Kalendar

Održana radionica ARTUR – Gradski turizam

12.02.2015 - 12.02.2015
Ciklus: ARTUR

U sklopu programa ARTUR, 12. veljače 2015. u Društvu arhitekata Zagreba održan je okrugli stol i radionica na kojem su razgovarali predstavnici  institucija relevantnih za razvoj grada  - Turističke zajednice Grada Zagreba, Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, Instituta za turizam, Turističke zajednice Varaždina i Udruge hostelijera grada Zagreba.

Radionica na temu GRADSKOG TURIZAMA jučer, 12. veljače, održana u DAZ-u bavila se promjenama koje prati otvaranje novih mjesta i pratećih turističkih sadržaja i događanja, te naglom pojavom velikog broja hostela. ARTUR-ova radionica je ponovo podržala energetski održive tehnologije,  implementiranje u postojeću strukturu, te predstavila mlade  arhitekte koji su se istaknuli u osmišljavanju zagrebačkih novih hostela o čijem "boomu" je govorio Niko Skrivaneli, predsjednik Udruge hostelijera grada Zagreba.

Direktorica turističke zajednice Grada Zagreba mr.sc. Martina Bienenfeld, te ravnateljica Instituta za turizam dr.sc. Sanda Čorak istaknule su važnost turističkog razvoja grada "po mjeri čovjeka", te potrebu za strategijom razvoja gradskog turizama koji će jednako zadovoljiti građane i turiste, a bazirat će se na specifičnosti i identitetu grada kako bi grad  bio spreman za nadolazeća planirana turistička događanja i porast turističkih posjeta gradu. Mag. ing. arh. Ana Magdić pozvala je građane kojih je oko stotinjak sudjelovalo na radionici u DAZ-u da svoje prijedloge iznesu Vijećima gradskih četvrti, te ukazala i svojim ostankom na radionici spremnost Gradskog ureda za komunikaciju s građanima.I ovom prigodom upućujemo poziv za prijavu prijedloga za nagradu ARTUR kojom želimo istaknuti najbolje primjere u oblikovanju i razvoju turističkog prostora, te promovirati najbolje prakse u korištenju arhitekture i kvalitetno oblikovanog prostora u svrhu razvoja hrvatskog turizma. Temu zaključujemo konferencijom koja će se održati u Zagrebu u lipnju 2015. godine, na kojoj ćemo predstaviti rezultate održanih radionica, te dodijeliti nagrade i priznanja ARTUR.

Na radionici ARTUR sudionici su zajedničkim radom u grupama, ovako odgovorili na pitanja vezana uz temu Gradski turizam:

1. S obzirom na razvoj gradskog turizma koje su posljedice uočene na gradskom tkivu?
Da li su promjene planirane ili stihijske i na koji je način moguće upravljati ovim procesom?
Istaknute su pozitivne i negativne posljedice urbanog turizma; kao pozitivne posljedice navedene su revitalizacija i transformacija gradskog tkiva kao i aktiviranje do sada neaktivnih prostora, dizanje svijesti stanovnika te povećani prihodi.
Kao negativna posljedica navode se zagušenje gradskog tkiva zbog neprimjereno kapacitirane infrastrukture, a sve promjene ocjenjene su kao stihijske. Poziva se na multidisciplinarni pristup u razvoju i daljem upravljanju grada i turizma.2. Koji su arhitektonski i građevinski novi standardi nastali kao posljedica povećanog broja i profila turista?
Dolazi do isticanja novih arhitektonskih oblika u turizmu kao npr. hosteli i visoko kvalitetan privatni smještaj unutar grada. Također se navode i novi standardi:

  • fleksibilnost/ praktičnost tj.,
  • brzo i učinkovito prilagođavanje trendovima i potrebama tržišta.
  • Jedinstvenost/ prepoznatljivost zbog sve veće konkurencije na tržištu.
  • Lokalno + globalno: mikro lokacija kao lokalna karakteristika, a uređenje i opremanje u skladu s globalnim trendovima
    Veliku ulogu ima i osviještenost o održivosti s naglaskom na zelenu gradnju

3. Kako razvoj gradskog turizma utječe na oblikovanje javnog prostora i organizaciju događanja na njima? Koji su alati kontrole i programiranja takvih događanja i koliko su oni u skladu s tradicijom i autentičnom slikom grada?
Gradski turizam definitivno utječe na prepoznavanje, aktivnije korištenje i revitalizaciju javnog prostora. U tom kontekstu prepoznata je važnost i značaj organizacija gradskih događanja.
Alati kontrole i programiranja bili bi javni natječaji, javne diskusije i grupe za osmišljavanje. Prepoznata je uloga Turističke zajednice kao krovne institucije za pokretanje navedenih alata kontrole koja kroz sufinanciranje i promociju potiče kvalitetna događanja u skladu s autentičnom lokacijom.

Kao ključni element kroz čitavu radionicu istaknuta je neophodnost interdisciplinarnosti i umrežavanja. Također je posebno naznačen nedostatak informiranosti i edukacije dionika u turizmu u najširem smislu riječi. Stoga je ARTUR prepoznat kao jedan od mogućih medija za rješavanje prethodno navedenog.


ARTUR je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam.
U protekloj sezoni, s temom grad i regija kroz program ARTUR preispitali smo obalni dio Hrvatske te utjecaje grada na regiju s turističko sociološkog aspekta te refleksije na prostor u Zadru, Dubrovniku i Puli.

Kroz 2015. godinu ARTUR će se posvetiti kontinentalnoj Hrvatskoj s obzirom na potpuno različite karakteristike takvog tipa turizma, a kako bismo prikazali koje sve načine i tipove turizma zaista imamo te potencijale koji se iz njih rađaju, naravno bazirano na principu održivosti te savjesnog i pametnog planiranja prostora kao osnove cjelogodišnjeg turizma. Osim toga, ove će se sezone dio programa baviti podizanjem svijesti o neophodnosti projektiranja poštujući i implementirajući sve zakonitosti korištenja obnovljivih izvora energije i bioklimatskog dizajna, s obzirom da je turistički segment privrede jedan od najvećih potrošača energije. Namjera je približiti alate i metode usmjerene na učinkovito korištenje energije, poštujući i promovirajući Nacionalne ciljeve za smanjenje količine CO2 do 2030 god kao i energetske učinkovitosti. Više o ARTUR-u saznajte ovdje.

Potpora:
  

 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

ARTUR

Program ARTUR  iniciralo je Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam.

Iz ciklusa

02.03.2020 - 07.06.2020
Putovanje EPK Rijeka i Raša 5.-7.6.2020

29.11.2018 - 29.11.2018
Održana je konferencija ARTUR 2018

29.11.2018 - 29.11.2018
konferencija ARTUR 2018 - KULTURNI TURIZAM

28.11.2018 - 28.11.2018
Još o konferenciji ARTUR 2018

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.