Kompleks URIHO i Dom invalida na Kajzerici

Galić, Ivan, Autor
Senjanović, Ante, Projektni tim
Matušin, Tomislav, Projektni tim
Benić, Bojana, Projektni tim
Mraković, Anja, Projektni tim

Opis

Ustanova za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem (URIHO Zagreb) tijekom šezdeset godina djelovanja postavila je vrlo dobre temelje za radnu afirmaciju te skupine građana iostvaruje kvalitetne poslovne rezultate čija je kvaliteta tržišno potvrđena. No, da bi se iskoristili svi potencijali profesionalne rehabilitacije nužan je i prikladni prostorni okvir koji je u slučaju hendikepiranih osoba često jedna od glavnih prepreka u razvoju njihovih radniih i drugih potencijala. Iz tih razloga, inicijativa izgradnje novog kompleksa URIHO u Zagrebu strateški je ključna za daljnju evoluciju procesa reintegracije hendikepiranih i u interesu je cjelokupnog društva.Taj zadatak postavlja pred arhitekturu zadatak koji zahtijeva razumijevanje i prikladnu interpretaciju brojnih specifičnih potreba hendikepiranih u fizičko-funkcionalnom i u psihološkom smislu.

Mjesto za kompleks se nalazi u Kajzerici u Novom Zagrebu, na izduženoj parceli neposredno uz nasip pruge i uz dotrajali kompleks koji je URIHO do sada koristio. Urbana morfologija u neposrednom okolišu ne pruža neke referentne točke na koje bi se projekt mogao neposredno nadovezati, a nasip pruge je najnaglašeniji element u prostoru.

Kompleks je razdvojen u dva osnovna arhitektonska sklopa sa jasno odvojenim funkcijama: Jedan sklop čini horizontalni potez postavljen paralelno uz prugu u pravcu sjever-jug koji sadrži javne prostore i na sjevernom kraju završava sa višenamjenskom sportskom dvoranom. Drugi sklop čini izdvojeni blok Doma za osobe sa invaliditetom također postavljen na sjevernom perimetru parcele i koji je lagano zarotiran u odnosu na horizontalni potez.

Tip projekta Stanovanje
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2008
Lokacija Zagreb
Kajzerica
Površina (brutto) 40000 m2

Tvrtke koje sudjeluju
NOP Studio d.o.o. Autor

Nagrade preko natječaja
I. nagrada (Natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za kompleks URIHO i Dom invalida na Kajzerici, Zagreb) 07.10.2008

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.