Memorijalni centar Lipa pamti

Sevšek, Antun, Autor
Gamulin, Damir, Autor
Sevšek, Antun, 3D prikaz

Opis

Novouređeni muzej temelji se na dvostupanjskom dizajnersko - arhitektonskom natječaju iz 2013. kojim se tražio vizualni identitet, likovno rješenje postava, signalistika zbirke i memorijalnog područja. Zbirka odaje počast 30. travnju 1944. kada je selo u potpunosti uništeno i opljačkano, a svih tada prisutnih 269 stanovnika ubijeno.
Nalazi se u zgradi bivše osnovne škole i pošte gdje se od 1969. do zatvaranja krajem 80-tih godina nalazio muzej i društveni dom izveden po projektu Igora Emilia i Darka Turata. Nadovezujući se na prethodnu dispoziciju; novi postav zadržava memorijalnu zbirku na katu, dok je prizemlje preoblikovano u prostor prezentacije povratka života u selo, namijenjeno njegovim stanovnicima kao jedini zajednički prostor u mjestu. Etnografska je zbirka, također kao u izvornom postavu, smještena u suterenu.
Rad na projektu je uključivao cjelokupnu građevinsku sanaciju unutrašnjosti kuće, prostorno i likovno rješenje novog postava, oblikovanje izložaka, osmišljavanje multimedijskog sadržaja, projektiranje mobiljara, grafičko oblikovanje i opremanje postava zaključno s osmišljavanjem vizualnog identiteta zbirke.
Projektantski se temelji na ukidanju distinkcije između interieura, muzejsko-prezentacijskog mobiljara, završne artikulacije muzeološkog sadržaja i organizacije izložaka. Prostorni je okvir, tako, tretiran kao sastavni dio postava. Elementi postava, s druge strane, izvedeni su kao gradivni elementi prostornih sekvenci.

Tip projekta Muzej
Status projekta Realizacija
Godina projektiranja 2016
Površina 0 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO
STATUS
VRSTA
BUDŽET

NAGRADE
Samo nagrađeni


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.