Kalendar

Krajobrazna arhitektica BRANKA ANIČIĆ

07.04.2021 - 28.04.2021
Izložba

Izložba Krajobrazna arhitektica Branka Aničić postavljena je u prostoru Gliptoteke HAZU (dvorana IV), Medvedgradska 2 u Zagrebu kao dio izmještenih aktivnosti Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, uzrokovanih posljedicama nedavnih potresa u Zagrebu. 

Izložba je realizirana radovima iz arhiva Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnosti, te iz arhive autorice kao zajednički projekt Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU i studija Krajobrazna arhitektura Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autori izložbe i likovnog koncepta su prof. art. Stanko Stergaršek, arhitekt, te doc. dr. sc. Iva Rechner Dika, krajobrazna arhitektica.
 
Izložba se može razgledati od 7. do 28. travnja 2021. godine, radnim danom od utorka do petka u vremenu od 11 do 19 sati, te 17. i 18. travnja (subota i nedjelja) u vremenu od 10 do 14 sati. Zbog sigurnosti i očuvanja zdravlja, neće biti formalnog otvorenja. Posjet izložbi moguć je uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera. Obavezna je uporaba maske za lice ili medicinske maske, uz pridržavanje uputa o dozvoljenom broju posjetitelja u izložbenom prostoru.
 
Izložbu čini prikaz odabranih radova i ponešto originalnih crteža i skica, svrstanih po temama. Neki od značajnijih radova, bilo da se radi o izvedenim, natječajnim ili neizvedenim projektima, ilustrirani su većim brojem priloga iz različitih faza razrade kako bi se pokazala višeslojnost zadataka i sa željom da se prikaže kompleksnost same profesije krajobrazni arhitekt. Treba napomenuti da je izbor sužen na projekte iz domene krajobraznog oblikovanja, te stoga ne obuhvaća planerski dio opusa prof. Branke Aničić. Znanstveni doprinos pokazan je izborom knjiga i publikacija, a edukativni projekcijom fotografija s nastave.
 
 
O autorici, prof. emeriti Branki Aničić:
 
Tijekom Svjetskog mjeseca krajobrazne arhitekture prikazan je isječak iz bogatog opusa profesorice emerite Branke Aničić, koja je cijeli svoj radni vijek s jednakom strašću istodobno projektirala, proučavala i podučavala krajobraznu arhitekturu. Školovana je na zagrebačkom Agronomskom fakultetu u vrijeme u kojem se kod nas još ne spominje profesija krajobrazni arhitekt i vrlo se brzo, pod mentorstvom Zvonimira Kanija (građevinsko-arhitektonski biro „Hidroprojekt“, Zagreb), profilirala kao izniman projektant. 
Od 1986. godine djelovala je u Zavodu za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je izgradila akademsku karijeru i, zasigurno još važnije, studij Krajobrazna arhitektura, jedini cjeloviti petogodišnji interdisciplinarni i međufakultetski studij te vrste u Hrvatskoj. Vodila je studij i zavod istovremeno participirajući u životu fakulteta. 
Istodobno nalazi i vremena i snage i za aktivnosti vezane uz etabliranje tada još slabo poznate profesije - sudjeluje u osnivanju i radu Hrvatskog društva krajobraznih arhitekatai Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu (sada Hrvatska komora arhitekata), ali i u radu tijela na državnoj i lokalnoj razini. 
Studij Krajobrazna arhitektura osnovan je akademske godine 1996./1997. (prvotno pod imenom Uređenje krajobraza) na krilima potpore Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša te uz sudjelovanje šest fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i uz značajan doprinos studija Krajobrazna arhitektura Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani (študij Krajinska arhitektura Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani), a osobito profesorā Janeza Marušiča i Dušana Ogrina. 
Upravo suradnja s prof. Ogrinom obilježila je velik dio projektantskog opusa Branke Aničić. Svoje bivše i recentne studente stalno je uključivala u profesionalni rad i na taj ih način praktično školovala te stvorila bazu profesionalaca koji će kasnije postati projektanti i/ili nastavnici na studiju. 
Tijekom karijere surađivala je s brojnim hrvatskim arhitektima i urbanistima, ali se i samostalno ili u suradnji s kolegama iz profesije bavila i temama imanentnim istodobno i krajobraznoj arhitekturi i arhitekturi i urbanizmu, hrabro sučeljavajući svoje ideje i shvaćanje otvorenog prostora s profesionalcima iz ostalih srodnih područja. 
Uspješno je sudjelovala na više javnih i pozivnih natječaja te osvojila jednu prvu i dvije druge nagrade te jedan otkup. Svoje grupne ili individualne projekte izlagala je na dvadesetak izložbi te na tri Salona arhitekture. Sudjelovala je u organizaciji većeg broja studentskih i profesionalnih izložbi i skupova, pri čemu posebno treba izdvojiti međunarodnu konferenciju – ECLAS Dubrovnik 2000 (European Council of Landscape Architecture Schools / Europsko vijeće studija krajobrazne arhitekture). Dobitnica je priznanja za utemeljenje i razvoj Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata 2017. godine. 
Na godišnjoj konferenciji ECLAS-a u Gentu (Belgija) 2018. godine dobila je, na prijedlog prof. Martina van den Toorna, Nagradu za životno postignuće (ECLAS Lifetime Achievement Award). Godine 2020. izabrana je u počasno zvanje profesorice emerite.
 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.