Kalendar

III. Dani zagrebačke arhitekture 20. – 25. 05. 2013.

20.05.2013 - 25.05.2013
Ciklus: Dani zagrebačke arhitekture 2013
Festival

Društvo arhitekata Zagreba priprema treće po redu Dane zagrebačke arhitekture koji će se održati od 20. – 25. svibnja 2013. godine na raznim lokacijama u Zagrebu.

Ovogodišnja tema blisko je vezana na ulazak Republike Hrvatske u Europsku Uniju i nastoji predstaviti Zagreb kao europski grad koja ima bogatu povijest, izuzetno vrijedne urbanističke cjeline i arhitektonska ostvarenja koja mu daju identitet europske metropole. Široj kulturnoj i stručnoj javnosti predstavit će se projekti i istaknuti kulturne i prostorne vrijednosti na koje možemo biti ponosni.

U petodnevnom kolažu predavanja i prezentacija Dani zagrebačke arhitekture osvrnut će se na značajne trenutke u razvoju grada od početka njegove intenzivne urbanizacije, od industrijalizacije grada, prvih hotela, stvaranja novog ishodišta grada prelaskom željezničke pruge na današnjoj Vukovarskoj, prelaska preko Save i izgradnje novozagrebačkih naselja do suvremenih fenomena poput izgradnje 'Cityja' u Radničkog cesti.

U pregledu povijesno značajnih ostvarenja, naglasak će biti stavljen na njihovoj suvremenoj interpretaciji, u  pojedinim slučajevima na rekonstrukciji i obnovi  odnosno na njihovim funkcijama u današnjem modernom društvu. Također će se istaknuti paralele između pojedinih iskoraka u izgradnji grada danas i nekada, uvjetovanih društvenim razvojem i promjenama načina života građana.


foto: Ivan Dorotić


foto: Miljenko Bernfest


foto: Luka Korlaet


foto: Ivan Dorotić

Anegdotalnim pristupom istaknut će se i predstaviti i osobe i arhitekti značajni za razvoj grada, pa će javnost tako moći saznati npr. kako je Viktor Kovačić dobio natječaj za Tomislavov trg, zašto je arhitekt Heinzel odstupio s mjesta (grado)načelnika, te što je potaknulo Vjećeslava Holjevca da prijeđe Savu.

Posebno vrijedan aspekt Dana zagrebačke arhitekture je obilazak odabranih lokacija na području grada Zagreba, koji sudionicima omogućava izravan susret s arhitekturom te prezentaciju objekata od strane samih autora ili stručnih vodiča. Obilazak je planiran za subotu 25. svibnja 2013.

Ovogodišnji Dani zagrebačke arhitekture ujedno su i prilika za obilježavanje 135. godine rada Društva arhitekata Zagreba, te će se na središnjoj svečanosti u petak 24. svibnja 2013. u Gliptoteci predstaviti retrospektiva djelovanja Društva i dodijeliti počasna članstva posebno zaslužnim osobama i arhitektima.


foto: Ivan Dorotić

Kao poseban prilog ovim Danima zagrebačke arhitekture Sekcija mladih Društva arhitekata pripremila je i mali džepni vodič arhitekture Zagreba na hrvatskom jeziku koji objedinjuje 180 najznačajnijih arhitektonskih realizacija, pomno odabranih i pripremljenih tijekom dvogodišnje volonterske suradnje.

foto naslovnica: Ivan Dorotić

Dani zagrebačke arhitekture započeli su 2011.godine predstavljanjem najznačajnijih recentnih arhitektonskih ostvarenja u Zagrebu i predstavljanjem Arhitektonskog vodiča Zagreba autora Aleksandra Lasla. Okupili su preko 200 sudionika.

Drugi Dani zagrebačke arhitekture, organizirani u svibnju 2012. godine bavili su se temom stambene arhitekture 21. stoljeća u Zagrebu te su okupili više od 800 sudionika.


 

Srebreni sponzori:

    
Harvey Norman                                             Nivogradnja d.o.o.

Brončani sponzor:

       
AkzoNobel  

Akzo Nobel Powder Coatings is the largest manufacturer of powder coatings worldwide under the brand name “Interpon”. Our widespread organization allows Architects and Fabricators to specify our powder coatings wherever the building construction may be devised.                                                                                              

Sponzor:


Hotel Dubrovnik

Potpora programu III. Dani zagrebačke arhitekture:

          
Ministarstvo kulture         Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport

                            
Turistička zajednica grada Zagreba                        Gliptoteka HAZU

a href=a href=

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Dani zagrebačke arhitekture 2013

Društvo arhitekata Zagreba organizira treće po redu Dane zagrebačke arhitekture koji će se održati od 20. – 25. svibnja 2013. godine na raznim lokacijama u Zagrebu.

Iz ciklusa

25.05.2013 - 25.05.2013
Novi počasni članovi DAZ-a

20.05.2013 - 25.05.2013
Dani zagrebačke arhitekture 2013. se bliže kraju

20.05.2013 - 20.05.2013
Stručni obilazak zagrebačke arhitekture

20.05.2013 - 25.05.2013
Dani zagrebačke arhitekture 2013 - 135 godina zagrebačke arhitekture u Europi


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.