavršavanja 
 • Udruženju hrvatskih arhitekata
 • Arhitektonskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, uz posebnu zahvalu dekanu Bojanu Baletiću na sudjelovanju
 • Hrvatskom odboru ICOMOS-a, uz zahvalu za sudjelovanjem njenog predstavnika Marka Špikića 
Sponzorima:
 • Platinastim: Caparol, Fibrenet, Rofix i Spegra
 • Zlatnim: Mapei i grupacija Winerberger, Pipelife i Semmelrock
 • Srebrnim: zajednica davatelja PVC sustava za građevinsku stolariju pri HGK
 • DAZ prijatelji: Alukonigstahl, Rockwool, Thermostone, Signify i Vaillant
 • Stručnom partneru: Greenika
 • Medijskom partneru: Dom na kvadrat
Dalje zahvale idu svima vama, sudionicima – kojih je prema prijavama bilo preko 1000, a svakodnevno oko 250 sudionika na zoom platformi, te stotine pregleda na youtube kanalima DAZ i našeg medijskog partnera.
Zahvaljujemo i četirima programskim voditeljima i voditeljima okruglih stolova – Ivanu Križiću, Kristini Perkov, Draženu Arbutini, Sunčani Rapaić i Zrinki Barišić Marenić.
Zahvaljujemo Članovima stručnog i tehničkog organizacijskog odbora, ponajviše tajniku našeg društva  Želji Staniću i Snježani Turaliji, te svima koji su prenijeli vijest o održavanju naše konferencije.
I na kraju – zahvala na vrhunskom programu: sa više od 23 predavača i dionika okruglih stolova te ukupno 20 izvrsnih i stručnih predavanja.
 
 
Fotografije: Staša Popadić

Ostalo

Podcast

PODCAST "Prednji plan" - Filip Pračić i Mauro Sirotnjak

02/08/2022
U četvrtoj epizodi Prednjeg plana ugostili smo Maura Sirotnjaka, arhitekta, aktivista, člana Nove Ljevice i vijećnika aktualnog saziva Gradske skupštine Grada Zagreba. 

Podcast

PODCAST "Prednji plan" - Marin Duić i Jana Horvat

26/07/2022
Filip Pračić
U trećoj epizodi Prednjeg plana ugostili smo Janu Horvat, arhitekticu i istraživačicu, asistenticu na Katedri za projektiranje Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Natječaj

Competition for the selection of ideal urban-architectural solution for city district J 14 Rasаdnik Skopje

26/07/2022
DAZ
The contracting authority, Municipality of Kisela Voda – Skopje is in a need of an open competition solution for a conceptual design of the city quarter J14 - Rasadnik, Skopje.

Podcast

PODCAST "Prednji plan" - Tea Truta i dr.sc. Tamara Bjažić Klarin

19/07/2022
U drugoj epizodi Prednjeg plana ugostili smo dr.sc. Tamaru Bjažić Klarin, povjesničarku i arhitekticu, višu znanstvenu suradnicu na Institutu za povijest umjetnosti.

ArhiBau2022

Arhibau.hr 2021 - brošura

19/07/2022
DAZ
Prvi međunarodni sajam ArhiBau.hr, koji je uz prateću stručnu konferenciju, okupio sve relevantne dionike građevinskog sektora, održan je u Areni Zagreb od 7. do 9. listopada 2021. Predstavljamo vam brošuru sajma i konferencije koju možete pregledati online.

Tribina

Pravo na grad: Priuštivo stanovanje i prostorno planiranje

18/07/2022
DAZ
Pravo na grad vas poziva na prvu od serija tribina na temu planiranja grada i njegovih stambenih politika. Na prvoj tribini razgovarat ćemo s Nikšom Božićem i Antunom Sevšekom.

Najava

PODCAST "Prednji plan" - Luka Krstulović i Ivan Križić

08/07/2022
Filip Pračić
Idući utorak (12.7.2022.) očekuje vas online nova epizoda podcasta Prednji plan! Voditelj Luka Krstulović i arhitekt Ivan Križić razgovarali su o ulozi arhitekata u društvu te analizirali trenutno stanje struke.

Ljetna škola

Ljetna škola arhitekture u Grožnjanu

04/07/2022
DAZ
Međunarodna ljetna škola arhitekture u Grožnjanu održat će se i ove godine od 6. do 14. kolovoza 2022.

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori:
 


 

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.