Kalendar

Počinje novi ciklus predavanja Arhitektura i naslijeđe III

06.10.2011 - 06.10.2011
Ciklus: Arhitektura i naslijeđe III

Pozivamo vas na  početak trećeg  ciklusa predavanja Arhitektura i naslijeđe III s temom Dragodid.org - direktna akcija u obnovi baštine u četvrtak 06.10.2011. u 19 sati u prostorijama Društva arhitekata Zagreba. Predavači su: Filip Šrajer, dia, Miše Renić, dia i Siniša Bodrožić, dia. 

U kolovozu 2002. godine u zabačenom selu Dragodid na otoku Visu desetak studenata arhitekture sa raznih strana svijeta provelo je tjedan dana bez struje i tekuće vode pomažući jednome barbi obnoviti kameni krov na kućici za tovara. Spoj lokalnog znanja i iskustva s novopridošlom energijom pokazao se kao dobitna kombinacija, ne samo u smislu obnove, nego i revitalizacije tradicijske baštine. Osvajanje europskog "Oscara za kulturnu baštinu", nagrade Europa Nostra 2011, u mnogočemu predstavlja prijelomni trenutak za projekt, do sada baziran isključivo na volonterskom radu, pa i sredstvima samih organizatora i polaznika radionica. Na koji način će ova inicijativa mladih arhitekata, etnologa, muzeologa i pripadnika drugih zanimljivih struka odgovoriti na izazove širenja područja djelovanja, širenja članstva, profesionalizacije i medijske pažnje, možete sa članovima udruge Dragodid raspraviti na predavanju u DAZ-u.

Dragodid je projekt za interdisciplinarno istraživanje, ali i prakticiranje predajnog graditeljstva na našem kršu koji je ove godine osvojio Nagradu Europske unije za kulturnu baštinu Europa Nostra Award 2011. Glavne aktivnosti projekta su organizacija graditeljskih radionica i publiciranje prikupljenih materijala, kroz tiskana izdanja i web stranicu www.dragodid.org. Na projektu u ovom trenutku volonterski sudjeluje desetak stručnjaka iz različitih područja (arhitektura, povijest, muzeologija, etnologija, agronomija), te studenata Sveučilišta u Zagrebu i Splitu, a predstavit će ga arhitekti Filip Šrajer, Miše Renić i Siniša Bodrožić.

 

 Ciklus predavanja Arhitektura i naslijeđe

Sekcija za Arhitektonsko naslijeđe DAZ-a pokrenula je  seriju stručnih predavanja, tribina i prezentacija na temu arhitektonske baštine. Cilj ovog pvog programa je potaknuti aktivniji odnos arhitekata prema radu na zaštiti i očuvanju povijesnih prostora grada Zagreba.
 
Odabir tema obuhvaća raznovrsnu problematiku rada na arhitektonskoj baštini kojim se želi osnažiti stručna platforma i pristup projektiranju i planiranju u najvrijednijim gradskim prostorima. Predstavljaju se realizirani projekti i projekti u pripremi s naglaskom na specifičnost svakog pojedinog slučaja te se diskutira o polazištima koja se baziraju na stručnim konzervatorskim principima, istraživanju i kompleksnom sustavu vrednovanja. Pokazat će se principi rada na pojedinačnim zaštićenim kulturnim dobrima i u zaštićenim ambijentima.
 
Predavanja su popraćena pitanjima o zakonskim procedurama i važećoj legislativi u domeni glavnih zakona (Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i Zakona o gradnji i prostornom planiranju) te drugih zakona i propisa. Tribina problematizira raskorak između metodologija rada na arhitektonskoj baštini koja je definirana međunarodnim stručnim kodeksima i njihove primjene u našim zakonskim dokumentima i praksi. Diskusije poslije predavanja doprinose formiranju stavova i radu na zaštiti arhitektonskog naslijeđa. Uz predavanja će se organizirati obilasci uz stručno vodstvo.
 
Treći ciklus predavanja Arhitektura i naslijeđe III otvaraju: Filip Šrajer, dia, Miše Renić, dia i Siniša Bodrožić, dia s temom Dragodid.org - direktna akcija u obnovi baštine u četvrtak 06.10.2011. u 19 sati u prostorijama Društva arhitekata Zagreba.

Voditelji sekcije: Ksenija Petrić, dia, Ivana Haničar-Buljan, dia, Stjepan Lončarić, dia.
 
Predavanja su uvrštena u  Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduju se s dva (2) boda.

Arhitektura i naslijeđe III


 

Vezane vijesti

01/12/2011 - 01/12/2011

Strategija obnove i zaštite kulturne baštine

U četvrtak 01.12. u 19 sati u DAZ-u će se održati četvrto predavanje iz ciklusa Arhitektura i naslijeđe III na kojem će nam Blanda Matica dat osvrt na Strategiju očuvanja, zaštite i održivog gospodarskog korištenja kulturne baštine. Predavanja su uvrštena u  Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduju se s dva (2) boda.

10/11/2011 - 10/11/2011

Novija arheološka istraživanja u Zagrebu – zaštita / valorizacija / prezentacija

U četvrtak 10.11.2011. u 19h u DAZ-u održano je predavanje na temu novijih arheoloških istraživanja u Zagrebu  koje je vodio Boris Mašić dipl. arheolog . Predavanja su uvrštena u  Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduju se s dva (2) boda.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Arhitektura i naslijeđe III

Treći ciklus stručnih predavanja, tribina i prezentacija na temu arhitektonske baštine. Cilj ovog pvog programa je potaknuti aktivniji odnos arhitekata prema radu na zaštiti i očuvanju povijesnih prostora grada Zagreba.

Iz ciklusa

01.12.2011 - 01.12.2011
Strategija obnove i zaštite kulturne baštine

10.11.2011 - 10.11.2011
Novija arheološka istraživanja u Zagrebu – zaštita / valorizacija / prezentacija

20.10.2011 - 20.10.2011
Arhitektonsko naslijeđe Podsuseda - stanje i mogućnosti


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.