Parking+

Opis

Zgrade studentskog centra sadržajno su definirane, mjesto su različitih kulturnih događanja i pratećih funkcija. Vanjski su prostori kompleksa neuređeni i namjenom neodređeni, te neadekvatno okupirani. Oni su potencijalni prostor za interveniranje.
Odabrano područje djelovanja jest centralna i najveća vanjska površina, mjesto nekadašnjeg njemačkog paviljona, danas obilježeno nasumičnim parkiranjem automobila djelatnika centra.
Uzimajući tlocrtne dimenzije nestalog paviljona, te ukazujući na prostornu veličinu odabranog područja, predlaže se stvaranje multifunkcionalne platforme, površine 1920 m2, koja će preklopiti tri različite funkcije - parkiranje, sport i kulturu. Zamišljena je da uvodi red među potrebu za prometom u mirovanju, nadopunjuje unutrašnje sadržaje i širi ih na vanjske prostore, te unosi dodatnu aktivnost i privlači nove korisnike k studentskom centru.
Platforma kao parkiralište ima kapacitet od 96 mjesta, te je ova funkcija ograničena na radno vrijeme zaposlenika centra. Sport, kao nova namjena unutar postora SC-a, odgovor je na 29 sportskih udruga unutar Zagrebačkog sveučilišnog sportskog saveza, te 262 ekipe i organizirana natjecanja u 25 sportskih disciplina. Kulturna događanja dobivaju mogućnost prelaska u vanjski prostor, projekcije, koncerti, predstave, izložbe i sajmovi okupiraju površinu platforme. Parkiranje, sport i kultura, mogu se odvijati i u isto vrijeme.
Platforma je zamišljena kao asfaltna površina s istaknutim parkirlišnim mjestima, sportskim igralištima i kulturnim zonama kojoj treću dimenziju daju korisnici i njihove aktivnosti.
Ovaj prijedlog traži i određeno rukovodstvo koje u skladu s vizijama razvoja SC-a pobliže organizira događanja na platformi i po potrebi, kroz njih, ostvaruje novčana sredstva za daljni razvoj vanjskih prostora centra.
Platforma jest tek početak ka interveniranju u zoni vanjskog prostora, naglasak na potrebu za uređenjem parternih površina, početak za novo vrijeme.

Tip projekta Javni prostor
Status projekta Radionica
Godina projektiranja 2012
Lokacija Zagreb
Savska cesta 25

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.