Obrtnički centar

Opis

Obrtnički centar svojom slojevitom funkcionalnošću postaje jak urbani atraktor. Specifičnost lokacije uz planiranu tramvajsku stanicu i predloženu stanicu brodskog taksija Centar čini lako dostupnim.
Centar je prijelazni oblik između štapičaste izgradnje s istoka i monovolumena Sveučilišne bolnice sa zapadne strane. Nizanjem grupa po vertikali omogućeno je zasebno i neometano funkcioniranje svake zasebne grupe sa svojim zakonitostima te vrlo brza promjena različitih ambijenata. Vertikalno, zgrada je podijeljena u tri funkiocnalna segmenta. Vertikalna podjela proizlazi iz šire urbanističke analize grada i njegovih specifičnih oblika izgradnje. Stari dio i njegova blokovska izgradnja zastupljeni su u prizemnom dijelu zgrade, tipologija trga u središnjem, a štapičasta izgradnja Novog Zagreba u najvišem. Zbog prostorne i volumenske veličine zadane raspisom natječaja osjećala se potreba za vraćanjem tog ukradenog prostora, taj prostor svoje mjesto nalazi u sredini zgrade istodobno ju dijeleći.
Tlocrtni otisak zgrade čini 6 blokova u najnižim etažama. Blokovi su tlocrtno modificirani na način da ulice između njih sužavaju prema cesti a otvaraju prema Savi. Odnos Obrtničkog centra prema cesti i rijeci definiran je kako u tlocrtnom tako i u vertikalnom smislu. Kvadratični volumen se uz jednostavno pomicanje rubnih točaka postavlja tj. odmiče od ceste na južnom pročelju, a na sjevernom pročelju se konkavno približava rijeci.

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Ulica Blato
Površina 50000 - 100000 m2
Površina (brutto) 66149 m2

Nagrade preko natječaja
Otkup (Natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja obrtničkih, gradskih i pratećih sadržaja Obrtničkog centra na lokaciji Blato u Zagrebu) 10.05.2010

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Zadnji komentari


VIII Dani zagrebačke arhitekture 2018

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:

Partneri:

 


 

Medijski partneri:


Sponzori: