Kalendar

Fotografija u službi zaštite kulturne baštine

23.11.2012 - 23.11.2012
Ciklus: Arhitektura i naslijeđe VI
Predavanje

Pozivamo Vas na predavanje u 6. ciklusa predavanja u organizaciji sekcije za arhitektonsko naslijeđe Društva arhitekata Zagreba. Treće predavanje pod nazivom Fotografija u službi zaštite kulturne baštine Sanje Grković iz Uprave za zaštitu kulturne baštine – fototečna služba, Ministarstva kulture RH, održat će se u četvrtak29. studenog u 18 sati u DAZ-u. Predavanje je uvršteno u program Stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduje se s tri boda.

1839. godine patentirana, a potom hitro i široko prihvaćena, fotografija je vrlo brzo pronašla svoj neupitni značaj na polju dokumentiranja, istraživanja i zaštite spomeničke baštine. Ilirski narodni preporod, Ivan Kukuljević Sakcinski, Društvo za jugoslavensku povjestnicu i starine, bečka Centralna komisija za istraživanje i održavanje građevnih spomenika sa svojim ispostavama diljem Austrougarske monarhije, Narodni muzej i njegov Arheološki odjel itd. itd., predstavljaju socio-kulturni milje u kojemu i nacionalna pred-konzervatorska fotografija nalazi plodno tlo. S osnivanjem Zamaljskog povjerenstva za čuvanje umjetnih i historičkih spomenika u kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji u Zagrebu, 1910. godine, osim što se afirmiraju nova konzervatorska načela prezentacije svih vrijednih stilskih slojeva građevine, također, prvenstveno zahvaljujući njegovom tajniku Gjuri Szabi, utire se put konzervatorskoj fotografiji na ovim prostorima. Osvrćući se čitavo stoljeće i više unatrag moguće je ustvrditi kako je pojam konzervatorska fotografija oširok, odnosno konzervatorsku fotografiju predstavlja i arhitektonska i ambijentalna i arheološka i etnološka i ratna i novinsko-reportažna fotografija. U mnoštvu vrsnih fotografa zastupljenih u fundusu fototeke kulturne baštine obimom, a prije svega kvalitetom građe ističu se, osim Szabe, Vladimir Horvat, Nino Vranić i Vidoslav Barac.

Fototeka kulturne baštine MK nezaobilazno je i inicijalno mjesto mnogih konzervatorskih i restauratorskih poduzimanja, budući je  fotografija najzornije svjedočanstvo slojevite prošlosti. Međutim, iako su od osnutka službe evidentni napori da se uvede reda u konzervatorsku dokumentaciju (polovicom 20. stoljeća počinje se sustavljati foto-dokumentacija), u današnjoj konzervatorskoj praksi, digitalnoj prije svega, ipak još treba poraditi na svijesti o važnosti konzervatorske dokumentacije, te njenom daljnjem sustavnom sređivanju i standardizaciji.
 

 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Arhitektura i naslijeđe VI

6. ciklus predavanja Sekcije DAZ-a AN – Arhitektura i naslijeđe, s temom Konzervatorske prakse obuhvaća arhitektonsko naslijeđe u Gradu Zagrebu i komparativne primjere obnove povijesnih cjelina, kompleksa i građevina, pristup projektiranju, projekte pred realizacijom i izvedbe.

Iz ciklusa

13.12.2012 - 13.12.2012
Konzerviranje u Hrvatskoj od 1914. do 1945.

08.11.2012 - 08.11.2012
Prilog metodama očuvanja nosivog sustava graditeljskog naslijeđa

25.10.2012 - 25.10.2012
Novi ciklus predavanja Arhitektura i naslijeđe


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.