Dani zagrebačke arhitekture 2014

21.05.2014 - 23.05.2014

IV dani zagrebačke arhitekture kao temu imali su arhitekturu poslovnih zgrada.

Prvi se dan tako bavio uvjetima tržišta i ekonomskim kontekstom koji određuje realitet u kojem radimo, te kontekstom kakav bi nas mogao očekivati u neposrednoj budućnosti. Taj prvi dan nosi naslov „Stanje stvari – resursi, potrebe potencijali“. Sa našim gostima, od kojih dva ne dolaze iz područja arhitekture, pokušali smo vidjeti koje su to i kakve promjene u ekonomiji i društvu koje definiraju ili će tek definirati potrebe za arhitektonskom artikulacijom i arhitektonskom „proizvodnjom“. Pokušat ćemo razumjeti logiku „tržišta“, te pokušati razumjeti u kojim smjerovima će se razvijati trendovi „poslovanja i proizvodnje“.

Drugi dan, nazvan „i-work vs. poslovni prostor“ pokušao je, ponovo uz pomoć troje gostiju, naznačiti u kojim okvirima se poslovni prostori radikalno transformiraju - i tipološki i funkcionalno. Te promjene ne proizlaze samo iz nove organizacije i podjele rada (sve veći broj free-lance zaposlenike), veći i na pojavu novih vrsta zanimanja (tzv. kreativna industrija). Obje su promjene proizašle dobrim dijelom iz novih IC-tehnologija, koje otvaraju jedan sasvim novi pristup radu kao drugačiji odnos „snaga“ rada i profita. Te promjene zahtijevaju i drugačiju arhitekturu ili možda drugačije razumijevanje i redefiniranje arhitekture…

Treći dan dao je sliku na koji su način ti procesi „opredmećeni“ arhitekturom u pojavnosti grada, koje promjene u identitetu stvaraju takove nove „izgrađene strukture moći“. Spomenuti „novi odnosi snaga“ iziskuju nove formate „reprezentacije“, koji svoju konkretizaciju, materijalitet, imaju u arhitekturi. Pitanje je bilo kako ti novi procesi, djeluju na klasičnu tipologiju kapitalizma – neboder, te kako ti novi obrasci, kroz pojedinačnu arhitekturu, grade identitet grada. Koje su to antropološke, sociološke i ine konzekvence arhitekture? Koja je razlika i što možemo očekivati kroz te promjene?

Vezana događanja

23/05/2014 - 24/05/2014

Završetak 4. DZA i promocija novih počasnih članova Društva

Zaključili smo 4. Dane zagrebačke arhitekture. U petak su promovirani novi počasni članovi Društva arhitekata Zagreba, to su Vera Grimmer, Neven Kovačević i Damir Fabijanić, a subotnjim stručnim obilaskom posjetili smo neke od primjera poslovne arhitekture u Zagrebu, čiji cjelokupan prihod od kotizacija će biti će namijenjen za pomoć stradalima u nedavnim poplavama u Slavoniji.

21/05/2014 - 24/05/2014

Prva dva dana 4. DZA

U tijeku su četvrti po redu Dani zagrebačke arhitekture na kojima ove godine tematiziramo poslovnu arhitekturu. U srijedu 21. svibnja manifestaciju je otvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


VIII Dani zagrebačke arhitekture 2018

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:

Partneri:

 


 

Medijski partneri:


Sponzori: