Kalendar

U tinelu: Azra Suljić i Bogdan Budimirov

13.12.2011 - 13.12.2011
Ciklus: U tinelu

Pozivamo Vas na druženje i razgovor U tinelu gdje ćemo razmjenjivati iskustva i razmišljanja o arhitekturi i srodnim temama. Prvi u nizu je razgovor između Bogdana Budimirova i Azre Suljić, na temu Nagrađeni i nagrđeni urbanizam, koji će se održati u utorak 13.12. u 19 sati.

* tinel - dalmatinski izraz za  gostinjsku sobu, soba za goste

Pozivamo Vas na druženje i razgovor U tinelu u Društvu arhitekata Zagreba, gdje ćemo razmjenjivati iskustva i razmišljanja o arhitekturi i srodnim temama. Tinel okuplja starije i mlađe generacije arhitekata, koji vode dragocjene razgovore o temama iz područja arhitekture i kulture, nekulture i dr. Razgovor ne prekida moderator već se dozvoljavaju određena udaljavanja od teme i ulazak u anegdote i vezane priče. Posebnu dragocjenost nalazimo u prenesenim iskustvima starije generacije arhitekata koje bilježimo i objavljujemo na našem web portalu. U razgovorima namjera nam je u opuštenoj atmosferi koja dozvoljava slobodan i nesputan tijek misli  razgovarati u dobrom društvu.

Kroz ove neformalne razgovore arhitekata namjera nam je osvijetliti veze arhitekture i drugih kulturnih djelatnosti, odnosno skrenuti pažnju na involviranost arhitekata u društvena i kulturna pitanja izvan arhitektonskog miljea. Među generacijski razgovori omogućuju kontakt neophodan za razmjenu ideja među različitim generacijama arhitekata i drugih struka. Gosti U Tinelu su pozvani u parovima u kojima svaki od sugovornika ima iskustva sa zadanom temom razgovora  i jedan i drugi govori o zadanoj temi, a razlika je u godinama, iskustvu i perspektivi gledanja.

Neke naše  teme i  gosti  razgovora u tinelu:

Nagrađeni i nagrđeni urbanizam: Azra Suljić, Bogdan Budimirov
Esej i stvaralaštvo, izdavaštvo: Ana Dana Beroš: Vera Grimmer
Sakralna arhitektura i suvremeni grad: Tomislav Premerl
Medijalizacija arhitekture, izložbe: Dubravka Kisić
Dizajn grada: Dinko M. Milas, Dafne Berc
Javni prostor:  Maroje Mrduljaš
Od autorskog  crteža do autocada, život u neboderu: Luka Korlaet, Slavko Jelinek

Autorica programa: Davorka Perić, voditeljica stručnog programa – DAZ, Društvo arhitekata Zagreba, programi@d-a-z.hr

Dizajn plakata: Jelena Perić
Oprema prostora: Ivana Šajn

Ovdje možete pogledati video intervju s Budimirovom, a ovdje pročitati njegovu biografiju.


 

Predavači

Suljić, Azra, Autor

AZRA SULJIĆ, dipl. inž. arh, rođena 1970. g. u Zagrebu. Diplomirala je 1995. g. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Apsolvent Poslijediplomskog znanstvenog studija 'Graditeljsko naslijeđe' na AF u Zagrebu. Od 1995. do 1998. zaposlena na Zavodu za urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Od 1998. partner u arhitektonskom uredu ASK atelier. Od 2010-2011. član Izvršnog odbora DAZ-a. Važnije realizacije: Uređenje i obnova dvorišta i dvorišnih pročelja, Banski dvori, Zagreb, 2002. Trg i postav spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u Šibeniku, 2004-2005. Stambeno-poslovna zgrada iz programa POS-a, Sopnica-Jelkovec, Sesvete, 2003-2009.

Budimirov, Bogdan, Autor

Bogdan Budimirov je rođen 28.6.1928. u Izbištu, Banat. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beloj Crkvi, gdje je maturirao 1948. godine. Iste godine došao je u Zagreb i upisao se na Arhitektonski odsjek Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Apsolvirao je 1960. godine a diplomirao 1975. Zaposlio se 1957. godine u GMP «Jugomont» kao šef tehnološkog odjela, gdje je radio do 1963. kada je prešao u projektnu firmu «Inženjering-projekt» kao šef grupe za prefabrikate. Godine 1966. prelazi u «Interplet» koji ga šalje u Njemačku u svoje poduzeće «Interbau» za tehničkog rukovodioca, gdje ostaje do 1969. godine. Od 1969. radi kod arhitekta Wirsinga a 1970. prelazi u projektnu firmu «Plan» GmbH. Od 1978. do 1985. radi u firmi «Moya» a nakon toga samostalno, sve u Munchenu. Vraća se u Zagreb 1988. godine i radi kao slobodni umjetnik. Još na svojim prvim radnim mjestima, u «Domu» i «Standardu», bavio se je problemima prefabrikacije da bi se kasnije u fazi individualnog rada bavio dizajnom namještaja i ambalaže, Za njegovo je djelovanje karakterističan rad u grupi, te stvaranje kompleksnog proizvoda (funkcija, konstrukcija, tehnologija i oblik). Kroz oblik grupnog rada stvorio je montažne sisteme YU-60, YU-61, Spačva, Marles i SPIG. U firmi Plan GmbH bio je zamjenik glavnog projektanta. Stvorio je montažne sisteme za izgradnju velesajma u Nuernbergu, te montažni sistem za izgradnju putničke zgrade aerodroma Munchen II, a kod Wirsinga čelični sistem za partijsku centralu SPD-a u Bonnu. U firmi «Moya» radio je na dizajnu uredskog namještaja. Tu je stvorio crtaći stol koji je 1982. dobio priznanje «Gute Industrieform » u Hanoveru. Danas se bavi industrijskim dizajnom i dizajnom unikatnog namještaja, te specijalnim konstrukcijama. Član je Društva arhitekata Hrvatske od 1956., član uredništva časopisa Jugomont, 1961/63. a član ULUPUH-a od 1966. Također je bio član Deutsche Werkbund e.V. 1974., Deutsche Geselschaft fuer Sonnenenergie e.V. 1977., Deutsche Geselschaft fuer Baukybernetik e.V. 1978. Održao je brojna predavanja u stručnim institucijama i udrugama te na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Godine 2007. nakladnička firma UPI2M Books izdala mu je knjigu „U prvom licu“ za koju je dobio publicističku nagradu UHA-e 2008. godine. Dobitnik je nagrade „Viktor Kovačić“ za životno djelo 2006. godine.

Perić, Davorka, Voditelj

diplomirala 1999. povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu; od 2000. -2002. koordinatorica programa neprofitne udruge Academia moderna; od 2006. stručnog programa Društva arhitekata Zagreba; vodila stručne programe vezane uz promociju članova DAZ-a, interdisciplinarna predavanja i izložbe; od 2006. - 2010. članica uredništva web stranice Društva arhitekata Zagreba; autorica brojnih interdisciplinarni programa vezanih uz problematiku prostora i suvremenu hrvatsku umjetnost; selektorica programa za domaće i inozemne izložbe, festivale / izložbe, predavanja; od 2000. - 2010.osnivačica i kustosica festivala Vizura aperta u Momjanu; piše tekstove za kataloge izložbi, te za Hrvatski filmski ljetopis, Konturu, Vijenac, Zarez i Život umjetnosti, Art Republiku, 3. program HR, ČIP, Oris i dr.; članica studijske sekcije ULUPUH-a.

Šajn, Ivana, Suradnik

Ivana Šajn sveučilišna je prvostupnica arhitekture i urbanizma, a trenutno pohađa Diplomski studij arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na matičnom fakultetu sudjeluje u nastavi kao demonstrator u sklopu Katedre za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu. Studentsku stručnu prasku odrađuje u studiju 3LHD, gdje nastavlja povremeno raditi. Sudjeluje u nizu arhitektonskih radionica, hrvatskih i međunarodnih, te arhitektonskim natječajima. Članicom Sekcije mladih DAZ-a postaje u proljeće 2011.godine, te sudjeluje na projektima ''Akupunktura grada'', uređenju interijera udruge Zamisli, te programu Think Space. Voditeljicom Sekcije mladih postaje u prosincu 2011.godine.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Suljić, Azra
Autor

Budimirov, Bogdan
Autor

Perić, Davorka
Voditelj

Šajn, Ivana
Suradnik

U tinelu

Tinel okuplja starije i mlađe generacije arhitekata, koji vode dragocjene razgovore o temama iz područja arhitekture i kulture, nekulture i dr. Razgovor ne prekida moderator već se dozvoljavaju određena udaljavanja od teme i ulazak u anegdote i vezane priče.

Iz ciklusa

22.05.2012 - 22.05.2012
Arhitekti i konzervatori - u povijesnoj jezgri grada: Iva Letilović, Igor Pedišić i Miljenko Domijan

08.05.2012 - 08.05.2012
U tinelu: Leo Modrčin i Tomislav Pavelić

24.04.2012 - 24.04.2012
U tinelu: Pričajmo o turizmu s Dinkom Milasom i Dafne Berc

10.04.2012 - 10.04.2012
Osvrt na razgovor U tinelu: Ivan Juras i Luka Korlaet


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.