Kalendar

Beograd na vodi <=> Zagrebački Manhattan

13.03.2019 - 20.03.2019

u srijedu 20.3.2019. u 18h u DAZ-u poslušajte izlaganje profesora Tihomira Jukića i kolega iz Društva arhitekata Beograda i Udruženja arhitekata Srbije,  izv. prof. Vesne Cagić Milošević i izv. prof. Milana Đurića

Prije nekoliko dana Grad Zagreb je odabrao tvrtku Eagle Hills, grupaciju investitora iz Abu Dhabija za strateškog partnera u mogućoj izgradnji tzv. zagrebačkog Manhattana ili 'Grada u gradu'. link

Direktor ove tvrtke zastupa i tvrtku Emaar Properties koja stoji iza projekta 'Beograd na vodi'.

Projekt 'Grad u gradu' je prema pozivu Grada planiran 'na prostoru omeđenu rijekom Savom, Avenijom V. Holjevca, Avenijom Dubrovnik i Ulicom Radoslava Cimermana u Zagrebu, površine od oko 1,1 milijun kvadratnih metara'. Svrha ovog projekta je 'preobrazba prostora u novo inovativno gradsko područje, mješovitih i raznovrsnih komplementarnih namjena koje bi svojom raznolikom ponudom i novim konceptom unaprijedilo opću kvalitetu života stanovnika, postalo nezaobilazna turistička atrakcija, odnosno koje bi svojim raznolikim funkcijama formiralo središte Novog Zagreba'.

Da li je ovo bila svrha i beogradskog projekta? Što se stvarno realiziralo? Na koji način će se odrediti budućnost tako značajnog zagrebačkog prostora? Saznat ćemo u srijedu 20.3.2019. u DAZ-u.

Podsjetimo, projekt 'Beograd na vodi' kontroverzan je za veliki dio beogradske javnosti, a protiv njega su provedene i brojne aktivističke akcije, poput one pod nazivom 'Ne da(vi)mo Beograd'.

O procesima koji su pokrenuti u Zagrebu te o rezultatima takvih procesa poslijednjih 4 godine u Beogradu, slušat ćemo od kolega arhitekata, ujedno i uglednih profesora na zagrebačkom i beogradskom fakultetu.

Društvo Arhitekata Zagreba ovim predavanjem želi uvesti struku i javnost u temu najavljene gradske investicije kako bi pravovremeno pokrenuli i svojim stručnim statusom moderirali transparentan i smislen dijalog svih dionika, te shodno tome podržali kulturu razumijevanja procesa koji vode ka kvalitetnijem razvoju našeg grada.

Brošura gradskog projekta Velesajam iz 2015. godine  sa stranice www.zagreb.hr/UserDocsImages/arhiva/brosura_web.pdf

Programske smjernice i program sadržaja strateškog gradskog projekta zagrebački velesajam, radni materijal, prof. Jukić

životopis izv. prof. Vesne Cagić Milošević

životopis izv. prof. Milana Đurića

Vidimo se u srijedu 20.3.2019. u 18h!


prostor Kajzerice s Velesajmom od 145ha i unutar toga Hipodroma od 48ha


prostor Manhattna od 5910ha i unutar toga Central Parka od 341ha

 

foto na naslovnici preuzet sa telegraf.rs

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


VIII Dani zagrebačke arhitekture 2018

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:

Partneri:

 


 

Medijski partneri:


Sponzori: