Obrtnički centar

Sedlić, Hrvoje, Autor
Tikulim, Petra, Koautor
Vojnović, Danko, Autorski suradnik

Opis

Sadržaj generira kuću. U ovom slučaju, sadržaj je hibridan, stoga je takva i kuća. Velika količina različitog sadržaja uvjetuje iskazivanje pojedinih funkcija i karaktera prostora na njenom najeksponiranijem segmentu – pročelju. Tom vizualnom komunikacijom olakšava se prostorno percipiranje svih sadržaja. Javlja se gradski oblik označavanja funkcija po kojemu se iz morfologije objekta i njegovog oplošja ili odredenom simbolikom iskazuje njegov značaj/funkcija.
Prostor budućeg Obrtničkog centra nalazi se izrazito frenkventnom prometnom, ali u skorije vrijeme i pješačkom toku. Sa sjevera se nastavlja na planirani savski park, na jugu na remizu, pa sve do Sveučilišne bolnice koja će se bez sumnje jednom završiti. Javni karakter obrtničkog centra se ne smije očitovati samo iz zatvorenih prostora, stoga je prizemlje odignuto i ostavljen je otvoreni prostor, forum sa svakodnevnim javnim sadržajima. Takva dispozicija prostora omogučava nesmetano kretanje u svim smjerovima. Na svojoj jugoistočnoj strani obrtnički centar je, zbog buke jadranske avenije, najviši, dok prema sjeverozapadu terasasto pada i otvara vidike prema samoborskom gorju na zapadu, jarunu i sljemenu na sjeveru i centru grada prema sjeveroistoku.
Uzimajući u obzir navedene vizure i optimalno osvjetljenje svih prostora, sistemom oduzimanja iz punog ekstrudiranog volumena od oko 80% površine obuhvata stvoren je konačni konstrukt. Pročelja komuniciraju sa čovjekom i odaju sadržaj iza njih svojim oblikom i materijalizacijom. Tako npr. Pročelje obrtničkih lokala ima ulogu „billboarda“, škola je riješena sa parapetom, poslovni dio je ostakljen...
S obzirom na velik broj različitog sadržaja, nužnost je stvoriti dovoljan broj mikroambijenata, terasa i otvorenih prostora za odredene korisnike: škola ima park sa igralištem ugraden u volumen obrtničkog centra, prostori obrtnika, hotela i grada zagreba imaju izlaz na krovnu platformu itd...

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Ulica Blato
Površina 50000 - 100000 m2
Površina (brutto) 65281 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: