Competition for the urban-architectural concept design for the BADEL SITE redevelopment

Chirvasie, Cosmin, Autor
Sbirnac, Ioan, Koautor
Multescu, Andrei, Koautor
Sandu, Alexandru, Konzultant

Opis


THE CONCEPT

The concept open the site. An open site can organise all the problems creating a central pole of interest.
The island reabsorbed all remaining functions without development space: the agricultural marketplace, the flywheel market, the flower market; restoring freed areas to their current purpose without the old city parasites. The acces square remains auto traffic square, the old flywheel market becomes park development area and green texture, the park recovers entierty.
With this new functions, the Badel site becomes point of interest for auto traffic, for the pedestrian, shopping or loisir traffic. The new functions will create the new traffic. To improve also the city financial development, the concept commes also with some office areas with controled accesibility and visibility, but with undoubtedly necessary class A services.
To gather in one place the park, the pedestrians, the marketplace, the flower market, the offices it’s our goal! To weave them, to animate them, to give meaning to the city, to make a recognizable point of interest for the Zagreb citizens.
For the size of the city, the horizontal space is insufficient. We need a vertical development. From hire the concept:

A SANDWICH COMPOSED FROM UNDERGROUND PARKING PLACES, PEDESTRIAN SQUARE WITH AGRICULTURAL MARKETPLACE AND FLOWER MARKET ON THE GROUND FLOOR, A SUSPENDED PARK AT THE FIRST FLOOR AND A PUBLIC SQUARE WITH A REPRESENTATIVE SQUARE ON TOP OF THE OFFICE SPACES (TURNED INSIDE) ON THE SECOND FLOOR

To fully comply the with the propose scheme we introduce the green texture going up from the park an the monument in the representative square. The green axis link the park with the pedestrian area and allows the crossing of our island from city centre to the park.
The monument it’s the central piece for the public square and in the same time it’s the urban landmark for the place: the jellyfish-dome, the plexus which animates, the compulsion for the area; a discovery place, a representativity place. An object that by its shape remembered by the distillation.

Description of the concept
The entire building is opened with some exceptions: the office floor, the AKRO building (who converts into a big gallery acces hall for the offices, for the park and for the market), the vertical accesses (most of them located in the old distilery building, at the bottom of the jelly-fish).

The building is decomposed in four volumetrical elements according to the park axis and to the pedestrian axis:
• the east zone, independent, closing the front blocks that form the corner of the island. The east side of the building is related to the main building by a bridge who mediates the crossing between the park and the private space behind the owners building.
• The south zone, composed by the AKRO building (we restored the original facade and we completed the building with a grrenhouse-hall that is serving all the levels and gives free acces to a commercial gallery). From the glass hall we get out at different levels of the building – in the park, to the offices, to the marketplace.
• The north side of the building closes the back of the attached biuilding lots and creates closed areas who accompany the pedestrian area or allow the continuity of the park or of the marketplace. At the grounfloor we find a restaurants gallery open for the two squares accompanying the pedestrian area.
• The fourth volume, the volume who links the entire assembly is composed by the distileries old structure on which we build the new respirator of the area – the jellyfish. The building takes new alembics by creating on its floors some vertical circulation and exhibition areas and kiosks. Four elevators who are also the vertical structure of the jellyfish goes out from the roof and create an exclusive office area inside the dome. A panoramic spiral gives pedestrian acces to the jellyfish. External or internal walkways connect the central node to circulated platforms transforming the old distilery building in the center hub of the entire building.

Predani prilozi
Nacrti
Prezentacijski plakat
Projektna knjižica
Status projekta Natječaj

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: