Konferencija 2020

Zaključci Konferencije "Budućnost Zagreba nakon potresa - Arhitektonski pogled"

Autor/izvor: DAZ 16/11/2020

Konferencija "Budućnost Zagreba nakon potresa - Arhitektonski pogled" održala se od 10. do 13.11.2020. u organizaciji Društva arhitekata Zagreba i uključila više od 20 predavača i dionika Okruglog stola, te preko 1000 sudionika koji su nas svakog dana pratili uživo.

Snimka svih dana konfrencije dostupna je na YouTube kanalu DAZ-a, na poveznici: https://youtube.com/DAZhr, dok program cijele konferencije možete preuzeti ovdje.

Na kraju četvrtoga dana konferencije izneseni su zajednički zaključci proizašli iz izlaganja i razgovora svih nazočnih sugovornika, kako u klupskom prostoru Društva arhitekata Zagreba, tako i preko online platforme.
Zaključke donosimo u nastavku:

_____________________________________________________________________
 
Grad je suživot ljudskih aktivnosti u urbanom prostoru. Niti jedan segment pri tome ne treba izostaviti. 
 
Interdisciplinarni pristup, sinergijska rješenja uz uvažavanje svih dionika, od stručnjaka svih inženjerskih struka: arhitekata, građevinara, strojara i elektroinženjera, geodeta, prometnih inženjera, te povjesničara umjetnosti, sociologa, demografa, geografa, pravnika, ekonomista i svih drugih stručnjaka i građana našeg grada jedini su put da se destruktivne posljedice potresa od 22. ožujka 2020. godine pretvore u priliku novog razvoja.
 
Grad osviješten potresom postaje svjestan očiglednosti potreba urbane obnove. Urbana rekonstrukcija koja je predviđena zakonom nije dovoljna. Treba krenuti prema procesima urbane revitalizacije i regeneracije koji uključuju i društvenu i ekonomsku obnovu s kojom će jezgri Grada Zagreba biti vraćena puna povijesna vrijednost te biti dana dodatna vrijednost kvalitete življenja, boravljenja i korištenja. Za realizaciju tih procesa potrebna je potpuna participacija stručne i opće javnosti u svim procesima, uz novi sustav prostornog planiranja.
 
 
Kulturna baština grada i države naslijeđe je koje nas čini ponosnim naše povijesti. U procesima obnove ona vrijedna baština mora biti valorizirana i sačuvana, a nove vrijednosti mogu biti interpolirane u tkivo grada na primjerenim mjestima baštinski nevrijedne i uništene izgradnje.
 
 
Gospodarske aktivnosti u urbanim cjelinama osnova su života. Tako i turizam doprinosi kvaliteti života, no njegov razvoj ne smije dominirati, već treba biti u sinergiji s drugim gospodarskim aktivnostima i društvom u cjelini. Prostornim planiranjem treba definirati razvoj turizma koji nadilazi predodređene mu zone, te i za tu potrebu treba razvijati dodatnu infrastrukturu, kako lokalno tako i na nivou države, s naglaskom na javne prostore i željeznički promet. Nove tipologije i novi oblici rada, stanovanja i turizma su već prisutni, isprepliću se, i prema tim promjenama kao društvo trebamo biti otvoreni.
 
Znanstvena i sveučilišna zajednica našeg grada, obilježavajući 350 obljetnicu Sveučilišta, predstavlja izniman interdisciplinaran splet znanja nužnih za urbanu obnovu grada. Razvoj Sveučilišta i novog kampusa, te obogaćenje studentske, istraživačke i nastavničke populacije s inozemnim gostovanjima, treba unesti nove vrijednosti u naš grad.
 
 
Šire promatrano, i ciljevi zacrtani u Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. godine trebaju biti pokretač mnogih dopunskih procesa obnove Zagreba i okolice nakon potresa. Održivost gospodarstva i društva, jačanje otpornosti na krize poput ovog potresa, zelenim i digitalnim tranzicijama te ravnomjernom regionalnom razvoju i inovacijama i konkurentnosti kroz ulaganja u znanje i ljudske potencijale nužni su segment i obnove Zagreba i okolice od posljedica potresa.
 
 
U europskim okvirima trebamo se osloniti na viziju „Novog europskog Bauhausa“ Europske komisije, koja u traženjima budućnosti Europe poziva na sinergiju znanosti i tehnologije te umjetnosti i kreativnosti kao oslonca razvoja. Takav razvoj temelji se na tradicijama Europe, u cilju ostvarenja održivosti sa stilom, poruka koja nam svima treba ostati u pamćenju pri obnovi nakon potresa.
_____________________________________________________________________
 
ZAHVALE za uspješno provedenu prvu DAZ-ovu online konferenciju:
Pokroviteljima:
 • Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, uz posebnu zahvalu Ministru Darku Horvatu na njegovom uključenju u konferenciju
 • Ministarstvu kulture i medija, uz posebnu zahvalu pomoćniku ministrice Nine Obuljen Korižinek – Davoru Trupkoviću na sudjelovanju
 • Ministarstvu turizma i sporta, uz posebnu zahvalu ministrici Nikolini Brnjac na uključenju
 • Ministarstvo znanosti i obrazovanja, uz posebnu zahvalu ministru Radovanu Fuchsu na uključenju
 • Gradu Zagrebu, uz posebnu zahvalu zamjenici gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, gospođi Oliveri Majić na uključenju
 • Sveučilištu u Zagrebu,  uz posebnu zahvalu rektoru Damiru Borasu na uključenju
Našim partnerima:
 • Hrvatskoj komori arhitekata, uz zahvalu na dodjeljenh ukupno 10 bodova/sati u program Stalnog stručnog usavršavanja 
 • Udruženju hrvatskih arhitekata
 • Arhitektonskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, uz posebnu zahvalu dekanu Bojanu Baletiću na sudjelovanju
 • Hrvatskom odboru ICOMOS-a, uz zahvalu za sudjelovanjem njenog predstavnika Marka Špikića 
Sponzorima:
 • Platinastim: Caparol, Fibrenet, Rofix i Spegra
 • Zlatnim: Mapei i grupacija Winerberger, Pipelife i Semmelrock
 • Srebrnim: zajednica davatelja PVC sustava za građevinsku stolariju pri HGK
 • DAZ prijatelji: Alukonigstahl, Rockwool, Thermostone, Signify i Vaillant
 • Stručnom partneru: Greenika
 • Medijskom partneru: Dom na kvadrat
Dalje zahvale idu svima vama, sudionicima – kojih je prema prijavama bilo preko 1000, a svakodnevno oko 250 sudionika na zoom platformi, te stotine pregleda na youtube kanalima DAZ i našeg medijskog partnera.
Zahvaljujemo i četirima programskim voditeljima i voditeljima okruglih stolova – Ivanu Križiću, Kristini Perkov, Draženu Arbutini, Sunčani Rapaić i Zrinki Barišić Marenić.
Zahvaljujemo Članovima stručnog i tehničkog organizacijskog odbora, ponajviše tajniku našeg društva  Želji Staniću i Snježani Turaliji, te svima koji su prenijeli vijest o održavanju naše konferencije.
I na kraju – zahvala na vrhunskom programu: sa više od 23 predavača i dionika okruglih stolova te ukupno 20 izvrsnih i stručnih predavanja.
 
 
Fotografije: Staša Popadić

Ostalo

Krajobrazna arhitektica BRANKA ANIČIĆ

07/04/2021
DAZ
Izložba Krajobrazna arhitektica Branka Aničić postavljena je u prostoru Gliptoteke HAZU (dvorana IV), Medvedgradska 2 u Zagrebu kao dio izmještenih aktivnosti Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, uzrokovanih posljedicama nedavnih potresa u Zagrebu. 

Može li se spasiti Trg hrvatskih branitelja u Petrinji?

06/04/2021
DAZ
Već neko vrijeme svjedočimo opustošenom prostoru Trga hrvatskih branitelja u Petrinji, koji je izgubljen štetnim rušenjem  robne kuće Petrinjka, njegove južne prostorne odrednice.

MIRNA UDOVČIĆ: HATCH LEAKS

29/03/2021
DAZ
Najavljujemo otvorenje prve ovogodišnje izložbe u galeriji CEKAO, „Hatch Leaks“ arhitektice Mirne Udovčić, koja se otvara u ponedjeljak, 29. ožujka u 19 sati.

GEBERIT INNOVATION DAYS – Inovativna digitalna interaktivna izložba 7. 4. – 9. 4. 2021.

29/03/2021
DAZ
Geberit Innovation Days nude vam jedinstvenu priliku da iskusite sve novosti u 2021. godini i saznate brojne važne informacije na temu dizajna, funkcionalnosti i tehnologije na hibridnom izložbenom mjestu sajma „House of Geberit” savršeno prilagođenom trenutačnoj situaciji. Sami sastavite svoj individualni program!

ArhiBau 2021: Sajam Kulture građenja i održivog razvoja!

22/03/2021
DAZ
Sajam kulture građenja i održivog razvoja "ArhiBau 2021" održat će se u Areni Zagreb od 10. do 12. lipnja u organizaciji Društva arhitekata Zagreba s temom  "Budućnost nakon kriza temeljena na inicijativi Novog europskog Bauhausa".

Lebbeus Woods: Zagreb free zone revisited

20/03/2021
Od srijede 31. ožujka 2021. godine, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u Zagrebu, pogledajte izložbu istaknutog američkog arhitekta Lebbeusa Woodsa (1940 – 2012)

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini

20/03/2021
DAZ/UHA
UHA predstavlja nominacije i dobitnika nagrade za životno djelo.

Preminuo je Marijan Turkulin

18/03/2021
DAZ
S tugom javljamo da nas je u 82. godini života napustio voljeni kolega i uvaženi arhitekt Marijan Turkulin. Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: