Kalendar

ARTUR konferencija: Aleksandar Bede

29.09.2016 - 29.09.2016
Ciklus: ARTUR

Najavljujemo predavače na ARTUR konferenciji koja će se održati 29.9.2016. Aleksandar Bede održati će predavanje o rehabilitaciji javnih prostora Novog Sada.

Stanica i Salon arhitekture - Rehabilitacija javnih prostora Novog Sada

Dvadeseto izdanja Salona arhitekture u Novom Sadu organizirano je unutar prostora glavne željezničke stanice, te predstavlja jedan od prvih organiziranih napora kako bi se modernističku zgradu iz šezdesetih godina dvadesetog stoljeća stavilo u fokus javnosti nakon godina zanemarivanja.

Zbog bojazni da zgrada bude oštećena ili uništena, s obzirom na process privatizacije željeznica u Srbiji, Društvo arhitekata Novog Sada organiziralo je Salon kako bi otkrilo potencijale građevine koja može zaprimiti cijeli spektar javnih funkcija kao što je izvorno bila i projektirana.

 

Nakon uspjeha Salona arhitekture i dizanja svijesti u gradu o arhitektonskoj važnosti zgrade željezničke stanice, postavljaju se pitanja o sličnim strategijama reafirmacije zapuštenih javnih prostora u Novom Sadu iz vremena modernizma.

više o Salonu arhitekture u Novom Sadu i željezničkoj stanici na linku.

 

Aleksandar Bede, Università Iuav di Venezia

Aleksandar Bede studirao je arhitekturu i urbanizam na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Na doktorskom je studiju urbanizma na Sveučilištu IUAV u Veneciji, gdje se bavi istraživanjem naslijeđa urbanih i teritorijalnih modernizacija na tlu Vojvodine iz vremena jugoslavenskog socijalizma te njihovom stanju danas. Sudionik je nekoliko lokalnih inicijativa u polju nezavisne kulturne scene te pokretač i suradnik na nekoliko istraživačkih projekata u kojima se susreću kulturne i urbanističke politike.  Angažiran na projektu Lokalne politike i urbana samouprava  koji je dugoročni projekt posvećen propitivanju načina na koje se građani mogu uključiti u procese odlučivanja na lokalnom nivou, i to putem udruživanja u sferi stanovanja.

U sklopu rezdiencijalnog programa na Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu objavio je knjigu  “Als Paar für die Gesellschaft. Die Architectur von Sibin Djordjević und Milena Stanković Djordjević”  . U suradnji sa Dafne Berc i Lucianom Basaurijem, 2012. objavljuje Latentnost u gradu:  Praznine u Novom Sadu. Izlagao je u Zagrebu i Novom Sadu, na pojedinačnim i grupnim izložbama.  Član je upravnog odbora DaNS - Društva arhitekata Novog Sada.

 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

ARTUR

Program ARTUR  iniciralo je Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam.

Iz ciklusa

02.03.2020 - 07.06.2020
Putovanje EPK Rijeka i Raša 5.-7.6.2020

29.11.2018 - 29.11.2018
Održana je konferencija ARTUR 2018

29.11.2018 - 29.11.2018
konferencija ARTUR 2018 - KULTURNI TURIZAM

28.11.2018 - 28.11.2018
Još o konferenciji ARTUR 2018


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.