6 nebodera u Trnskom

Opis

Gotovo istodobno s projektiranjem interpolacije u Tratinskoj ulici, Jelineku je povjerena izrada prvih nebodera namijenjenih tržištu, dakle financijski vezanih uz pojavu izvođača-investitora koji je svojim proizvodima konkurirao na slobodnome tržištu stanova. Umjesto uobičajene ortogonalne mreže niskih vodoravno položenih kvadara i na njih okomito postavljenih visokih vertikala tornjeva, urbanisti su izabrali središte naselja kao lokaciju za šest nebodera „Industrogradnje“. Tlocrtno gledano, svi su dijagonalno zaokrenute, od čega ih je četiri postavljeno u nizu, a dva su pridružena krajnjem, četvrtom, u obliku slova J. Poučen iskustvom rasporeda prethodnih projekata, Jelinek u tom okviru pokušava realizirati optimalnu dispoziciju stanova u kojima sve prostorije mogu imati prirodno ozračivanje i osvjetljenje. U preglednom grupiranju prostorija prema namjeni, uz poštivanje njihove međusobne povezanosti, očituje se i njegovo traženje ideala funkcionalnog rješenja stanova.
Vertikalna komunikacija riješena je dvokrakim stubištem na sjeverozapadnoj strani nebodera, a po sredini objekta smještena su dva dizala. Po katu su organizirana po četiri stana, tri dvosobna nejednake veličine (58 do 60 m2) i po jedan trosoban (74 m2). Prizemlje i dvanaest katova u cijelosti su namijenjeni stanovanju (iznimke su trafo-stanice smještene u dvije zgrade), a zajednički se sadržaji smještaju u podrume (spremišta, praonice, sušionice, pogonske prostorije, smještaj kanti za smeće) i na terasama za sunčanje i odmor, odnosno djelomice izgrađenom 13. katu (također pogonske prostorije, te spremišta za ležaljke i komore s tuševima). Pročelja su dakako riješena kao vjeran odraz prostornog rasporeda. I ovdje dolazi do izražaja Jelinekov senzibilitet za proporcije i simetriju geometrijskih formi, tako da se bijelim vertikalnim vrpcama i bridovima kvadra ukazuje na podjelu stambenih jedinica, a okvirom krovnog vijenca uokviruje cjelina. Prevladava neutralna bijela boja pročelja, no uz modru nijansu kaseta kupaonica, i parapeti katova su koloristički izdvojeni u tamnijoj plavoj boji, što ne ugrožava sklad objekta.
Neboderi u Trnskom, inaugurirali su specifično tanko armiranobetonsko nosivo ziđe debljine 16 cm, koje ne oduzima mnogo od tlocrtne površine, a osigurava jednaki stabilitet protiv potresa poput debljih nosača. Pravo „čudo tehnike“ tada je bila monolitna križno-armirana stropna betonska ploča (8 x 8 m x 0,16 m), koja je prvi put u tim dimenzijama bila primijenjena u stambenoj izgradnji.

Tip projekta Stanovanje
Status projekta Realizacija
Lokacija Zagreb
Trnsko

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.