Kalendar

Danas je počeo 4. Dan D

10.06.2013 - 16.06.2013

Danas počinje 4. izdanje međunarodnog dizajnerskog festivala – Dan D. Nakon tri godine održavanja u prostoru stare klaonice, ove godine dizajneri, izlagači, predavači i mnogobrojni gosti zaposjedaju prostore Gredelja, a program će se odvijati i u centru grada.

Tema ovogodišnjeg festivala je ‘Dizajn i grad’. Bogati festivalski izložbeni program koji, zajedno s tradicionalnom D-izložbom i D-marketom, broji dvadeset različitih izložbi i izložbenih koncepata, kako festivalskih, tako i gostujućih domaćih i međunarodnih, izlaganja dizajnerskih fakulteta i akademija te sponzorske izložbe, predstavila je na nedavnoj press konferenciji predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva Ivana Borovnjak. Tematsko određenje festivala na naslov ‘Dizajn i grad’ Borovnjak je istaknula kao važan segment ovogodišnjeg Dana D, referirajući se na dizajn i javni gradski prostor. Borovnjak je naglasila da je ovogodišnje izdanje festivala Dan D produljeno na čitav tjedan, pa će se ususret fokusu festivala koji se odvija za vikend (od 14. do 16. lipnja) u radnom tjednu koji mu prethodi festivalska događanja Dana D proširiti na centar Zagreba.

Svoje radne prostore u tjednu od 10. do 16. lipnja javnosti će otvoriti dizajnerski uredi i studiji kroz predstavljanja, opušteni program te manje izložbe i evente, a dizajnerske trgovine i galerijske institucije u centru grada također će raznim programima obilježiti dizajnerski tjedan ususret centralnom vikendu Dana D. Taj, takozvani, Satelitski program festivala, osim otvorenih vrata dizajnerskih studija, shopova i galerija, u napuštene će gradske prostore privremeno naseliti mlade dizajnere i umjetnike, koji će korištenjem prostora kao vlastitih ateljea i studija pokušati ilustrirati način na koji se zapušteni gradski prostori mogu oživjeti.

Najveći od takvih gradskih zapuštenih i neiskorištenih gradskih prostora, kojemu nužno slijedi scenarij logičnog i pametnog iskorištavanja kao potentnog kreativnog klastera, je i sam TŽV Gredelj, primarna lokacija predstojećeg Dana D, gdje je održana i press konferencija povodom ovogodišnjeg Dana D, čiju je povijest nastanka, sadašnje stanje i, nadamo se, svijetlu budućnost, predstavila Dinka Pavelić iz Zagrebačkog holdinga. Kako je Pavelić istaknula, planovi Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga za prostore TŽV Gredelj, koji se temelje na ZagrebPlanu – Strategiji razvoja Grada Zagreba, vide kao prostor za korištenje predstavnika kreativnih industrija, kao kreativni klaster koji će biti inicijator promjene i razvoja čitave lokacije, povećavajući tako turističku i gospodarsku atraktivnost Grada Zagreba. Takav bi prostor, po uzoru na mnoge druge europske i svjetske primjere, a referirajući se neke nedavne povijesne primjere kreativnih industrija u Zagrebu, oplemenio život cijeloga grada, njegove kulturne i kreativne scene te ponovno udahnuo život industrijskoj baštini kojoj inače prijeti ili propadanje ili komercijalizacija.

Diskurzivni program festivala, predavanja, okrugle stolove, diskusije i elaboracije dizajnerskih strategija te festivalske radionice, predstavio je Marko Golub, pojašnjavajući tematski podijeljene cjeline diskurzivnog programa na ‘Dizajn i poduzetništvo’, ‘Studenti i mladi profesionalci’ te ‘Dizajn i edukacija’ (petak, 14. lipnja) te ‘Kreativne industrije’ i ‘Dizajn i umjetnost u kontekstu grada’ (subota, 15. lipnja). Nedjeljni program festivalskih radionica (16. lipnja) tradicionalno je namijenjen djeci i tinejdžerima.

Izložbeni program festivala fokusiran na uspješne primjere domaćih i regionalnih industrija, bez kojih slika suvremenog hrvatskog produkt dizajna u posljednjih par godina ne bi bila na nivou na kojem jest, predstavio je Nikola Radeljković, osvrćući se na scenarije Kvadre, Elementa, bosanskog Artisana te najnovijeg primjera Regeneracije iz Zaboka, tvrtki koje su u svoju suvremenu proizvodnju involvirale profesionalne dizajnere. Njihov primjer trebao bi biti paradigma za afirmaciju dizajna kao prakse kojoj je suradnja s realnom proizvodnjom i tvrtkama nužnost. Radeljković je predstavio i dvojac mladih dizajnera (Tvrtko Bojić i Ana Rimac) koje je mentorirao u pred-festivalskoj radionici čiji su produkti kartonski elementi, koji će na lokaciji i svim izložbenim segmentima festivala služiti kao urbana oprema i scenografija.

Tradicionalni angažman mladih dizajnera u organizacijski tim festivala, u vidu autorstva svih vizuala i vizualnog identiteta festivala, kao i plakata te deplijana izloženih na pressici, predstavio je Igor Kuduz, koji je zajedno s Hrvojem Živčićem bio mentor timu studentica (Dora Bilandžić,  Lana Grahek, Barbara Majnarić i Karla Paliska)  koje su zaslužne za izgled ovogodišnjeg vizualnog identiteta Dana D. Uključivanje mladih autora u proces organizacije i čitave produkcije festivalskih materijala Kuduz i Radeljković su naveli kao iznimno bitne segmente funkcioniranja festivala, koji potiču koncept angažmana ‘studenti za studente’ te studentima pružaju mogućnost sudjelovanja u čitavom procesu od razvoja ideje do konačnog produkta.

Cjelokupni program događanja Dana D u PDF-u možete preuzeti OVDJE.

Društvo arhitekata Zagreba sudjeluje na Danu D s dva već poznata programa u kojima je inicijator i suorganizator. U programu Radionice 16. lipnja održati će se Mala škola arhitekture za djecu osnovnoškolskog uzrasta - Simulacija grada i javnih gradskih prostora, park, kafići, trg, ulice, dućan.

 

Metodologija:

 

1. upoznavanje s osnovim elementima grada
2. Čitanje mape Gredelja
3. Izrada mape Grada Gredelja (participacija i demokracija)
4. Upisivanje značenja u prostore
5. Imenovanje prostora
6. Simuliranje grada

Organizatori: DAZ, HKA, OPA, noThing, volonteri.

Također već poznati međunarodni program City Acupuncture (Akupunktura grada) izložbom će prezentirati dosadašnje rezultate međunarodne interdisciplinarne radionice koja promišlja rješenja za gradsku četvrt Trnje Projekt provodi konzorcij sastavljen od sljedećih organizacija: Društvo arhitekata Zagreba u ulozi koordinatora projekta s partnerima Public Room Sarajevo, Public Room Skopje, Kulturni front iz Beograda te Društvo arhitekata Splita u ulozi pridruženog partnera. U lipnju 2012. projektu je Europska komisija odobrila sufinanciranje u okviru programa Kultura 2007-2013. Akupunktura grada je projekt koji se razvio unutar Sekcije mladih Društva arhitekata Zagreba, na volonterskoj bazi, provođenjem interdisciplinarnih radionica na lokacijama za koje se uspostavilo da imaju potrebu za sitnim intervencijama koje mogu utjecati na kvalitetu i način korištenja prostora. Akupunktura grada rad je nekoliko međunarodnih timova, a u radionici Trnje sudjelovalo je i 40-ak mladih autora, studenata arhitekture, povijesti umjetnosti, dizajna, krajobrazne arhitekture, psihologije i dr. struka iz Zagreba, Beograda, Splita, Skopja i Sarajeva.

Organizatori: Društvo arhitekata Zagreba, Public Room Sarajevo, Public Room Skopje, Cultural Front (Beograd)

Sudionici:

Zagreb / Jelena Tomić, Luka Krstulović, Valentina Benčić, Karmen Krasić Kožul, Larisa Čišić, Vilma Stopfer, Luka Cindrić, Ivana Stanić, Julijana Bockaj, Lea Anić, Petra Sapun, Sandra Perić, Anna Koscis, Nikolina Krešo, Lana Trobentar, Petra Zaninović, Sanja Benaković, Lea Horvat, Tatjana Petric

Beograd / Dejan Mitov, Snežana Ćuruvija, Jovana Miletić.
Skopje / Diana Dimitrijevska, Tamara Georgijevska, Monika Petrov.
Sarajevo / Lana Barač, Emir Kapetanović, Leila Dizdarević.

Uz sve ovo biti će prezentiran i džepni vodič arhitekture Zagreba nastao radom Sekcije Mladih DAZ-a. Vodič predstavlja izbor od 179 građevina, među kojima su 42 istaknute fotografijom, nacrtom i tekstom, a ti elementi po kriteriju arhitektonske relevantnosti problemski objašnjavaju odabranu građevinu i njezin značaj u okvirima Zagrebačke škole arhitekture.
Koncept i postav izložbe: Sekcija Mladih DAZ-a, dizajn: Katarina Zlatec.

strong

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.