Kuća Podfušćak

Opis

Četveročlana obitelj mlađe dobi odlučila je graditi kuću u mirnom i zelenom dijelu grada, relativno blizu centru. Na mjestu malih kućica skoro seoske atmosfere uglavnom niču objekti sa više stanova, tu i tamo poneka obiteljska kuća. Parcela nije velika, izgrađenost postoji sa svih strana, tako da su to parametri za orijentaciju i fokusiranje glavnih sadržaja kuće. Uz to orijentacija prema zelenoj zoni te jugu naveli su bitne odrednice prilikom projektiranja.
Korištenje opeke (otpadna opeka) na pročelju uklopilo je kuću u staru i nezavršenu gradnju okoliša. U sudaru sa opekom javlja se aluminijski lim u funkciji fenestracije te ispuna i okvira oko otvora.
Pozicioniranje velikih otvora na zelene zone okoliša ili na uvučene dijelove zgrade omogućuje intimnost. Ulično pročelje je zatvorenije iz istog razloga. Volumen kuće se uvlači na tri strane. Prva zona je ulazni natkriveni prostor te spoj sa podrumom i garažom. Sljedeći utor predstavlja atrij sa zapadne strane na koji se otvara dosta tlocrta. Atrij uvodi vrt u kuću ali i zapadno svjetlo, vodeći računa da se izbjegne vizura na susjedni objekt (gdje on počinje tu završava susjedni objekt). Treći i najveći uvučeni prostor spaja (razdvaja) boravak i blagovanje te je dijagonalno postavljen u smjeru najbolje vizure. Podrum je u funkciji servisa, a kat je spavaća zona.
Kadriranje otvora na vanjskoj opni omogućuje intimnost unutar samog korpusa (u zonama dvostruke fasade.
Uz dosta ostakljenja na pročelju kuća ima podno i zidno grijanje iz geotermalnih izvora. Plin nije priključen na objekt jer se sve crpi iz zemlje. Sukladno tome je izvedena i termoizolacija. Kuća također ima rekuperaciju zraka u cijelom objektu sa dohlađivanjem i dogrijavanjem. Tako da se može reći da je niskoenergetska.

Tip projekta Stanovanje
Status projekta Realizacija
Lokacija Zagreb
Ulica Podfušćak

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.