Kalendar

Predstavljena Akupunktura Zagreba

30.10.2012 - 30.10.2012
Ciklus: Akupunktura grada
Javna tribina

Na predstavljanju projekta Akupunktura grada/City Acupuntureu Društv u arhitekata Zagreb (DAZ) upućen je otvoreni poziv vijećima gradskih četvrti za sudjelovanjem u projektu, a spremnost za suradnju već su i iskazali nazočni predstavnici vijeća četiriju zagrebačkih gradskih četvrti: Trešnjevka-sjever, Novi Zagreb-zapad, Podsljeme i Gornji grad-Medveščak.

Što se zapravo 'krije' iza projekta Akupunktura grada novinari su mogli u kraćim crtama saznati na za njih priređenoj konferenciji, potankosti na predstavljenu samoga projekta, a raznolika stajališta o problemima gradskog urbanizma i njihovim rješenjima na okruglom stolu kojim je i završeno današnje događanje.

Osnovne podatke o projektu sažeo je predsjednik DAZ-a Damir Ljutić rekavši da projekt s 235 tisuća eura sufinancira Europska unija u sklopu projekta Culture 2007-2013., provodit će se od lipnja ove godine do svibnja 2014. u pet gradova: Skoplju, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Splitu, koji dijele zajedničko povijesno nasljeđe i traže slične intervencije u svojoj strukturi.

Cilj mu je pak da nizom malih, preciznih i netendecioznih intervencija poboljšaju kvalitetu urbanoga života u gradskim četvrtima, povećaju socijalnu koheziju lokalne zajednice i ojačaju prepoznatljivost četvrti u gradu.
Projekt provodi konzorcij u kojemu su DAZ kao koordinator te partneri – Public Room Sarajevo, Public Room Skoplje, Kulturni front iz Beograda te Društvo arhitekata Splita u ulozi pridruženog partnera.

Ljutić je podsjetio da se Akupunktura grada razvila unutar agilne Sekcije mladih DAZ-a na volonterskoj bazi. Objasnio je i 'metodologiju' projekta – u svakom od pet gradova priređuje se petodnevna interdisciplinarna radionica na kojoj sudjeluju studenti i mladi stručnjaci (do 35 godina) različitih struka (arhitektura, kulturna antropologija, likovna umjetnost, dizajn) iz svakog grada, a na radionici se interdisciplinarno osmišljavaju male intervencije u pojedinoj gradskoj četvrti kojima je svrha podići razinu urbanoga života u toj gradskoj četvrti.

Po završetku svake radionice slijedi realizacija odabranih rješenja, kao i evaluacija izvedenih intervencija i cjelokupnog projekta.

Radionice su već održane u Skoplju u rujnu ove godine i nedavno u Beogradu, a Zagreb je, najavio je Ljutić, 'na redu' u veljači iduće godine.

Okrugli stol dao je i odgovor na pitanje u kojoj će od 17 zagrebačkih gradskoj četvrti radionica održati – bit će to gradska četvrt čije će vijeće pokazati najviše zanimanja pa je i otvoreni poziv gradskim vijećima, rečeno je, istodobno i poziv na kreativnost.

Na okruglom stolu su o svojim viđenjima i prijedlozima malih intervencije i participativnih procesa u gradu govorili zamjenica pročelnika Službe za mjesnu samoupravu Grada Zagreba Renata Šimon, predsjednik Vijeća gradske četvrti Donji grad Marijan Oljica, jedan od autora projekta Rene Lisac, arhitekt Borislav Doklestić, likovna umjetnica Tonka Maleković, Sonja Leboš iz Udruge za interkulturalna i interdisiplinarna istraživanja, predstavnica DAZ-a Davorka Perić te publicist i aktivist Saša Šimpraga. Moderatori su bili arhitektica Dafne Berc i antropolog Bojan Mucko.

Više o projektu i radionicama:
 
 

Predavači

Vrga Perović, Vesna, Projektni tim

Diplomirala 1996. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu; 2000. završava poslijediplomski studij iz poslovnog upravljanja na Poslovnoj školi u Bledu; od 1997. - 2008. radi u Hrvatskoj akademskoj istraživačkoj mreži CARNet na uvođenju interneta u akademsku i obrazovnu zajednicu; iza sebe ima veliki broj projekata u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija, kreiranja digitalnih sadržaja i internetskih portala. Od 2006 radi na brojnim projektima u području edukacije i organizacijskog razvoja. Bila je tajnica Društva arhitekata Zagreba od 2009.-2015. godine.

Vezane vijesti

24/02/2013 - 28/02/2013

3. radionica projekta City Acupuncture se bliži kraju

3. radionica projekta City Acupuncture na zagrebačkom Trnju se bliži kraju. Kako je bilo proteklih dana te što su sve osmislili mladi stručnjaci iz regije za Trnjansku Savicu?

14/02/2013 - 14/02/2013

Akupunktura grada - Trnje u DAZ-u

U četvrtak počinje Akupunktura grada - Trnje u Zagrebu okruglim stolom u prostorima Društva arhitekata Zagreba.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Vrga Perović, Vesna
Projektni tim

Akupunktura grada

Projekt  City Acupuncture – Akupunktura grada  ima za cilj kroz niz malih i preciznih intervencija u gradskim četvrtima poboljšati kvalitetu urbanog života, povećati socijalnu koheziju lokalne zajednice i ojačati identitet četvrti

Iz ciklusa

24.04.2014 - 24.04.2014
Forum Akupunkture grada: Nove prakse za urbani dizajn

24.04.2014 - 24.04.2014
Održan Forum Akupunkture grada

14.04.2014 - 14.04.2014
Studio BASAR i Projekt CULBURB

10.04.2014 - 10.04.2014
La 27e Région i Collectif etc na Forumu Akupunkture grada


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.