Kalendar

Dani zagrebačke arhitekture 2013 - 135 godina zagrebačke arhitekture u Europi

20.05.2013 - 25.05.2013
Ciklus: Dani zagrebačke arhitekture 2013

Društvo arhitekata Zagreba priprema treće po redu Dane zagrebačke arhitekture - 135 godina zagrebačke arhitekture u Europi, koji će se održati od 20. – 25. svibnja 2013. godine na raznim lokacijama u Zagrebu tematizirajući ove godine presjek kroz zagrebačku povijest arhitekture kao europske metropole. Preliminarni program "Dana" je gotov, a što vas sve uz mnoštvo bodova iz Programa SSU očekuje pročitajte u nastavku.

Obzirom na skorašnji na ulazak Republike Hrvatske u Europsku Uniju, ovogodišji Dani zagrebačke arhitekture baviti će se predstavljanjem Zagreba kao europskog grada bogate povijesti. Široj kulturnoj i stručnoj javnosti predstavit će se presjek kroz cijelu povijest arhitekture i urbanizma grada, od građevina i projekata Viktora Kovačića, preko Kučana, Richtera, Galića do najnovijih arhitektonskih koja Zagrebu daju identitet europske metropole.

U petodnevnom kolažu predavanja i prezentacija Dani zagrebačke arhitekture osvrnut će se na značajne trenutke u razvoju grada od početka njegove intenzivne urbanizacije, od industrijalizacije grada, prvih hotela, stvaranja novog ishodišta grada prelaskom željezničke pruge na dana&ˇnjoj Vukovarskoj, prelaska preko Save i izgradnje novozagrebačkih naselja do suvremenih fenomena poput izgradnje 'Cityja' na Radničkog cesti.


U pregledu povijesno značajnih ostvarenja, naglasak će biti stavljen na njihovoj suvremenoj interpretaciji, u pojedinim slučajevima na rekonstrukciji i obnovi odnosno na njihovim funkcijama u današnjem modernom društvu. Također će se istaknuti paralele između pojedinih iskoraka u izgradnji grada danas i nekada, uvjetovanih društvenim razvojem i promjenama načina života građana.

Ulaznice za sve dane su besplatne osim za subotu 25. svibnja kada će biti održan cjelodnevni stručni obilazak recentnih realizacija zagrebačke arhitekture. Kotizacija za subotu iznosi 125 kn ,a ulaznice za sve dane potrebno je rezervirati / kupiti preko sustava Entrio

Sudjelovanje na Danima zagrebačke arhitekture uvršteno je u sustav Stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekture. Bodovanje će se vršiti po danima, a uskoro ćemo objaviti i broj bodova za pojedine dane.

Program Dana zagrebačke arhitekture odvijat će se Društvu arhitekata Zagreba te u Gliptoteci HAZU gdje će se dogoditi i završna svečanost uz prigodni domjenak. Program svih događanja Dana zagrebačke arhitekture možete preuzeti OVDJE .
DAZ zadržava pravo promjene programa.


foto: Ivan Dorotić


foto: Ivan Dorotić

Programski odbor:
Tihomil Matković, voditelj
Aleksander Laslo
Luka Korlaet

Organizacijski odbor:

Mladena Belamarić, voditeljica
Ana Marendić
Kata Gašpar
Vesna Vrga Perović
Ivana Šajn

Dani zagrebačke arhitekture započeli su 2011.godine predstavljanjem najznačajnijih recentnih arhitektonskih ostvarenja u Zagrebu i predstavljanjem Arhitektonskog vodiča Zagreba autora Aleksandra Lasla. Okupili su preko 200 sudionika.

Drugi Dani zagrebačke arhitekture, organizirani u svibnju 2012. godine bavili su se temom stambene arhitekture 21. stoljeća u Zagrebu te su okupili više od 800 sudionika.


Srebreni sponzori:

    
Harvey Norman                                             Nivogradnja d.o.o.

Brončani sponzor:

       
AkzoNobel        

Akzo Nobel Powder Coatings is the largest manufacturer of powder coatings worldwide under the brand name “Interpon”. Our widespread organization allows Architects and Fabricators to specify our powder coatings wherever the building construction may be devised.                                                                                         

Sponzor:


Hotel Dubrovnik

Partner:                                                      Medijski partner:

                      
Hrvatska komora arhitekata
                     Jutarnji list

Potpora programu III. Dani zagrebačke arhitekture:

          
Ministarstvo kulture         Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport

                                
Turistička zajednica grada Zagreba             Gliptoteka HAZU

Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada

src=nbsp;

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Dani zagrebačke arhitekture 2013

Društvo arhitekata Zagreba organizira treće po redu Dane zagrebačke arhitekture koji će se održati od 20. – 25. svibnja 2013. godine na raznim lokacijama u Zagrebu.

Iz ciklusa

25.05.2013 - 25.05.2013
Novi počasni članovi DAZ-a

20.05.2013 - 25.05.2013
Dani zagrebačke arhitekture 2013. se bliže kraju

20.05.2013 - 20.05.2013
Stručni obilazak zagrebačke arhitekture

20.05.2013 - 25.05.2013
III. Dani zagrebačke arhitekture 20. – 25. 05. 2013.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.