Kalendar

ARTUR - Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske

16.10.2014 - 16.10.2014
Ciklus: ARTUR

Program ARTUR (Arhitektura i turizam) 2015  s godišnjom temom „Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske“ predstavljen je 16. listopada 2014. u sklopu Dana hrvatskog turizma 2014. u Opatiji. Donosimo vam pregled događanja koja nas očekuju u novoj ARTUR sezoni.

Program ARTUR (Arhitektura i turizam) 2015 će se realizirati u suradnji s lokalnim Društvima arhitekata, Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju. Nakon interaktivnih radionica u kontinentalnoj Hrvatskoj s temom razvoja eko-etno sela kao prepoznatljivog hrvatskog brenda i pokretača razvoja turizma, u Zagrebu će biti organizirana završna konferencija s ciljem razvoja i zaštite specifičnih vrijednosti hrvatskog turizma.

Radionice ispituju povezanost proizvodnje hrane, gastronomije i turističkog potencijala, te arhitektonske mogućnosti koje proizlaze iz specifičnog konteksta i turističkih potreba.  Tijekom konferencije u Zagrebu u lipnju 2015. na završnoj svečanosti iznijet će se zaključci ciklusa, te će se održati svečana dodjela Nagrada za najbolje prakse i projekte  u arhitekturi i turizmu.

ARTUR otvara niz pitanja vezanih za strategije turističkog razvoja i arhitekture u turističkom području u cjelini s ciljem poticanja održivog i cjelogodišnjeg turizma i razvijanja ruralnog prostora.

Program:

Radionica Zagreb, veljača 2015.
Tema: GRADSKI TURIZAM – Transformacija smještajne ponude i prateći sadržaji
Arhitektonski tip - HOSTEL (36 hostela + prvi integralni hostel u Hrvatskoj), privatni smještaj, hoteli


Brit hostel

Radionica Slavonija i Baranja, 9. ožujak 2015.
Tema: AGRO TURIZAM

Arhitektonski tip - Revitalizacija tradicionalnih objekata i načina života (seoska gospodarstva, pustare, dvorci, kurje...)
Razvoj eko-etno sela  - gastro i enološki turistički potencijali


Pustara Višnjica - Slatina


Iločki podrumi

Radionica - 23, travanj 2015.
Tema: ZDRAVSTVENI TURIZAM
Arhitektonski tip - wellness hoteli i lječilišta uvodno predavanje: Ana Mrđa: tipologija i stanje topličkih objekta prirodni resursi osnova turističke ponude, te prateći sadržaji u planiranju prostora i usluga revitalizacija i obnova topličkog turizma, objekata i destinacija


Sv. Martin na Muri


Terme Tuhelj

Dobre prakse iz inozemstva

MULTIDISCIPLINARNE RADIONICE
U sklopu programa biti će  organizirane multidisciplinarne radionice, voditeljica mr. Ana Mrđa, a vezane na teme ovogodišnjeg ciklusa Artur zdravstveni, wellness i agroturizam, te turističku ponudu u gradovima kontinentalne Hrvatske.

ARTUR nagrade za najbolje prakse- Internet, ožujak 2015

Kako je program ARTUR usmjeren na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam, a dugoročni ciljevi su jačanje uloge dizajna, arhitekture i urbanizma, kao i doprinosa drugih kulturnih djelatnosti i struka u održivom razvoju turizma, svrha poziva za nagradu ARTUR je identificiranje najboljih praksi, održivih i dobro planiranih, integriranih arhitektonskih projekata i  realizacija.

Poziv se odnosi na projekte koji promiču razvoj lokalne zajednice, doprinose kvaliteti turističkog prostora, koji potiču interdisciplinarnosti cjelovitost u procesu i planiranju prostora, te očuvanju okoliša, a uključuju:
1. Realizacije i projekti u javnom prostoru - turistički teritorij - doprinos razvoju i održivosti turizma (javni otvoreni prostori – rive, trgovi, parkovi)
2. Realizacije i projekti arhitekture u turizmu (turistički objekti),
3. Turistički sadržaji (projekti lokalne uprave i privatnih investitora s konkretnim manifestacijama u prostoru (prostori za kulturu, sport i rekreaciju)
4. Realizirana stručna istraživanja i publikacije vezane za arhitekturu i turizam

ZAVRŠNA KONFERENCIJA ARTUR, 2. lipanj, 2015., Zagreb

Na završnoj konferenciji u Zagrebu prezentirati će se:
Održati će se predavanja i diskusija na temelju iskustava i zaključaka radionica
Dodjela ARTUR Nagrada za najbolje prakse

ARTUR TIM:
Voditelj projekta: Iva Rukavina
Programski odbor: Andreja Ilijanić, Sunčana Rapaić, Aleksandra Uhernik Đurđek, Ana Mrđa
Organizacijski odbor: Vesna Vrga Perović, Ana Marendić, Davorka Perić

ARTUR (Arhitektura i turizam) je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te lokalnim Društvima arhitekata  čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam. Zahvaljujemo na inicijalnoj potpori

Više informacija o projektu pročitajte na www.artur.d-a-z.hr .

Zahvaljujemo se pokroviteljima, partnerima, sponzorima i donatorima koji su doprinijeli realizaciji prošlogodišnjeg programa ARTUR 2014:

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

ARTUR

Program ARTUR  iniciralo je Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam.

Iz ciklusa

02.03.2020 - 07.06.2020
Putovanje EPK Rijeka i Raša 5.-7.6.2020

29.11.2018 - 29.11.2018
Održana je konferencija ARTUR 2018

29.11.2018 - 29.11.2018
konferencija ARTUR 2018 - KULTURNI TURIZAM

28.11.2018 - 28.11.2018
Još o konferenciji ARTUR 2018


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.