Kalendar

Krešimir Rogina - DANAS RIJEČ GOVORI VIŠE OD TISUĆU SLIKA prostorno zvučna instalacija

04.08.2020 - 01.11.2020
Izložba

15.09.2020.- izložba produljena do daljnjeg -
Najnoviji rad Krešimira Rogine izložen u MSU nastavlja se na njegova istraživanja i promišljanja o arhitekturi u suvremenom okruženju, objavljena u knjizi R/IN Architectural Enchiridion in the Age of Virality 2018. godine.

U prizemlju Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu može se do 15. rujna doživjeti prostorno zvučna instalacija Danas riječ govori više od tisuću slika Krešimira Rogine koja se sastoji od sedam stubova na elipsoidnoj platformi, gdje svaki izgovara po deset sentenci iz autorove knjige R/IN Architectural Enchiridion in the Age of Virality, u različitim razmacima u trajanju od sat vremena, što dovodi do spontanih preklapanja, kakofonije, katkada i tišine. Proces je ilustriran otiskom, gdje je crno zvuk, a bijelo tišina, a knjiga ujedno služi i kao katalog izložbe.
 
"Promišljam svijet oko sebe u traganju za patternom po kojem se odvija, oduvijek, a pogotovo kada su na djelu korjenite promjene.  Tako sam 1990. godine napisao tekst Stvarnost stvarnija od one stvarne, a na Venecijanskom bijenalu 2000. predstavio tzv. Milenijsku žalopojku, da bi 2008. na istom mjestu izašao s Manifestom digitalne kontrarevolucije u arhitekturi.  Nakon višegodišnje akumulacije, na samom zatvaranju posljednjeg Venecijanskog bijenala arhitekture, možda i posljednjeg kakvog smo ga do sada poznavali, predstavio sam knjigu kratkih misli, 69 koana, koja se sve više aktualizira razvitkom globalne situacije.  Njih sada uprostorujem u MSU." objašnjava autor.
 
Suradanja: Hrvoje Petek, oblikovanje zvuka; Damir Žuntar, tehnolog; Siniša Staničić, savjetnik; Bernarda Ivančan + Nenad Jirouš, razrada; Polibox, izvedba; ACO, Conty/Pfleiderer, Kolor klinika, sponzori; Marija Gašparović + Igor Dugandžić, snimanja.
 
 
Krešimir Rogina
• Rođen je u Rijeci 1959.
• Šest je puta nagrađen na natječajima Shinkenchiku i Central Glass u Tokiju
• Izlagao je četiri puta na Venecijanskom bijenalu
• U okviru studija Penezić & Rogina arhitekti ostvario je niz javno priznatih projekata i realizacija različitih tipologija
• Aktivan je u polju arhitektonske teorije i kritike te je gostujući predavač na više svjetskih sveučilišta
• Osnivač je i voditelj grožnjanske ljetne škole arhitekture
• Osnivač je i urednik stručne biblioteke Psefizma
• Član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
• Recentno se kroz R/IN bavi socijalnim inovacijama i kulturnim turizmom kroz male intervencije s velikim učincima

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.