Kalendar

JAVNI POZIV: Stručna rasprava o GUP-u Zagreba i GUP-u Sesveta

21.09.2022 - 21.09.2022
Javna tribina

Poziva se stručna javnost na prijedloge u ranoj participaciji vezane uz razvoj GUP-a te na javnu tribinu 21. rujna 2022. u cilju kvalitetnijeg razvoja novog GUP-a

Ususret stručnoj raspravi o GUP-u Zagreba i GUP-u Sesveta, pozivamo pripadnike stručne javnosti, članove strukovnih udruga te članove akademske zajednice da upute pisane prijedloge u ranoj participaciji vezane uz razvoj GUP-a te da se pridruže javnoj tribini koja će se održati 21. rujna 2022.

Grad Zagreb priprema postupak sveobuhvatnih izmjena temeljnih gradskih planskih dokumenata (GUP Zagreba, GUP Sesveta). Istovremeno se formiraju polazišta i za izradu planova nove generacije.
Provođenje metoda participacije već u fazi utvrđivanja postojećeg stanja, polazišta i ciljeva izrade prostornog plana najučinkovitiji je postupak uključivanja zainteresirane javnosti. 
Po zaprimljenim i obrađenim inicijativama za izmjene i dopune Generalnih urbanističkih planova Zagreba i Sesveta te procesa rane participacije provedenog u jedinicama mjesne samouprave organizira se i stručna rasprava o GUP-u Zagreba i Sesveta.

Više o ovome možete pogledati u DAZcastu (poveznica) kroz razgovor Nikše Božića, ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba i Tihomila Matkovića, predsjednika Društva arhitekata Zagreba.

Tko može sudjelovati?

Rasprava je zamišljena kao dijalog s pripadnicima stručne javnosti (arhitekti-urbanisti, projektanti, pripadnici drugih struka interdisciplinarnog područja prostornog planiranja), članovima strukovnih udruga te članovima akademske zajednice.  
Stručna javnost se poziva na sudjelovanje u dvojakoj ulozi. 
Osobe sa stručnim kompetencijama temeljenima na projektantskoj i urbanističkoj praksi mogu dati vrijedne smjernice kako za izmjenu postojećih tako i za oblikovanje vizije novih planskih dokumenata. 
Stručne osobe koje su aktivno uključene u projektiranje odnosno provedbu prostornih planova mogu iznijeti iskustva dvojbenog tumačenja odredbi za provedbu planova te uočenih nedostataka i neusuglašenosti u planovima. 
 

Stručna rasprava

Stručna rasprava o GUP-u Zagreba i GUP-u Sesveta traje od 9. do 23. rujna 2022. Obrazac za pisane prijedloge u stručnoj raspravi biti će dostupan putem poveznice na stranicama Društva arhitekata Zagreba u navedenom periodu.
 

Javna tribina

Javna tribina za zainteresiranu stručnu javnost održati će se u srijedu, 21. rujna 2022. u 18:00 sati u prostorima Društva arhitekata Zagreba, Trg bana Jelačića 3/1. Na tribini će sudjelovati predstavnici Grada Zagreba, Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba te Društva arhitekata Zagreba. 
 

Način sudjelovanja

Osim osobnog sudjelovanja na tribini koja će se održati 21. rujna 2022., moguće je uputiti i pisane prijedloge koristeći online obrazac (LINK). Zadnji rok za predaju pisanih prijedloga je 23. rujna 2022. 

 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DAZcast

Kao najavu za stručnu raspravu i javnu tribinu za zainteresiranu stručnu javnost o GUP-u, u DAZ-ovom podcastu ugostili smo Nikšu Božića arhitekta i urbanista sa dvadeset godina iskustva u urbanom planiranju te novog ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba.
 
S Nikšom smo razgovarali o poslovima Zavoda, prošlosti i budućnosti GUP-a, zagrebačkom potresu, problemima nepristupačne, slabo održavane i substandardne javne infrastrukture te o procesu participacije stručne javnosti u vrlo skorim izmjenama i dopune GUP-a.
 
 
 
 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.