Kalendar

Video intervju: Slavko Jelinek

15.12.2011 - 15.12.2011
Ciklus: Video Intervju

Pogledajte video intervju s majstorom nebodera i stambenih zgrada, arhitektom koji je projektirao čak 37 tornjeva, koji danas čine prepoznatljivu siluetu zagrebačkih kvartova. Kroz kratak intervju upoznajte Slavka Jelineka, a u online katalogu pronađite njegove poznate projekte koji su publicirani prilikom održavanja izložbe u DAZ-u 2009. godine.

Kroz kratak intervju upoznali smo arhitekta Slavka Jelineka koji nam je otkrio detalje iz svog djetinjstva, studentskih dana, opisao nam je dan u svom arhitektonskom uredu i prenio nam djelić svog bogatog iskustva iz gradnje nebodera i višekatnih zgrada koje su danas sastavni orijentiri Zagreba.

2009. godine u Društvu arhitekata Zagreba organizirana je izložba njegovih projekata i predstavljena je monografija čije isječke možete pogledati u nastavku:

Video

Predavači

Jelinek, Slavko, Autor

Slavko Jelinek rođen je 31.08.1925. godine...Svojim je projektima dao golemi doprinos izgradnji i izgledu poslijeratnog Zagreba, kako stambenim četvrtima, tako i posebnim urbanim orijentirima poput jedne od najpoznatijih gradskih kuća, “Zagrepčanke“...Uspostavljanje tržišnih pravila u sustavu samoupravnoga socijalizma, značilo je organizirati učinkovitu i brzu projektantsku infrastrukturu, za što je Slavko Jelinek imao poseban talent i menadžerski duh. Od 1960. godine kada se zapošljava u “Projektnom birou Karlovac“ (kojemu ubrzo mijenja naziv u AGI-46: Arhitektonsko-građevinski-instalaterski projektni biro), pa sve do umirovljenja 1985. godine, radio je kao glavni projektant, te direktor... Zavidan broj realizacija (29 nebodera, 26 zgrada i dva veća stambena niza u Karlovcu i u Staglišću, zatim 2 škole, 2 sportske dvorane, više od desetak interijera) i mnoštvo natječajnih projekata, odnosno hiperprodukcija po kojoj je u razdoblju šezdesetih i sedamdesetih AGI-46 bio poznat, bila je moguća jedino zahvaljujući Jelinekovoj nepresušnoj projektantskoj i organizatorskoj energiji, s kojom je uspješno pratio utrku sa standardizacijom gradnje i industrijalizacijom stambene proizvodnje. “Jedan kat za jedan dan“, ili “Za 14 dana pod krovom“, krilatice su koje nedvosmisleno označavaju taj cilj, a Slavka Jelineka mogle su samo ohrabriti da se na pragu sedamdesetih godina 20. stoljeća, upusti u avanturu još žešćeg ubrzanja građevne proizvodnje... Tijekom cijeloga opusa, Jelinek pokušava naći idealnu tipologiju stanovanja kojom bi pomirio zahtjeve investitora i krajnjih korisnika stana. Osvojio je čak i nagradu na natječaju 1965. godine za tipska rješenja stambenih zgrada, no njegov usavršeni “tip Jelinek“ nikada nije u potpunosti realiziran. Iz teksta 'Stanovanje na visini' Renate Margaretić Urlić

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Jelinek, Slavko
Autor

Video Intervju

DAZ je započeo s ciklusom video intervjua kojima će zabilježiti razgovore s poznatim hrvatskim arhitektima i članovima DAZ-a te javnost upoznati s njihovim radom, razmišljanjima i porukama za nove generacije.
 

Iz ciklusa

01.05.2012 - 01.05.2012
Video intervju: Tomislav Pavelić i Pulska grupa

27.11.2011 - 27.11.2011
Video intervju: Vladimir Mattioni

16.11.2011 - 16.11.2011
Najavljujemo video intervju s Vladimirom Mattionijem

30.10.2011 - 30.10.2011
Video intervju: Bogdan Budimirov

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.