Kalendar

Predstavljeni rezultati Territories natječaja

10.12.2013 - 10.12.2013
Ciklus: Think Space 2013 MONEY

Think Space je na mini-simpoziju održanom u Laubi uz mnogobrojne goste predstavio rezultate prvog ovogodišnjeg natječaja – Territories iz ciklusa Money / Novac te najavio slijedeći koji će se baviti kulturom i društvom, dok će nakon Davida A. Garcie slijedeći žirator biti Pedro Gadanho.

U utorka navečer u Laubi – kući za ljude i umjetnost, ponovno se okupilo osamdesetak Think Spacera. Povod je bila objava rezultata Territories natječaja te najava natječaja Culture & Society. Uz moderatora Tomislava Pletenca pridružili su nam se i gosti iz slovenskog KSEVT-a (Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij), o kojem smo pisali ovdje, Miha Turšić i Dragan Živadinov, a putem skype-a kuratori ovogodišnjeg ciklusa Ethel Baraona Pohl i César Reyes Nájera dpr Barcelona, žirator prvog iz serije tri ovogodišnja natječaja pod krovnom temom Money / NovacDavid A. Garcia iz MAP Architects iz Kopenhagena te Mason White, kanadski arhitekt iz torontskog studija Lateral Office.

Nakon uvodnih predstavljanja teme Territories, sudionici su se predstavili kraćim prezentacijama svog djelovanja na polju ekstremnih okoliša, kao što je Arktik, ili u slučaju KSEVT-ovaca svemir. David A. Garcia je prezentirao radove sa studentima realizirane u ekstremnim okolišima Grenlanda, pri čemu su testirani modeli u mjerilu 1:1 i njihovo ponašanje u realnim klimatskim uvjetima.Ekipa iz KSEVT-a je održala zanimljivu prezentaciju ove mlade europske institucije koja se bavi kulturalizacijom svemira. Nakon što su nas proveli radom KSEVT-a, Dragan Živadinov predstavio je „mitologiju“ i background nastanka, te odnos sa svojom 50-godišnjom predstavom i održao kratki performans, ilustrirajući kontekst djelovanja institucije i post-gravitacijske umjetnosti

Izrazivši zadovoljstvo pristiglim radovima, David A. Garcia je predstavio pobjednike. Prva nagrada pod nazivom Who Owns the Arctic  dodijeljena je Owenu Wellsu.

Drugu nagradu odnijela je mlada kanađanka Sarah Cree svojim radom koji se bavi eksploatacijom zaleđenih zaliha metana pod nazivom Frozen Fuel Network.

Treća nagrada dodijeljena je španjolskom dvojcu Gabriel Ruiz-Larrea i Ledo Pérez Vazquez.

Posebno priznanje pripalo radu Interarctica: The Cultural Rezoning of the Arctic Ocean dizajnera iz Chicaga - Natalya Egon i Noel Turgeon.

Nakon kratkog komentara svih radove, putem skype-a su nam se pridružili prvo- i drugonagrađeni Owen i Sarah predstavivši ukratko svoje projekte. Nakon par kratkih komentara, približili smo se najavi slijedećeg natječaja ovogodišnjeg ciklusa – Culture & Society. Žirator je glavni kustos za arhitekturu njujorške MoMA-e Pedro Gadanho. Pozivamo sve zainteresirane Think Spacera i one koji to još žele postati na sudjelovanje i istraživanje ovog područja teme Money / Novac. Sve radove i popratne tekstove nagrađenih i nenagrađenih autora Territories natječaja možete pogledati na stranicama Think Space programa OVDJE.

Culture & Society

Rokovi:        
Early Bird Fee 50 EUR / 375 kn do 7. siječnja 2014.
Late Bird Fee 75 EUR / 565 kn do 31. siječnja 2014.

Predaja radova 31. siječanj 2014.
Objava rezultata 18. veljače 2014.

Nagrade:        
1. nagrada 1000 EUR
2. nagrada 700 EUR
3. nagrada 350 EUR

Više o Think Space programu potražte na www.think-space.org


Program Think Space je platforma za prostorno eksperimentiranje i razmjenu ideja te stvaranje mreže progresivnih mislilaca u području arhitekture preko kulturnih, geografskih i institucijskih granica. Program se provodi kroz godišnje cikluse konceptualnih arhitektonskih natječaja i poziv na objavu stručnih i teorijskih radova, te susretima uživo na Mini-simpozijima i godišnjoj međunarodnoj Nekonferenciji. Ukupan broj autora, mladih arhitekata, (prosječna dob 29 godina) koji su sudjelovali u arhitektonskim natječajima je 654 iz 75 svjetskih zemalja, te 63 autora stručnih članaka iz 12 različitih zemalja. Nakon dosadašnja dva uspješna ciklusa koji su, osim online galerijama projekata, izložbama i teoretskim radovima, urodila i poznanstvima domaćih arhitekata s međunarodno prepoznatom i aktivnom scenom mladih progresivnih mislilaca u arhitekturi, u tijeku je i treći ciklus programa.

Pokrovitelji ciklusa:

          

 

Medijski  pokrovitelji ciklusa

             

        
 

 

 

Vezane vijesti

09/12/2013 - 09/12/2013

Kultura i arhitektura ekstremnih okoliša

Think Space vas poziva na razgovor o mističnim prostorima i druženje s iznimno zanimljivim gostima u ponedjeljak, 9.12. 2013. u Laubi u 19h! Cijeli niz međunarodnih gostiju programa približit će nam nepristupačne i tajnovite okoliše na Zemlji i u Svemiru te mogućnosti kulturnog i arhitektonskog djelovanja u njima. Kroz primjere iz vlastitih radova, publici će pojasniti zašto je za rad u standardnim uvjetima dobro promisliti i neke ne tako standardne situacije i što iz njih možemo naučiti.

21/10/2013 - 21/10/2013

Think Space | Natječaj Territories

U trenutku u kojem se Greenpeace mirnim prosvjedima bori za slobodu svojih aktivista na Arktiku,a međunarodna zajednica pokušava iznaći pravno rješenje te krize, te dok se globalne sile nastoje pozicionirati na teritoriju Arktika; Think Space provocira neinvazivna rješenja za ovaj mistični prostor, provodeći natječaj Territories. Natječajni zadatak traži konceptualna arhitektonsko-urbanistička rješenja koja bi se pozabavila trenutnim ekonmskim i teritorijalnim problemima sadašnjosti i budućnosti Arktika. Zabačeni teritoriji i zemlje najbolje reflektiraju naše utopije i distopije, snage i slabosti, i daju jasniji odraz slike društva dovedenog do doslovnog ruba.

26/09/2013 - 26/09/2013

Predstavili smo novi Think Space ciklus

Lansirali smo novi Think Space ciklus u utorak u Laubi! Ovogodišnju temu „Money / Novac“ predstavili su nam gosti kustosi Ethel Baraona Pohl i César Reyes Nájera uz dr.sc.Tomislav Pletenca, dr.sc. Mario Vrbančić i arhitekta Marka Dabrovića, koji su na okruglom stolu polemizirali o ulozi novca u današnjem društvu, teritorijalnim i inim reperkusijama. Prenosimo dio atmosfere i detalje u vezi ovogodišnjeg ciklusa.

23/09/2013 - 23/09/2013

Lansiranje novog Think Space ciklusa

Think Space program Društva arhitekata Zagreba ide dalje. Nakon dva uspješna izdanja, danas, u utorak 24. rujna u Laubi u 18h nam predstoji lansiranje trećeg ciklusa, dok je ovogodišnja krovna tema „Money / Novac“ te prvog natječajnog zadatka "Territories/ Teritoriji".

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Think Space 2013 MONEY

Treći ciklus bavi se sveprisutnom temom novca, te propituje njegove utjecaje na oblikovanje teritorija, kulturu i društvo i okoliš. Predstavlja progresivne ideje na sjecištu arhitekture, sociologije, ekonomije i programiranja, koje istovremeno radikalno propituju prostorne, socijalne i urbanističke odnose zasnovane na kapitalizmu. 

Iz ciklusa

11.06.2014 - 13.06.2014
Think Space gosti i sudionici

11.06.2014 - 13.06.2014
Laureati Territories natječaja u Zagrebu

11.06.2014 - 13.06.2014
Nagrađeni autori Think Space natječaja u Zagrebu

11.06.2014 - 13.06.2014
Think Space Nekonferencija 2014.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.