Kalendar

Beograd na vodi <=> Zagrebački Manhattan

13.03.2019 - 20.03.2019

u srijedu 20.3.2019. u 18h u DAZ-u poslušajte izlaganje profesora Tihomira Jukića i kolega iz Društva arhitekata Beograda i Udruženja arhitekata Srbije,  izv. prof. Vesne Cagić Milošević i izv. prof. Milana Đurića

Prije nekoliko dana Grad Zagreb je odabrao tvrtku Eagle Hills, grupaciju investitora iz Abu Dhabija za strateškog partnera u mogućoj izgradnji tzv. zagrebačkog Manhattana ili 'Grada u gradu'. link

Direktor ove tvrtke zastupa i tvrtku Emaar Properties koja stoji iza projekta 'Beograd na vodi'.

Projekt 'Grad u gradu' je prema pozivu Grada planiran 'na prostoru omeđenu rijekom Savom, Avenijom V. Holjevca, Avenijom Dubrovnik i Ulicom Radoslava Cimermana u Zagrebu, površine od oko 1,1 milijun kvadratnih metara'. Svrha ovog projekta je 'preobrazba prostora u novo inovativno gradsko područje, mješovitih i raznovrsnih komplementarnih namjena koje bi svojom raznolikom ponudom i novim konceptom unaprijedilo opću kvalitetu života stanovnika, postalo nezaobilazna turistička atrakcija, odnosno koje bi svojim raznolikim funkcijama formiralo središte Novog Zagreba'.

Da li je ovo bila svrha i beogradskog projekta? Što se stvarno realiziralo? Na koji način će se odrediti budućnost tako značajnog zagrebačkog prostora? Saznat ćemo u srijedu 20.3.2019. u DAZ-u.

Podsjetimo, projekt 'Beograd na vodi' kontroverzan je za veliki dio beogradske javnosti, a protiv njega su provedene i brojne aktivističke akcije, poput one pod nazivom 'Ne da(vi)mo Beograd'.

O procesima koji su pokrenuti u Zagrebu te o rezultatima takvih procesa poslijednjih 4 godine u Beogradu, slušat ćemo od kolega arhitekata, ujedno i uglednih profesora na zagrebačkom i beogradskom fakultetu.

Društvo Arhitekata Zagreba ovim predavanjem želi uvesti struku i javnost u temu najavljene gradske investicije kako bi pravovremeno pokrenuli i svojim stručnim statusom moderirali transparentan i smislen dijalog svih dionika, te shodno tome podržali kulturu razumijevanja procesa koji vode ka kvalitetnijem razvoju našeg grada.

Brošura gradskog projekta Velesajam iz 2015. godine  sa stranice www.zagreb.hr/UserDocsImages/arhiva/brosura_web.pdf

Programske smjernice i program sadržaja strateškog gradskog projekta zagrebački velesajam, radni materijal, prof. Jukić

životopis izv. prof. Vesne Cagić Milošević

životopis izv. prof. Milana Đurića

Vidimo se u srijedu 20.3.2019. u 18h!


prostor Kajzerice s Velesajmom od 145ha i unutar toga Hipodroma od 48ha


prostor Manhattna od 5910ha i unutar toga Central Parka od 341ha

 

foto na naslovnici preuzet sa telegraf.rs

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati. Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: