Kalendar

Istraživanja na dvorcu Khuen Bellasy u Nuštru

31.05.2016 - 31.05.2016
Ciklus: Arhitektura i naslijeđe XI

Društvo arhitekata Zagreba Vas poziva na posljednje predavanje iz XI ciklusa predavanja Sekcije za arhitektonsko naslijeđe DAZ-a - Istraživanja i prijedlozi za obnovu dvoraca u Slavoniji i Baranji - nastao u suradnji s Institutom za povijest umjetnosti (IPU). Predavanje Istraživanja na dvorcu Khuen Bellasy u Nuštru održat će pomoćnica ravnatelja Instituta za povijest umjetnosti Ivana Haničar Buljan, dipl. ing. arh. i dr. sc. Ratko Vučetić,  također s IPU, u utorak 31. svibnja 2016. u 18 sati.

ISTRAŽIVANJA NA DVORCU KHUEN BELLASY U NUŠTRU
dr. sc. Ratko Vučetić i Ivana Haničar Buljan, dipl. ing. arh.

Kompleks dvorca Khuen-Bellasy u Nuštru organiziran je duž ulice, prometnice koja povezuje Vinkovce i Vukovar, uz sjeverni rub prostrane parcele. Prema dosadašnjim istraživanjima dvorac je sagrađen u razdoblju između 1726. i 1737. godine. Ovom razdoblju pripada zapadno krilo i nasuprotno postavljena kapela posvećena Uznesenju sv. Križa. Cjelina dvorca dovršena je izgradnjom južnog krila u 19. stoljeću. Posljednju prepoznatljivu povijesnu fazu možemo pripisati djelovanju Istvana Möllera, mađarskog arhitekta i konzervatora, koji je projektant i obližnjeg “Malog dvorca” izgrađenog početkom 20. stoljeća. Dvorac Khuen-Bellasy u Nuštru zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske u vlasništvu općine Nuštar.
Na predavanju će biti opisana istraživanja na starijem kompleksu dvorcu koje je Institut za povijest umjetnosti provodio tijekom 2010. godine. Uz osvrt na prethodna istraživanja prikazat će se rezultati novijih arhitektonskih, povijesno-umjetničkih, restauratorskih i građevinskih istraživanja koja su nam otvorila pitanja građevinskih faza, valorizacije i prijedloga daljnjih istraživanja te smjernica za obnovu.
Ovim predavanjem završava XI. ciklus predavanja pod naslovom “Istraživanja i prijedlozi za obnovu dvoraca u Slavoniji i Baranji”.


Ivana Haničar Buljan, dipl.ing.arh.
Rođena 1970. u Osijeku. Diplomirala 1996. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1996. godine zaposlena u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu kao stručni suradnik ‒ arhitekt istraživač. Sudjelovala je u mnogim terenskim akcijama arhitektonskog snimanja povijesne arhitekture i izradi konzervatosrskih studija. Koautorica je konzervatorskih studija za područje obuhvata Urbanističkog plana uređenja Preloga s Ratkom Vučetićem i Irenom Kraševac (2007.) te za obnovu Vile Neuschloss u Đurđenovcu s Darjom Radović Mahečić (2009.), Sulejmanov most (2011.), Dvorac Esterhazy u Dardi (2013.),  Dvorac Eugena Savoyskog u Bilju (2014.). Od 1995. do 1998. kao voditeljica Kluba arhitekata DAZ organizira program rada Kluba. Upisana u Imenik hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu od 1999. godine, apsolvirala poslijediplomski studij Graditeljsko naslijeđe pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2001. godine. Doktorski rad priprema na temu opusa arhitekta Stjepana Planića. U periodu 2001./2002. izvršna urednica časopisa Arhitektura Udruženja hrvatskih arhitekata. Od 2002. koordinatorica Sekcije Arhitektonsko naslijeđe Društva arhitekata Zagreba. U okviru Sekcije aktivno sudjeluje na projektu Arhitektonsko naslijeđe online. Tijekom 2007. i 2008. članica uredništva časopisa Čovjek i prostor. Od 2008. članica uredništva časopisa Kvartal te gošća urednica časopisa Život umjetnosti (82-2008.).
Od 2002. od Ministarstva kulture RH licencirana za obavljanje poslova zaštitite i očuvanja kulturnih dobara.  (istraživanje i proučavanje, dokumentiranje te izrada idejnog, glavnog i izvedbenog projekta za nepokretnu baštinu).
Od 2011. godine na položajnom je radnom mjestu pomoćnice ravnatelja Instituta za povijest umjetnosti.

dr. sc. Ratko Vučetić,
povjesničar umjetnosti, viši znanstveni suradnik u Institutu za povijest umjetnost. Diplomirao na Odsjeku za povijest umjetnosti s temom „Prilog urbanističkom razvoju Krapine“. Magistarski rad „Prostorna struktura srednjovjekovnih gradskih naselja u Hrvatskom zagorju i njihov razvoj do Prvog svjetskog rata“ obranio 2002. godine (mentor prof. dr. Ivo Maroević) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorsku disertaciju pod naslovom „Prostorni razvoj privilegiranih srednjovjekovnih gradova u sjeverozapadnoj Hrvatskoj do 18. stoljeća“ 2005. godine. U okviru djelatnosti Instituta bavi se istraživanjima graditeljskog nasljeđa, prostornom organizacijom, razvojem gradskih naselja i proučavanjem arhitekture u kontinentalnoj Hrvatskoj. Autor je niza konzervatorskih studija (Grad Prelog, Jugoistočni bastion u Križevcima, Dvorac Khuen -Belassy u Nuštru, Dvorac Estehazy u Dardi, Dvorac u Suhopolju, Sustav prostorne organizacije Hrvatskog Zagorja, Sulejmanov most u Osijeku) i članaka o urbanom razvoju povijesnih naselja kontinentalne Hrvatske. Bio je pokretač i voditelj Odbora za zaštitu baštine i prostora Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske

Predavanja Sekcije za arhitektonsko naslijeđe DAZ-a uvrštena su  u sustav Stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekta i boduju se s 3 boda.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Arhitektura i naslijeđe XI

Ocijenivši stanje arhitektonske baštine u Hrvatskoj, problem rušenja i potpunog fizičkog zapuštanja povijesnih zgrada s atributima vrijednog arhitektonskog naslijeđa, DAZ želi unutar svojeg djelovanja dati stručni doprinos poboljšanju situacije.

Iz ciklusa

27.09.2016 - 27.09.2016
Sekcija arhitektonsko naslijeđe DAZ-a na Danima europske baštine

17.05.2016 - 17.05.2016
Arhitektonska istraživanja i povijesno-prostorni razvoj i valorizacija dvorca Esterhazy u Dardi

03.05.2016 - 03.05.2016
Utvrda Biljskog dvorca i prostorni razvoj vlastelinstva Bilje

26.04.2016 - 26.04.2016
Arhitektonska istraživanja na Dvorcu Eugena Savojskog u Bilju


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.