Kalendar

Monografija i izložba Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963.

06.07.2021 - 29.08.2021
Izložba

Izložba je zbog velikog interesa posjetitelja ponovno postavljena u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu od 6.7. do 29.8.2021., a objavljena je i prigodna monografija. MSU je otvoren za posjetitelje izložbe svaki dan od 11 do 19 sati osim ponedjeljkom, a ulaz na izložbu je slobodan uz poštivanje epidemioloških preporuka. Obavijesti o stručnim vodstvima nalaze se na internetskoj stranici MSU-a.

Autori monografije „Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963. : Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi“ su arhitekt prof.dr.sc. Ivan Mlinar i povjesničar prof.dr.sc. Hrvoje Klasić. Autor izložbe je prof.dr.sc. Ivan Mlinar.

 
Monografija i izložba prezentira urbanističku viziju i arhitektonske dosege Zagreba Većeslava Holjevca od 1952. do 1963. kroz prikaz tri ključna urbanistička dokumenta – Direktivnu regulatornu osnovu Zagreba iz 1953., Idejno urbanističko rješenje južnog Zagreba iz 1962. te Urbanistički program grada Zagreba iz 1963. – i, simbolično vezano uz pedesetu obljetnicu smrti Većeslava Holjevca, 50 tematski odabranih reprezentativnih primjera urbanističko-arhitektonskih ostvarenja građenih, projektiranih ili planiranih od 1952. do 1963. te i danas značajnih u kontekstu graditeljske i kulturne baštine Zagreba. Također, u monografiji i na izložbi su prezentirani odabrani biografski podatci o Većeslavu Holjevcu koji je u javnosti najpoznatiji po funkciji gradonačelnika Zagreba, ali je obnašao i niz značajnih i zanimljivih vojnih i političkih odnosno rukovodećih funkcija koje su manje poznate. Na izložbi je izloženo ili reproducirano izvorno gradivo, odnosno urbanistički dokumenti, ortofotokarta iz 1968, publikacije, fotografije, igrani filmovi, dokumentarni filmovi, televizijski prilozi i memorabilije.
 
Izvorno gradivo, presnimke i memorabilije ustupili su: Državna geodetska uprava, Hrvatski muzej arhitekture HAZU-a, Muzej grada Zagreba, Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatski državni arhiv, Hrvatska radiotelevizija, Jadran film, Zagreb film, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Tihomir Jukić, dr.sc. Tamara Bjažić Klarin i mr.sc. Tatjana Holjevac. Istraživanje referentne dokumentacije provedeno je i u Državnom arhivu u Zagrebu i u Arhivu Jugoslavije u Beogradu.
 
Potporu istraživanju te pripremi i produkciji izložbe i monografije „Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963. : Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi“ dali su Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Državna geodetska uprava, a pokrovitelj je Gradska skupština Grada Zagreba.
 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.