Pionirski park: Mjesto susreta

Opis

Pionirski Park nalazi se u centru Borovog naselja, u gradu Vukovaru. Površina parka iznosi oko 3 hektra. Pravokutnog je oblika, dimenzija 256 x 84 m a položen je na glavnoj osi koja prolazi naseljem, u smjeru sjeverozapad - jugoistok. Uz dulje stranice Okružuju ga višestambene a na nasuprotnim krajevima osi koja prolazi središtem parka su objekti društvene namjene – osnovna škola i Društveni dom.
Ideja o parku kao „Mjestu susreta“ proizašla je iz težnje za integracijom dvaju dijela susjedstva na zajedničkom javnom prostoru koji predstavlja prostorni okvir za intenzivniju socijalnu interakciju. To je ostvareno kroz sustav traka koje povezuju južnu i sjevernu stranu parka a funkcioniraju kao različite programske cjeline. Polazište za oblikovanje bio je pravilni urbanizam okolnih zgrada iz kojega je proizašao modul jedne trake zadan njihovom širinom odnosno duljinom razmaka između kuća. Trake sugeriraju približavanje dvaju dijela naselja kao i produžetak vrta u javni prostor. Aspekt društvene interakcije naglašen je i u načinu realizacije parka. Naime, kroz organizirane radionice za izradu urbane opreme i namještaja te sadnju raznolikog bilja u gredice stanovnicima se otvara mogućnost druženja, poboljšanja svog životnog prostora i aktivnog sudjelovanja u stvaranju parka. Svaka traka ima svoju posebnu funkciju: dječje igralište, sportski tereni, voćnjak, borik, gredice, travnjak... Zamisao je da stanovnici naselja sami brinu o svom parku, podižu ga i održavaju te na taj način pojačavaju osjećaj pripadnosti zajednici Borovog naselja, što je i sam smisao traka „Mjesta susreta“. Sve trake su prohodne, tako da i fizički povezuju dvije strane susjedstva.
Park „Mjesto susreta“ osmišljen je tako da uz malo financijskih sredstava osigura zanimljive i funkcionalne sadržaje za sve uzraste. Projekt će se provoditi u fazama, kako bi se reducirali troškovi kroz period od nekoliko godina. Posebno će se paziti da svaka faza zastupa interese svih uzrasta i zadovoljava potrebe svih stanovnika naselja, što znači da svaka faza samostalno može dobro funkcionirati. Koncept podizanja i održavanja parka potiče suradnju stanovnika naselja ali ona nije uvjet za njegovo ostvarivanje. Npr. saditi se može otporno i manje zahtjevno bilje a za izradu urbane opreme angažirati volontere.

Tip projekta Javni prostor
Status projekta Radionica
Godina projektiranja 2012
Lokacija Vukovar

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO
STATUS
VRSTA
BUDŽET

NAGRADE
Samo nagrađeni


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.