Tetrapunktura

Opis

Studentski centar predstavlja konglomeraciju sadržaja (od studentske kantine do kazališne scene i umjetničkih atelijea) i raznih profila ljudi- studenata, glumaca, umjetnika, zaposlenika... No, studenti, kao brojčano najzastupljeniji korisnici ovog prostora, često su ne upućeni u šaroliku ponudu sc-a i veličinu njegovog kompleksa.
Ovakav prostor u centru grada pruža ogroman potencijal kao edukativno-kulturno okupljalište, kako studenata, tako i građanstva.
Cilj akcije je upoznavanje studenata s potencijalima sc-a te njegova aktivacija kroz participaciju korisnika.

Kao najaktivniji prostor sc-a studenti prepoznaju kantinu, čija je posjećenost više od 6000 studenata dnevno. Nus-produkt ove frekventne posjećenosti je velika količina otpadne ambalaže koju smo odlučili pretvoriti u dominantno sredstvo i medij naše intervencije. Ideja se temelji na reciklaži tetrapaka od soka i to uz participaciju studenata samih. Na taj način bismo podigli ekološku svijest korisnika i potaknuli ih da na zanimljiv način sami formiraju nove amibijente u prostoru sc-a. Istovremeno se radi o materijalu koji je zbog polietilenskog sloja relativno otporan na kišu te čija je “nabava“ osigurana svakodnevno, u prosječnoj količini od 7500 komada.
Drvene okvire širine 2m i visine 1,7m postavili bi na studentima “najprometnijim“ rutama – na izlaze iz kantina, u hallu te na trgu ispred samog ulaza u sc. Prethodno bi studenti dobili uputu na higijenskim podlošcima u menzama , na kojima bismo ukratko objasnili cilj akcije i način njihove participacije. Svi voljni sudjelovati bi jednostavno umetali prazne tetrapake sokova u mrežu unutar drvenog okvira. Na ovaj način bi se mreža nepravilno popunjavala i stalno punila, istovremeno neprestano mjenjajući svoj izgled i teksturu ovisno o vrsti i boji tetrapaka. Kako je za popunjavanje jednog panela potrebno 1360 sokova, dnevno bi se isproduciralo oko 5 panela, koje bi sklapajući u razne module smjestili uokolo, na danas ne aktiviranim vanjskim prostorima sc-a. Različit broj panela, formirao bi različite ambijente- učionice na otvorenom, dnevne boravke, prostore za okupljanja veće grupe ljudi i sl.
Ovakva bi intervencija bila privremena te nakon izvjesnog vremena tetrapaci reciklirani i jednostavno zamijenjeni novim praznim tetrapacima, po istom sistemu uz participaciju studenata. Akciju je moguće izvesti u intervalima, primjerice ovisno o vremenskim prilikama (proljeće,ljeto,jesen) ili događanjima u sc-u (koncerti, festivali, radionice) .
U realizaciji segmenta ideje, uz pomoć kuharica iz kantine koje su odvajale prazne tetrapake, napravili smo prototip drvenog panela, uvjerivši se pri tome u njegovu statiku, jednostavnost izvedbe i zadovoljstvo korisnika pri popunjavanju.

Tip projekta Javni prostor
Status projekta Radionica
Godina projektiranja 2012
Lokacija Zagreb
Savska cesta 25

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.