Kalendar

"Od pećine do nebodera pa opet do pećine. Izazovi bliske budućnosti."

26.01.2013 - 01.02.2013
Predavanje

Sve ulaznice za predavanje su podijeljene. Molimo one koji nisu preuzeli svoje besplatne ulaznice da ne dolaze jer je dvorana popunjena!

Rambo Amadeus, pravim imenom Antonije Pušić, popularni je zabavljač i samosvojna medijska osobnost. No, manje je poznato da je Rambo Amadeus stručnjak za energetsku učinkovitost i vrlo angažirani promotor zaštite okoliša. U dvosatnom predavanju, koje će održati u petak, 1. veljače u 15.30 sati, na Arhitektonskom fakultetu pod nazivom Od pećine do nebodera pa opet do pećine osvrnut će se na 'izazove bliske budućnosti'.

Osim statusa osebujnog umjetnika, koji sebe predstavlja kao 'glazbenika, pjesnika i medijskog manipulatora' i čija se glazbena karijera proteže od koncerta za 15-ak usisivača skupljenih s otpada do pjevača koji je Crnu Goru predstavljao na Eurosongu, Rambo Amadeus ima i diplomu beogradskog PMF-a. Nerijetko će se spomenuti i kako je autor izraza 'turbo folk' te prvi ambasador UNICEF-a za Crnu Goru.

Također je bio i uspješni jedriličar, koji je između 1972. i 1984. predstavljao Jugoslaviju na brojnim međunarodnim regatama. Bio je reprezentativac i omladinski prvak Jugoslavije, osam puta je bio prvak Crne Gore, a osvojio je i Međunarodni kup Đerdapa 1980. godine.

Možda je upravo zbog jedriličarske prošlosti njegov prvi javnosti zanimljiviji angažman na poticanju iskorištavanja obnovljivih izvora energije vezan uz jedno plovilo, solarni čamac Lajka, kojeg je s nevladinom organizacijom Centrala – Centar za promoviranje, razvoj i primjenu obnovljivih izvora energije, uspio predstaviti kao jedan od izložaka na beogradskom Boat showu. Osim solarnog čamca javno je podržao i promovirao i solarni roštilj, za kojeg kaže da 'radi' isto kao i onaj na ugljen, ali bez emisije štetnih plinova.

Zbog toga mu je 2011. dodijeljeno i ŋ–PRIZNANJE (ŋ = ETA) za 'osobno djelovanje na poticanju javnog dijaloga o održivom korištenju energije'. Uz Ramba Amadeusa, dobitnici Eta–PRIZNANJA za 2011. godinu bili su predsjednik Republike Srbije Boris Tadić i Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske.

Iako ste možda veliki fan, koji redovito prati svaki njegov nastup u Zagrebu, Ramba bez ikakve glazbene pratnje, Ramba koji uopće ne pjeva i Ramba koji u misiji promocije energetske učinkovitosti crta dijagrame vjerojatno još niste imali prilike gledati. Stoga u petak, a između dva koncerta u SAX-u, svratite na Af na dobar provod druge, treće i – nije isključeno – četvrte vrste. Bliska budućnost je vrlo izazovna.

Besplatne digitalne ulaznice za predavanje Od pećine do nebodera pa opet do pećine. Izazovi bliske budućnosti. Ramba Amadeusa na Arhitektonskom fakultetu možete preuzeti preko sustava ENTRIO


Rambo Amadeus narator je u ovoj seriji edukativnih videa

Zimske ture arhitekture

Svojim nastupom Rambo Amadeus otvara program Zimske ture arhitekture – cijeli niz događanja koje je Društvo arhitekata Zagreba organizira tijekom cijele veljače!

Program se sastoji od niza projekata koji su rezultat višemjesečnih priprema i nastojanja brojnih volontera okupljenih oko Društva arhitekata Zagreba. Ovako objedinjeni u jedinstveni program Zimske ture arhitekture imaju za cilj predstaviti široj kulturnoj, stručnoj i općoj javnosti širi aspekt djelovanja arhitekata u zajednici koji nadilazi uobičajenu sliku arhitekta projektanta.

Zajednička poveznica projekata jest njihov participativni karakter te pružaju priliku kulturnim djelatnicima, građanima i djeci da kroz interakciju s našim članovim i sami sudjeluju u promišljanju i oblikovanju prostora.

Brojni okrugli stolovi i predavanja bave se temama od uređenja interijera, preko inovativnih tehnologija u oblikovanju prostora, zaštite arhitektonskog naslijeđa, primjenom humora u arhitekturi, do suvremenih metodologija u poučavanju djece i mladih.

Posebno bismo istaknuli dva međunarodna projekta koji su tijekom prošle godine pobudili značajan interes međunarodne kulturne javnosti i privukli brojne strane sudionike. Think Space, o kojem smo Vas do sada izvještavali, u veljači završava svoj drugi godišnji ciklus i ugostit će brojne strane goste, predavače, žiratore međunarodnih natječaja i nagrađene autore na nekonferenciji koja se održava u Laubi – kući za ljude i umjetnost zajedno s izložbom radova i svečanom dodjelom nagrada. Spomenuta izložba radova trenutno je na predstavljanju u Galeriji Storefront for Art and Architecture u New Yorku.Drugi je projekt regionalnog karaktera – Akupunktura grada – koji će ugostiti brojne mlade profesionalce raznih struka okupljene u multidisciplinarnim timovima koji će u Trnju u interakciji sa stanovnicima proučavati socijalnu i urbanu strukturu ove središnje gradske četvrti i predlagati i realizirati akupunkturne intervencije s ciljem poboljšanja kvalitete urbanog života. Ovaj je projekt ujedno podržan i od strane Europskog fonda za kulturu 2007-2013.

Također moramo spomenuti i Malu školu arhitekture koja osim radionice za djecu nudi priliku da se osobe koje poučavaju djecu i mlade u području arhitekture dodatno obrazuju i razmijene iskustva s trenerima iz Finske.

Želja nam je kroz Zimske ture arhitekture predstaviti arhitekturu blisku korisnicima i građanima i pozvati ih da kroz ovaj program drugačije gledaju na izgrađeni prostor oko sebe i aktivno promišljaju i u suradnji s arhitektima djeluju na njegovo oblikovanje.

Više:
Zimske ture arhitekture – okvirni program (*.doc)


 

Podrška programu:

Partner programa:   

 

Srebrni sponzor:                    

                             

Popora:                           

 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.