Kalendar

Najavljujemo Dane zagrebačke arhitekture 2012!

04.04.2012 - 04.04.2012
Ciklus: Dani zagrebačke arhitekture 2012

Prošle godine DAZ je organizirao prve Dane zagrebačke arhitekture, trodnevnu manifestaciju koja je obuhvatila predstavljanje Arhitektonskog vodiča Zagreba, predavanja autora zgrada uvrštenih u vodič i stručni obilazak nekih od najboljih zagrebačkih realizacija. Zahvaljujući odličnom odazivu i interesu struke i javnosti, DAZ i ove godine organizira Dane zagrebačke arhitekture s posebnom temom - stambena arhitektura na početku 21. stoljeća.

Društvo arhitekata Zagreba organiziralo je u svibnju 2011. godine prve Dane zagrebačke arhitekture. Program su sačinjavala predavanja, prezentacije te obilasci istaknutih arhitektonskih ostvarenja sa stručnim vodičima i autorima. Zahvaljujući odličnom odazivu i zahvalama učesnika, autora, profesionalaca i građana kojih je više od 200 sudjelovalo u programu, DAZ nastavlja s organizacijom manifestacije Dani zagrebačke arhitekture i ove godine krajem svibnja / početkom lipnja, sa svrhom promocije zagrebačke stambene arhitekture na početku 21. stoljeća.


DZA 2011: Predavanje u DAZ-u

Svrha programa je upoznavanje i educiranje stručne i šire javnosti sa stambenom arhitekturom, koja je tema ovogodišnjih Dana zagrebačke arhitekture, novim istaknutim arhitektonskim projektima, kao i planovima izgradnje i urbanizacije grada Zagreba. Očekujemo velik odaziv od članova, osoba iz struke i iz bliskih struka, javnosti, građanstva, medija te kolega iz regije.
DZA 2011: Organizirano stručno vodstvo i prezentacija istaknutih građevina

Ovogodišnja tema DZA je „stambena arhitektura 21. stoljeća u Zagrebu“. Što je stanogradnja danas? Kakvi su standardi izgradnje stanova? Tko projektira i gradi kvalitetne stanove? Kakve se danas tipologije stanova najčešće susreću? To je ujedno prilika da se uz profesionalne vodiče i autore projekata  pogledaju različite tipologije stanova izgrađenih zadnjih 12 godina, od stanova u urbanim vilama u podsljemenskoj zoni, preko luksuznih stanova u centru grada do stanova u poticanoj stanogradnji.


DZA 2011: Prezentacije i druženje u Gliptoteci

Program je namijenjen arhitektima i urbanistima iz cijele regije, drugim srodnim profesijama i kulturnim djelatnicima te građanima. Svi koje zanimaju arhitektonska, urbanistička ostvarenja stambenih  objekata, izgrađenih zadnjih 12 godina su dobrodošli na Dane zagrebačke arhitekture.

Također je važno predstaviti stambena ostvarenja i vrijedne prostore u gradu onima koji donose odluke vezane uz prostorno uređenje, kako bi se kreirale pretpostavke za kvalitetne buduće odluke vezane uz prostorne planove. Stoga očekujemo da će na stručnom obilasku i ostalim aktivnostima (predavanja, radionice) biti prisutni  i predstavnici javne uprave i lokalne samouprave te predstavnici medija koji posredno mogu educirati i širu javnost.
DZA 2011: Obilazak građevina s predstavnicama gradske uprave i medijima

Tokom Dana zagrebačke arhitekture planiran je obilazak istaknutih stambenih ostvarenja na području grada Zagreba, prezentaciju objekata od strane samih autora ili vodiča, predavanja i diskusija na temu stanogradnje, radionice, okrugle stolove, uz svečano otvorenje Dana zagrebačke arhitekture.

Dani zagrebačke arhitekture održat će se u razdoblju od 29. svibnja do 2. lipnja 2012. godine.
DZA 2011: Obilazak istaknutih građevina

Fotografije DZA 2011: Miljenko Bernfest, Tihomil Matković, Vesna Vrga Perović

Izvještaj s prošlogodišnjih Dana zagrebačke arhitekture pročitajte ovdje.

Sponzori

Zagrebgradnja d.o.o. - Generalni sponzor

Ban centar i Bundek centar - Zlatni sponzorYtong - srebrni sponzorVMD PROMET - brončani sponzorPBZ nekretnine - brončani sponzor

Predavači

Matković, Tihomil, Autor

Tihomil Matković je predsjednik Društva arhitekata Zagreba od 2017. godine | član je Hrvatske komore arhitekata | Doktorand je studija Menadžment održivog razvoja pri Sveučilištu u Rijeci s temom doktorata Mjerenje potencijala industrijske baštine u turističkoj destinaciji | Pokretač i mentor prvih Dana zagrebačke arhitekture 2011. u organizaciji DAZa | Član uredništva prvog Arhitektonskog vodiča Zagreba u izdanju DAZa i Orisa | član Izvršnog odbora DAZ-a od 2009. do 2011. godine | član Odbora za zakonodavstvo HKA  od 2009. do 2012. godine | Gost kritičar na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Studio 1 Katedre za arhitektonsko projektiranje ak. god. 2008/2009. | Dobitnik je nagrade Drago Galić Udruženje hrvatskih arhitekata za najbolje ostvarenje stambene arhitekture u Hrvatskoj 2005. godine | Od 1999. godine vodi vlastiti arhitektonski ured | Diplomirao 1996. godine na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu uz mentorstvo prof. Fabijanića | Dobitnik Rektorove nagrade 1993. godine za rad Bazen na Šalati u Zagrebu kod prof. Čankovića | Predstavnik europske organizacije studenata arhitekture EASA za Hrvatsku 1994.-1996. | Maturirao MIOC 1990. godine | Rođen u Zagrebu 1971. godine.

Nagradu Drago Galić Udruženja hrvatskih arhitekata dobiva 2005. godine za Ljetnikovac u Dolini kardinala kao najbolje ostvarenje stambene arhitekture u Hrvatskoj te godine | U nizu ostvarenja u arhitekturu ističu se Gradska knjižnica i glazbena škola te Mjesto ispraćaja u Novskoj, preuređenje interijera Sveučilišnog računskog centra SRCE i CARNet u Zagrebu te novi restoran Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Belamarić, Mladena, Voditelj

Mladena Belamarić, dipl.ing.arh. stručna je voditeljica Natječaja Društva arhitekata Zagreba. U svom profesionalnom djelovanju bavi se pripremom i provedbom Natječaja s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza od 2006. U svojoj praksi radila je u svim sektorima od javnog, privatnog do sektora civilnog društva, te uspješno kombinira najbolja iskustva i procese iz svih organizacijskih modela. Stekla je svoje iskustvo u pripremi i provedbi više od 100 hrvatskih i međunarodnih natječaja s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza za Društvo arhitekata Zagreba i Udruženje hrvatskih arhitekata. DAZ kao strukovna udruga, osim ostalih djelatnosti raspisuje i provodi arhitektonske natječaja. Stručni voditelj natječaja organizira i provodi natječaje u skladu sa zakonskom regulativom i pravilima struke. Organizira javno predstavljanje natječajnih radova i rezultata natječaja te organizira javne rasprave vezane uz natječaje, priprema i upućuje članove radnih tijela natječaja, koordinira ih, savjetuje i usmjerava za vrijeme trajanja natječaja, savjetuje, prezentira i promovira natječaje zainteresiranim investitorima. Stekla je diplomu inženjera na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, od 2009. ovlašteni je certifikator Javne nabave, a od 2010. i ovlašteni certifikator Energetske učinkovitosti Modul 1.

Komentari

darija (05/05/2012)
kada će početi prijave za obilazak??
Fani (07/05/2012)
upravo su počele :) više info na sljedećem linku: http://www.d-a-z.hr/hr/vijesti/preliminarni-program-dana-zagrebacke-arhitekture,1411.html
Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Matković, Tihomil
Autor

Belamarić, Mladena
Voditelj

Dani zagrebačke arhitekture 2012

Društvo arhitekata Zagreba organizira druge po redu Dane zagrebačke arhitekture koji će se održati od 29. svibnja do 2. lipnja. Tema ovogodišnjih Dana je stambena arhitektura na početku 21. stoljeća.

Iz ciklusa

09.06.2012 - 09.06.2012
Dan otvorenih stanova!

01.06.2012 - 02.06.2012
Izvještaj o četvrtom i petom danu Dana zagrebačke arhitekture

31.05.2012 - 31.05.2012
Izvještaj o trećem danu Dana zagrebačke arhitekture

30.05.2012 - 30.05.2012
Izvještaj o drugom danu Dana zagrebačke arhitekture
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: