Kalendar

Razvoj dizajnerskog namještaja od početne ideje do njegove primjene u suvremenom interijeru

14.06.2013 - 14.06.2013

Pozivamo vas na predavanje Razvoj dizajnerskog namještaja od početne ideje do njegove primjene u suvremenom interijeru koje će održati talijanski predavači Francesco Binfaré, arhitekt, dizajner i umjetnik i Valerio Mazzeire u Zagrebu, na Arhitektonskom fakultetu, u četvrtak, 13. lipnja 2013. godine s početkom u 16.00 sati.

U sklopu ciklusa stručnih predavanja Hrvatske komore arhitekata "Suvremena arhitektura - inženjerski pristup", kao suorganizator, pozivamo Vas na osmo predavanje na temu : Razvoj dizajnerskog namještaja od početne ideje do njegove primjene u suvremenom interijeru koje će održati talijanski predavači Francesco Binfaré, arhitekt, dizajner i umjetnik i Valerio Mazzei, vlasnik i spiritus movens tvrtke EDRA. Predavanje će se održati u Zagrebu, u Velikoj dvorani Arhitektonskog fakulteta, Kačićeva 26 u četvrtak, 13. lipnja 2013. godine s početkom u 16.00 sati. U Programu stručnog usavršavanja predavanje se boduje s tri (3) boda. Prijaviti se možete na web stranici Komore pod http://www.arhitekti-hka.hr/hr/strucno-usavrsavanje/prijava-na-skupove/
Članovi koji imaju korisničko ime i lozinku, nakon logiranja na stranicu, prijavljuju se klikom na „Prijavi se“, ostali trebaju popuniti on-line obrazac. Ukoliko nemate korisničko ime i lozinku, obratite se tajništvu Komore na ssu@arhitekti-hka.hr koje će Vam ih dodijeliti. 

Ukoliko nemate korisničko ime i lozinku, obratite se tajništvu Komore na ssu@arhitekti-hka.hr koje će Vam ih dodijeliti.Prvi dio predavanja bavit će se kreativnim i inženjerskim aspektom nastajanja dizajnerskog proizvoda. Predavači će, kroz čitav niz primjera iz prakse obraditi ključne faze razvoja dizajnerskog proizvoda od inspiracije, početnih ideja i razrade skica, interakcije arhitekta i dizajnera s razvojnim timom proizvođača u iznalaženju tehničkih rješenja za industrijalizaciju proizvoda do odabira materijala, razrade prototipa i usvajanja konačnih tehničkih rješenja.

Drugi dio predavanja biti će posvećen temi primjene vrhunski dizajniranog proizvoda u suvremenom interijeru. Predavači će odgovoriti na pitanje kako vrhunski dizajnerski proizvod definira interijer, kroz primjere dva različita pristupa : pristup u kojemu dizajnerski proizvod služi samo kao akcent u autorskom interijeru i u funkciji je realizacije arhitektonskog koncepta uređenja interijera, te pristup u kojemu se oko vrhunski dizajniranog proizvoda i na osnovu njega gradi interijer.

Do sada smo promišljajući pristup arhitekturi s inženjerskog aspekta upoznali kako poznavanje i kvaliteta tehničkih rješenja utječe na promišljanje i izvedbu arhitektonskih ostvarenja. Primjenjujući isti princip na dizajn namještaja u ovom ciklusu činimo iznimku u mjerilu te ćemo upoznati vrhunska ostvarenja isto tako vrhunskih talijanskih dizajnera. Dizajn namještaja je, jednako kao i arhitektura, spoj različitih disciplina, koje će vam biti prezentirane u ovom ciklusu.

Ova predavanja realizirat će se u suradnji s tvrtkama ČERNELIĆ i EDRA.
Više informacija na stranicama komore arhitekata - ovdje.


Francesco Binfaré

Arhitekt, dizajner i umjetnik, Francesco Binfaré od 1967 do 1980 realizira ciklus radova koji kasnije postaju izvor njegovih istraživanja. U razvojnom centru Cassine koordinira arhitekte i dizajnere, implementirjući dizajnerska istraživanja i primjenjenu umjetnost, u stvaranju proizvoda koji će postati ikone talijanskog dizajna. Koordinira realizaciju projekata za izložbu New Domestic Landscape u Moma u New Yorku (1972), istraživačka putovanja u Indiju, SAD, Japan (1970-1973), promovira eksperimentalne inicijative poput “Braccio di ferro” za razvoj avangardnih modela, “Environmedia” za interaktivno multimedijsko projektiranje (1973). 1980. osniva “Centro Design e Comunicazione” u kojem radi za Cassinu, Marcatrè, De Padova, Venini (1980-1992).

Neki od njegovih najzanimljivijih ostvarenja su Ponte ( “Most” ) 1977, Le Corbusier, instalacija Il tempo dell’acqua o dei bagnanti dopo Marx ( “Vrijeme vode ili kupači nakon Marxa ) 1982, za Cassinu, Design: Autoritratto con padre e architetture (Design: autoportret s ocem i arhitekturom ) za Triennale 1979, La mia mano destra (“Moja desna ruka”) 1996 u Galleria Milano.

Predavao je u milankom Domus Academy, londonskom Royal College of Arts, milanskom Istituto Europeo di Design, te je držao radionice i konferencije diljem svijeta. 1992, u fazi intenzivnog dijaloga s francuskim filozofom i kritičarem Pierreom Restanyjem, stvara seriju slika nazvane Tracce emozionali domestiche ( “Domaći emocionalni tragovi “) nakon čega se odaziva pozivu Massima Morozzija da dizajnira za Edru.

Sofa L’homme et la femme, HFST, predstavljena u Galleria Kastern Greve, za vrijeme sajma namještaja u Koelnu 1993, obilježila je početak uspješne suradnje s Edrom. Stimulativna i inventivna interakcija s Edrom iznjedrila fascinantnu seriju proizvoda kao što su Flap (2000), On the rocks (2004), Corbeille (2006), Sherazade, Sofa (2008), Brenno (2010), Sfatto (2011), Standard (2013).

Valerio Mazzei

S formalnom obrazovanjem ekonomista stečenim na sveučilištu u Pisi, Valerio Mazzei 1987 vizionarski osniva tvrtku Edra vođen željom da stvara proizvode koji će zahvaljujući najvišoj kvaliteti izrade, projektnim i estetskim karakteristikama, te bezvremenskim dizajnom nadilaziti okvire vremena u kojemu su nastali i koji će se prenositi na buduće generacije.
Valerio Mazzei svoju je profesionalnu karijeru posvetio tome cilju okupivši tim arhitekata, dizajnera i umjetnika koji su prepoznali njegovu viziju. Zajedno s Massimom Morozzijem kao art direktorom sudjeluje u razvoju svih Edrinih proizvoda od traženja zanimljivih projekata dizajnera, transformacije inicijalne ideje u konkretan proizvod, iznalaženja inovativnih tehničkih rješenja koja čine Edrine modele toliko posebnima.
Valerio Mazzei ključna je osoba Edrinog razvojnog tima, inovator koji svakodnevno radi na iznalaženju nekonvencionalnih metoda proizvodnje i tehničkih rješenja koja pred razvojni tim postavljaju hrabri i izazovni Edrini projekti.

Svoja iskustva prenosi studentima predajući kao gostujući predavač na sveučilištima u Firenzi, Rimu, Ferrari, te držeći predavanja diljem svijeta.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.