Kalendar

Iz arhiva arhitekta: Milovan Kovačević

02.11.2020 - 08.01.2021
Izložba

Od 2. studenoga 2020. godine u prostorijama Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb može se razgledati izložba Iz arhiva arhitekta. Milovan Kovačević. 

Izložbom u Knjižnici HAZU predstavlja se izbor projekata pohranjenih u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, zastupljenih slijedom klasifikacijskih cjelina grafičke, fotografske i pisane dokumentacije kao dijela muzejskog fundusa. U Osobnom arhivskom fondu nalazi se veći broj natječajnih radova i izvedbene tehničke dokumentacije. Tekstovni zapisi vezani su uglavnom uz osobne dokumente, rukopise objavljenih i neobjavljenih radova i korespondenciju, dok fototečno gradivo obuhvaća osobne fotografije te fotografije prijatelja i obitelji.
 
Milovan Kovačević rodio se 1905. u Koprivnici, a umro je 1946. u Zagrebu. Nakon završene Tehničke srednje škole u Zagrebu, 1925. godine započeo je studij arhitekture na Češkoj visokoj tehničkoj školi u Pragu a nastavio 1927. godine na Arhitektonskom odjelu Tehničkog fakulteta u Zagrebu gdje je diplomirao 1929. godine. Po završetku studija bio je zaposlen u arhitektonskoj poslovnici Ignjata Fischera te Ede Šena, a od 1932. do 1943. godine vodio je vlastiti atelijer. U isto vrijeme, od 1935. godine, bio je asistent Ede Šena na Katedri za graditeljstvo Tehničkog fakulteta u Zagrebu. Već za studentskih dana bio je jedan od inicijalnih nositelja nove arhitekture. Sudjelujući na brojnim natječajima, sa zapaženim plasmanima, obuhvatio je gotovo sve vrste projektnih zadataka. U realiziranom opusu osobito se ističu višestambene interpolacije u Zagrebu te zgrada Tehničkog fakulteta, također u Zagrebu, dok od urbanističkih projekata vrijedno mjesto zauzimaju regulacija Stubičkih Toplica, regulatorna osnova Kaptola te regulatorne osnove Zadra, Niša i Sušaka. Najznačajnija realizacija arhitekta Kovačevića je zgrada Tehničkog fakulteta u Zagrebu (Kačićeva 26, Zagreb, 1937.-40.). Tijekom svog kratkog radnog vijeka, Kovačević je sudjelovao na mnogobrojnim arhitektonsko–urbanističkim natječajima na kojima je postizao izvanredne rezultate i ujedno stvorio raznovrstan opus radeći gotovo do posljednjeg trenutka.
 
 
Autorica izložbe i likovnog postava: Andriana Pozojević
Stručna suradnja: Borka Bobovec, Iva Ceraj, Ana–Marija Zubović
Tehnička podrška: Žarko Zadravec
 
 
Zbog sigurnosti i očuvanja zdravlja, nije bilo formalnog otvorenja. Posjet izložbi organiziran je uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera. Ulazak u izložbeni prostor moguć je isključivo uz uporabu maske za lice ili medicinske maske. Posjetitelji se pozivaju na pridržavanje uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o prilagođenim dozvoljenim uvjetima i broju posjetitelja u izložbenom prostoru.
 
Izložba ostaje otvorena do 8. siječnja 2021. godine, radnim danom od 10 do 15 sati, uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera.
Izložba je dio izmještenih aktivnosti Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU uzrokovanih posljedicama nedavnog potresa u Zagrebu. 
 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.