Kalendar

Održan Forum Akupunkture grada

24.04.2014 - 24.04.2014
Ciklus: Akupunktura grada
Konferencija

Dugogodišnji projekt City Acupuncture / Akupunktura grada iniciran od strane Društva arhitekata Zagreba u suradnji s regionalnim partnerima iz Splita, Skopja, Beograda i Sarajeva dosegao je svoj privremeni zaključak prošlotjednom konferencijom Forum Akupunkture grada održanom u muzeju Mimara u Zagrebu.

Akupunktura grada / City Acupuncture, ambiciozan projekt DAZ-a započet na entuzijazmu nekolicine članova u zadnje dvije godine se razvio u regionalni projekt, koji je potpomognut europskim programom Kultura 2007-2013 uspio realizirati seriju zahvata u prostoru kojima se intervencijama u malom mjerilu podizala kvaliteta života građana u Sarajevu, Splitu, Skopju, Beogradu i Zagreb. U suradnji s partnerima iz regije Public Room iz Sarajeva i Skopja, Kulturni front iz Beograda te Društvom arhitekata Splita u realizaciju projekta putem radionica i interakcije s lokalnim stanovništvom bilo je uključeno više od 260 ljudi različitih profesija, od arhitekata i dizajnera do psihologa, antropologa, ekonomista pa čak i pravnika. Zaključak, nadamo se samo jedne dionice ovog dugogodišnjeg projekta dogodio se u Zagrebu na konferenciji Forum Akupunkture grada na kojem su predstavljeni rezultati radionica te održan niz predavanja i panel diskusija.

Teo Budanko, predsjednik DAZ-a, rekao je da se projektom nastoji unaprijediti stanje u gradovima, on ulazi među građane, na tržnicama ili u mjesnim odborima saznaje što oni prepoznaju kao točke koje treba mijenjati te djeluje u konačnici poboljšavajući kvalitetu života. Ne želimo da ovo bude kraj ciklusa, već da se projekt nastavi kao model i uvrsti u budući razvoj grada, istaknuo je.

Jedan od inicijatora projekta, Rene Lisac ustvrdio je da ih je najviše zanimalo kako od početka do kraja procesa mijenjanja grada uključiti stanovnike i povezati sve ideje u jednom smjeru na što veće zadovoljstvo sviju strana. Ideja je bila malim intervencijama vrlo brzo, učinkovito i participativno djelovati na život grada, što je proizašlo iz današnjih vremena kada su velike ideje odvojene od realizacije i stanovnika, dodao je.

Vesna Kusin, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, smatra da su dosadašnje akcije pokazale kako se s malim intervencijama može poboljšati neposredno okruženje, a Ranka Saračević-Wurth, načelnica Sektora za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture, ocijenila je da je riječ o hvalevrijednoj inicijativi koja je u zagrebačkoj Savici i splitskoj Varoši imala izvanredan odaziv građana i stručne javnosti.

Udruga "La 27e region" iz Francuske, koja djeluje kao inovativni laboratoriji za 26 francuskih regija s idejom da razmišljanje kroz dizajn i društvenu inovativnost može daleko doprinijeti preoblikovanju javnog sektora, o čemu smo pisali ovdje, predstavila je nekoliko svojih projekata. Jedan od primarnih ciljeva 27e region je ohrabriti državne službenike da koriste kreativnost kao način pronalaženja novih rješenja. Edukacijom, treninzima te uključivanjem sociološke i antropološke komponente u svoj rad, ova udruga se ne bavi samo redizajnom prostora, već i društvenih odnosa, mreža i sustava.

Iz Francuske dolazi i Collectif etc. putem kojega grupa arhitekata i studenata grafičkog dizajna propituje trenutne metode planiranja i gradnje gradova, osiguravajući građanima bitnu ulogu u kreativnom procesu. Više o Collectifu etc. pročitajte ovdje.

O iskustvima iz Rumunjske govorila nam je ekipa iz arhitektonskog studija Basar, koji je većinom zaokupljen dinamikom lokalnih urbanih kultura i nestajanjem značaja javnog prostora u tranzicijskom Bukureštu. Gosti iz Češke prezentirali su projekt Cultural Acupuncture Treatment for Suburbs kojemu je cilj aktivirati javne domene u predgrađima glavnih gradova srednje Europe.

U poslijepodnevnom djelu Foruma održana je prezentacija metodologija rada i pristupa pojedinim lokacijama u Sarajevu, Skopju, Beogradu, Splitu i Zagrebu. Osim samih intervencija u javnom prostoru rezultat projekta je katalog intervencija koji lokalnim samoupravama može poslužiti kao model o tome kako se stvari u pojedinim sredinama mogu poboljšati. Na zaključku konferencije, na panel diskusiji, se raspravljalo i razmjenjivalo iskustva iz različitih društveno-kulturnih sredina, čime različite perspektive o metodologijama i njihovim utjecajima na oblikovanje javnih prostora, postaju, poput open-source alata, dostupni različitim subjektima u procesu unapređenja i redizajna urbane kvalitete života.

Po uspješnom završetku dvogodišnjeg segmenta Akupunkture grada, u kojem je napravljen regionalni iskorak, nadamo se skorom nastavku projekta, a do onda pratite Akupunkturu grada na web-u i facebook-u.

Fotografije: Goran Hrubi


Partneri:

Sponzori:

Predavači

Lisac, Rene, Autor programa

Voditelj projekta „Akupunktura grada“, diplomirao je 2004. godine na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tokom apsolventure obavio je stručnu praksu u trajanju od mjesec dana u birou “Henri Gaudin Architectes”, Pariz, radeći na izvedbenom projektu za Plesni konzervatorij u Strassbourg-u, i civilno odslužio vojni rok u Vijeću za razvoj ruralnih područja RH Sveučilišta u Zagrebu, radio na projektu Centra za održivi razvoj Žumberka. Od prosinca 2004. godine radi kao znanstveni novak na Arhitektonskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u Kabinetu za primjenu računala u arhitekturi. Trenutno pohađa doktorski znanstveni studij arhitekture pri arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 2007. godine upisuje Doktorski studij Arhitektura, radi na doktorskoj disertaciji na temu ''''''''''''''''''''''''''''''''Smjernice za održivo planiranje sveučilišnih kampusa''''''''''''''''''''''''''''''''. Sudjeluje na mnogim arhitektonsko-urbanističkim natječajima; samostalno i u timu; kao natjecatelj te član ocjenjivačkog suda. U periodu od 2004.-07. godine osvaja 2 prve nagrade, 2 treće nagrade i 6 otkupa. Sudjeluje na ljetnoj školi u Krakowu gdje drži predavanje o javnim prostorima, organizira i sudjeluje na nekoliko arhitektonskih izložbi.

Careva, Kristina, Autor programa

Diplomirala je 2002. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (AF). Nakon diplome radi u ASK atelieru u Zagrebu do 2004. kada boravi u Helsinkiju gdje radi u arhitektonskom birou dr. Antti Ahlave M. Arch SAFA. Krajem 2004. postaje znanstvena novakinja na Kabinetu za primjenu računala u arhitekturi pri Katedri za arhitektonsko projektiranje na AF-u. Član je istraživačkog tima znanstvenog projekta „Digitalni dom“ čiji je voditelj prof. dr.sc. Bojan Baletić. Doktorski znanstveni studij „Arhitektura“ upisuje u ožujku 2007., a u srpnju 2011. brani temu doktorskog rada pod naslovom „Arhitektonski model prostora za interdisciplinarna istraživanja u umjetnosti i tehnologiji“. Sudionik je međunarodnih konferencija u Barceloni i Cavtatu te ljetnih škola u Krakowu i Helsinkiju. Od 2005. do 2008. tajnik je TEMPUS projekta „Reforma arhitektonskih kurikuluma u Hrvatskoj“ pod vodstvom RWTH Aachen. Član je Povjerenstva za provođenje razredbenog postupka i Povjerenstva za samoanalizu na AF-u. Aktivni je član je sekcije mladih DAZ-a u okviru koje je, s Reneom Liscem, autor radionica „Akupunktura grada“. Ovlašteni je arhitekt od 2010. te sudjeluje u radu Hrvatske komore arhitekata kao član Odbora za obrazovanje. Kao natjecatelj i član ocjenjivačkog suda sudjeluje na više hrvatskih i međunarodnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja te do sada, samostalno ili u timu, osvaja 12 nagrada. Svoje radove izlagala je u Skopju i Novom Sadu te na 41. zagrebačkom salonu. Od 2010. ima kćerku Lolu.

Soldo, Tomislav, Autor programa

Vrga Perović, Vesna, Autor programa

Diplomirala 1996. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu; 2000. završava poslijediplomski studij iz poslovnog upravljanja na Poslovnoj školi u Bledu; od 1997. - 2008. radi u Hrvatskoj akademskoj istraživačkoj mreži CARNet na uvođenju interneta u akademsku i obrazovnu zajednicu; iza sebe ima veliki broj projekata u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija, kreiranja digitalnih sadržaja i internetskih portala. Od 2006 radi na brojnim projektima u području edukacije i organizacijskog razvoja. Bila je tajnica Društva arhitekata Zagreba od 2009.-2015. godine.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Lisac, Rene
Autor programa

Careva, Kristina
Autor programa

Soldo, Tomislav
Autor programa

Vrga Perović, Vesna
Autor programa

Akupunktura grada

Projekt  City Acupuncture – Akupunktura grada  ima za cilj kroz niz malih i preciznih intervencija u gradskim četvrtima poboljšati kvalitetu urbanog života, povećati socijalnu koheziju lokalne zajednice i ojačati identitet četvrti

Iz ciklusa

24.04.2014 - 24.04.2014
Forum Akupunkture grada: Nove prakse za urbani dizajn

14.04.2014 - 14.04.2014
Studio BASAR i Projekt CULBURB

10.04.2014 - 10.04.2014
La 27e Région i Collectif etc na Forumu Akupunkture grada

30.11.2013 - 30.11.2013
Intervencije splitske Akupunkture grada


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.