Kalendar

Godišnja konferencija Europskog udruženja za arhitektonsko obrazovanje

28.08.2019 - 31.08.2019
Konferencija

Arhitektonski fakultet je od 28.8.-31.8. domaćin godišnje konferencije Europskog udruženja za arhitektonsko obrazovanje EAAE, organizacije osnovane 1975. godine s ciljem unaprjeđenja arhitektonskog obrazovanja i povezivanja europskih arhitektonskih škola.

Ovaj događaj koincidira i sa skorim početkom akademske godine u kojoj Arhitektonski fakultet nizom događanja slavi stotu obljetnicu kontinuiranog obrazovanja arhitekata u Zagrebu i u Hrvatskoj. Proteklih nekoliko godina domaćini konferencije su bili Milano 2015., Delft 2016., Bordeaux 2017. i Porto 2018., dok je iduća planirana u Pragu. 
 
Tema ovogodišnje konferencije je Hidden School, te otvara diskusiju o onome što doista čini duh jedne arhitektonske škole. Administrativno neiskaziv, stvarni karakter škole opstaje u implicitnom, izraženom kroz prostore i atmosfere u kojima se odvija, karizme učitelja, profile studenata, motive sadržaja kojima se bavi, ili pak u neformalnim oblicima učenja. Gosti predavači su An Fonteyne, belgijska arhitektica, suosnivačica studija noAarchitecten i profesorica na ETH, Will Hunter, osnivač i dekan London School of Architecture, Lesley Lokko, južnoafrička arhitektica, spisateljica i profesorica, Momoyo Kaijima, suosnivačica Ateliera BowWow i profesorica na ETH, Maruša Zorec, osnivačica studija Arrea i profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani, Harriet Harris, arhitektica i teoretičarka koja ovih dana stupa na dužnost dekanice Pratt Institutea u New Yorku, te četrdesetak profesora iz svih dijelova Europe koji će držati kratka predavanja osvrćući se na temu konferencije u paralelnim sesijama. Konferencijom predsjedaju Oya Atalay Franck, predsjednica EAAE i dekanica ZHAW u Winterthuru, te Mia Roth-Čerina, profesorica i prodekanica Arhitektonskog fakulteta. Prva tri dana konferencije održavaju se na Arhitektonskom fakultetu, dok je četvrti dan planiran put u Rijeku i Opatiju s predavanjem Idisa Turata. 
 
Uz predavanja, panele i diskusije, u tijeku konferencije organizira se i nekoliko izložbi: Young Talent Architecture Award, bijenalna nagrada za najbolji diplomski projekt koju je inaugurirala fondacija Mies van der Rohe u suradnji s EAAE i ACE izložit će izdanje 2018. i daje pregled dometa sa 118 europska arhitektonska fakulteta. EASA će izložbom predstaviti izuzetno uspješno izdanje godišnjeg skupa studenata arhitekture Europe održano 2018. u Rijeci, a Dora Gorenak, Filip Pračić i Marin Nižić predstavit će i rezultate međunarodne studentske radionice Course X koja se uoči konferencije održava na Arhitektonskom fakultetu. Uz to, gostima konferencije bit će omogućen posjet izložbi „Kratka autobiografija škole Arhitektonskog fakulteta: 100 godina izobrazbe arhitekata“ čije je otvorenje 18. rujna u Muzeju hrvatske arhitekture.
 
Više o temi, programu i predavačima možete pročitati na eaae2019.arhitekt.hr
 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.