Kalendar

Najljepših 10 trgova u Iranu

06.05.2016 - 06.05.2016
Ciklus: Gostovanja

Nakon izvrsne posjećenosti predavanju mr. sc. Senada Nanića 28.4.2016. pod nazivom Iranska arhitektura sedžučkog perioda (11. i 12. stoljeće), pozivamo vas na drugo predavanje iz istog Ciklusa po nazivom NAJLJEPŠIH 10 TRGOVA U IRANU, Delaram Nafisi, dipl. ing. urbanizma. Predavanje će se održati  6. svibnja  2016. u 18:30h, u prostorijama Društva Arhitekata u Zagrebu, Trg bana Josipa Jelačića 3/1, Zagreb.

Iranska arhitektura obuhvaća niz karakterističnih arhitektonskih stilova razvijenih na području Irana i regije pod njegovim kulturnim utjecajem tijekom približno 5000 godina. Danas su njezini reprezentativni primjeri rasprostranjeni od Mediterana do sjeverne Indije, odnosno od Kavkaza do obala istočne Afrike. Prostor Irana oduvijek je bio sjecište različitih kulturnih utjecaja, od Sredozemlja do Dalekog Istoka, kojima je tijekom svoje duge povijesti bilo izloženo i iransko graditeljstvo. Rana povijest iranske arhitekture oblikovala se pod utjecajem starih civilizacija (Mezopotamije, Grčke, Egipta i Indije), a uzlet je doživjela u ahemenidskom periodu kada nastaje i prvi originalni staroiranski stil. Novi uspon bilježi tijekom partskog i sasanidskog perioda kada su ustanovljeni novi arhitektonski standardi koji će snažno utjecati na bizantsko i islamsko graditeljstvo u srednjem vijeku. Islamska arhitektura koja se u Iranu razvija od 8. stoljeća nezamisliva je bez iranskoga antičkog graditeljskog naslijeđa oblikujući sintezu kojoj duguje neka od svojih najveličanstvenijih umjetničkih ostvarenja.

Nakon kratkog uvoda u povijest Iranskih trgova u različitim vremenskim razdobljima predviđen je kratki pregled kroz deset najkarakterističnijih primjera Iranskih trgova koji svaki za sebe čini jednu cjelinu.  Iz tog razloga izabrana su dva najznačajnija Iranska trga (Nakš-e džahan u Isfahanu i trg Azadi u Teheranu) na kojima se vide razlike u povijesti njihovog nastanka kao i u koncepciji njihovog uređenja i načina njihova korištenja, sa ciljem individualnog zaključka o sličnostima i razlikama Iranskih odnosno Hrvatskih trgova.

Ciklus predavanja o iranskoj arhitekturi zamišljen je kao tribina od tri tematska predavanja od kojih su dva posvećena upoznavanju s karakteristikama i tipologijom različitih graditeljskih stilova iz iranske arhitekture islamskog perioda, dok je posljednje posvećeno povijesnome razvoju i ulozi trga u iranskom urbanizmu.

DELARAM NAFISI, ing. urbanizma, rođena je 1987. u gradu Mašhadu (Iran). Godine 2009. diplomirala je urbanizam na Sveučilištu Azad u Mašhadu. Potpisnica je nekoliko projekata u svome rodnom gradu od kojih se izdvaja projekt uređenja pješačkoga koridora ulice Mirza Kučak Han. Od 2010. g. živi i radi u Hrvatskoj gdje surađuje s različitim hrvatskim firmama i arhitektonskim uredima. Trenutno je zaposlena kao članica koordinacije i organizacije na izradi projekta «Hotel Zlatni Jelen». Pohađa poslijediplomski doktorski studij na Ahitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.