Novi riječki toranj

Kvež, Mario, Autor

Opis

Arhitektonski fakultet Zagreb
Radionica arhitektonskog projektiranja 1 2011.
grupa prof. Jošić / pred. Korlaet
Mario Kvež: idejno rješenje preobrazbe riječke četvrti Školjić
Nagrada prof. Kincla, pohvala Vijeća godišta

Iz obrazloženja:
Nakon provedene ankete sa građanima grada Rijeke, došao sam do zaključka da im nedostaje zelenih površina i "čiste" industrije. Za razliku od ostalih većih gradova u Hrvatskoj, Rijeka ima vrlo malo zelenih površina, samo pet metara kvadratnih zelenila po stanovniku, što je manje ne samo od europskog, već i od hrvatskog prosjeka.
Cilj ovog projekta je urbana preobrazba gradske četvrti uz Rječinu. Projekt se temelji na scenariju uzgoja ljekovitog bilja, proizvodnje čajeva i eteričnih ulja. Kako u Rijeci već postoji tradicija ubiranja ljekovitog bilja u planinskom dijelu toka Rječine, namjera mi je bila spojiti tu tradiciju sa riječkom industrijom koja time postaje ekološka, prihvatljiva za građane, koji su se i u anketi izjasnili za "čišću" industriju koja bi osigurala željena nova radna mjesta. Prema scenariju investitor uz tvornicu za proizvodnju čajeva i eteričnih ulja gradi i stanove namijenjene zaposlenicima, te ostalim građanima.
Kako se Školjić nalazi u kotlini, želio sam ga istaknuti, učiniti atraktivnijim. Budući da su neboderi karakterističan imidž grada Rijeke, njihovom izgradnjom prostor Školjića postaje zanimljiviji. Zbog nedostatka zelenih površina ideja je bila okružiti prostor stanovanja zelenim površinama na kojima bi se uzgajalo ljekovito bilje, koje bi se upotrijebilo za djelomični kapacitet tvornice.
Matičnjak je od davnina poznat kao magična trava, kao biljka koja opušta, vraća čovjeku osmijeh. Intenzivnog je mirisa po limunu. Zbog tih karakteristika pogodan je za uzgoj u neboderima, jer pozitivno utječe na kvalitetu stanovanja, donoseći ljepše okruženje, čišći zrak, osjećaj ponosa građanima koji bi tamo stanovali.
Time prostor Školjića postaje atraktivniji za stanovanje i svojim sadržajima privlači turiste i građane iz drugih dijelova grada kojima je šetnicom između tvornice i Rječine omogućeno razgledavanje cijelog proizvodnog procesa, a potom kupnja čajeva i eteričnih ulja u specijaliziranim trgovinama. Uz šetnicu se nalaze i platforme koje služe kao mjesta za odmor i druženje. Šetnica vodi do prenamijenjenog kompleksa mesokombinata u kojem je smještena uprava tvornice i laboratoriji u kojima se kontrolira uzgoj biljaka u neboderima.
Ovim projektom prostor Školjića postaje ekonomski i ekološki održiva četvrt grada Rijeke.

Tip projekta Stanovanje
Status projekta Projekt
Godina projektiranja 2011
Lokacija Rijeka
Školjići

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.