Kalendar

Society & Culture mini simpozij

28.02.2014 - 28.02.2014
Ciklus: Think Space 2013 MONEY
Simpozij

Prošlog petka, 28. veljače 2014. zaokružili smo mini simpozijem u Laubi i drugi od tri ovogodišnja natječaja iz Think Space ciklusa „Money / Novac“.  Uz mnogobrojne međunarodne i domaće goste, Pedro Gadanho, žirator natječaja Culture & Society predstavio je pobjednike, a putem skype-a, Keller Esterling nas je uvela u temu zadnjeg natječaja - Environment/ Subtraction. Donosimo vam dojmove i pregled događanja iz Laube.

Zadnjeg dana veljače, Think Spaceri su se ponovo okupili u Laubi da bi saznali pobjednike natječaja Culture & Society i najavili novi, ujedno i zadnji natječaj ovogodišnjeg ciklusa - Environment/ Subtraction. Pedro Gadahno, kustos njujorške MoMA-e, za arhitekturu, s kojim smo dan prije posjetili Petrovu gore i Bakićev Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna, u funkciji žiratora natječaja, za uvod nas je upoznao s izložbom o politici u arhitekturi „9 + 1 Ways of Being Political: 50 Years of Political Stances in Architecture and Urban Design“, čiji kustos je bio prije nekoliko godina. Gadanho nam je pokazao dijelove postava u kratkoj prezentaciji i elaborirao kontekstualiziranje političnosti nekih projekta autora kao što su Archigrama, Cederic Price, Andrés Jaque, Jason Crum, Hans Hollein i drugih, obranivši tezu da se politika i političnost ne trebaju gledati u uskom kontekstu vlasti i stranačja, veću u društvenom i vremenskom kontekstu nastajanja projekata kojima se direktno društveno-politički agira.



Didier Faustino, Stairway to Heaven, 2002. The Museum of Modern Art, New York 


Hans Hollein, Aircraft Carrier City in Landscape, project, 1964. The Museum of Modern Art, New York

Skype vezom nam se pridružilo nekoliko nagrađenih timova, a 3 jednakovrijedne / ex aequo prve nagrade podijeljene su između slijedećih autora:


Autori: Haroon Noon, Mariam Iqbal, Curtis Martyn / Ujedinjeno kraljevstvo
Rad: Reciprocus: Make, Move, Manage


Autorica: Andrea Maria Jandriček / SAD / HR
Rad: Social Bonds and the Sun Light Exchange


Autor: Marcel Wilson, Sarah Moos / SAD
Rad: India Basin Urban Waterfront // generating urban landscapes through metropolitan scale exchanges

Tri posebna priznanja podijeljena su:


Autori: Ryan King, Nikolay Martynov / SAD
Rad: #bit .TOTEM


Autor: Christine Bjerke / Danska
Clubland of the FX Beauties


Autori: Erica Mattos, Romullo Baratto Fontenelle, Diego Fagundes de Silva / Brazil
Rad: hack[PUBLIC SPACE]



Po obznanjivanju pobjednika natječaja, moderator mini-simpozija Tomislav Pletenac uključio je u diskusiju o političko društvenoj ulozi arhitekture i ostale goste, Matevža Čelika, arhitektonskog kritičara i istraživača, ravnatelj Muzeja za arhitekturu i oblikovanje / MAO iz Ljubljana, Dinka Peračića te Eminu Višnić, menadžericu u kulturi, ravnateljicu POGONa - zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade. Dotaknuvši se teme funkcioniranja nezavisnih kulturnih udruga i struktura i ovisnosti od političke vlasti, sugovornici su razgovarali o mrežnim okvirima djelovanja arhitekta u današnjem kontekstu, zaključivši da je doba recesije i štednje prilika za refleksiju, redefiniranje i napredak struke, u odnosu na faze rasta konjunkturnih ciklusa u kojima se arhitekt prepušta ulozi pukog sudionika u ekonomsko-građevinskim procesima.

Na kratko su nam se putem video veze pridružili i Ethel Baraona Pohl i Cesar Reyes Najera iz dpr Barcelone, kuratori ovogodišnjeg ciklusa.



Pred sami kraj, putem skype-a, pridružila nam se i Keller Esterling, američka arhitektica, urbanistica i istraživačica na polju arhitekture, koja trenutno predaje na Sveučilištu Yale. Autorica je nekoliko knjiga koje se bave istraživanjem globalnih fenomena u arhitektonskom kontekstu, suburbijom i urbanističkim problematikama američkih predgrađa, dok se u zadnje vrijeme bavi pojmom subtrakcije u arhitekturi. Kao žiratorica zadnjeg natječaja ovogodišnjeg Think Space ciklusa Keller je predstavila temu Environment/ Subtraction. Ističući činjenicu zapostavljenog dijela arhitektonske struke – uklanjanja zgrada, načina, metodologija i statističkih podataka, ukazala je na povećanje uklanjanja zgrada zadnjih godina. Ratovi i planirano rušenje, odnosno uklanjanje imaju po prvi put podjednak učinak na izgrađeni okoliš. Pitanje je na koji način iz kojih razloga i s kojim reperkusijama se zgrade uklanjaju, kakve su posljedice na okoliš i da li je ovo segment arhitektonske djelatnosti koji će dobiti na značaju u budućnosti.

Više o Think Space programu potražte na www.think-space.org


Program Think Space je platforma za prostorno eksperimentiranje i razmjenu ideja te stvaranje mreže progresivnih mislilaca u području arhitekture preko kulturnih, geografskih i institucijskih granica. Program se provodi kroz godišnje cikluse konceptualnih arhitektonskih natječaja i poziv na objavu stručnih i teorijskih radova, te susretima uživo na Mini-simpozijima i godišnjoj međunarodnoj Nekonferenciji. Ukupan broj autora, mladih arhitekata, (prosječna dob 29 godina) koji su sudjelovali u arhitektonskim natječajima je 654 iz 75 svjetskih zemalja, te 63 autora stručnih članaka iz 12 različitih zemalja. Nakon dosadašnja dva uspješna ciklusa koji su, osim online galerijama projekata, izložbama i teoretskim radovima, urodila i poznanstvima domaćih arhitekata s međunarodno prepoznatom i aktivnom scenom mladih progresivnih mislilaca u arhitekturi, u tijeku je i treći ciklus programa.

Pokrovitelji ciklusa:

          

 

Medijski  pokrovitelji ciklusa

             

        

Vezane vijesti

28/02/2014 - 10/04/2014

Environment / Subtraction natječaj

U tijeku je 3. Think Space natječaj – Environment / Subtraction (Okoliš / subtrakcija). Donosimo vam sažetak programa žiratorice Keller Easterling, rokove i uvjete sudjelovanja.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Think Space 2013 MONEY

Treći ciklus bavi se sveprisutnom temom novca, te propituje njegove utjecaje na oblikovanje teritorija, kulturu i društvo i okoliš. Predstavlja progresivne ideje na sjecištu arhitekture, sociologije, ekonomije i programiranja, koje istovremeno radikalno propituju prostorne, socijalne i urbanističke odnose zasnovane na kapitalizmu. 

Iz ciklusa

11.06.2014 - 13.06.2014
Počela je 3. Think Space Nekonferencija

11.06.2014 - 13.06.2014
Think Space gosti i sudionici

11.06.2014 - 13.06.2014
Laureati Territories natječaja u Zagrebu

11.06.2014 - 13.06.2014
Nagrađeni autori Think Space natječaja u Zagrebu


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.