Obrtnički centar

Đaković Alavanja, Tihomir, Projektni tim
Nunez Andrade, Juan Jose, Projektni tim
Živčić, Veronika, Projektni tim
Šarotar, Jasmina, Projektni tim
Klarić, Mario, Suradnik
Kanceljak, Marko, Suradnik
Goreta, Boris, Izrada vizualizacije

Opis

Bilo da je u pitanju tkanina, trstika, zlato, koža ili metal, obrtnici iz njih proizvode predmete za svakodnevnu uporabu koji postaju identitet grada. Da bi projekt obrtničkog centra postao identitet grada Zagreba, a ujedno i simbol djelatnosti budućih korisnika, trebao bi dijelom predstavljati ljude koji u njemu rade. Arhitektonska inspiracija oblikovanja proizašla je iz tradicionalnih hrvatskih motiva koji se stoljećima prožimaju kroz pletenje, filigranstvo, čipku...Projekt tako postaje svojevrsna oda strpljenju i zanatskoj vještini obrtnika. Ovisno o udaljenosti promatrača ona se iščitava u teksturi pročelja obrtničkog centra. U jednom trenutku to je fino tkanje mreže koje se nazire kroz staklo pročelja, da bi se u sljedećem trenutku isti motivi čitali sa same nosive konstrukcije s veće udaljenosti. Ovaj dinamički odnos između detalja i cijeline pokušava u svakom trenutku osigurati prepoznatljivost tradicionalnih hrvatskih motiva i ljudi koji su ih godinama stvarali.

Obrtnički centar je funkcionalno i konstruktivno podijeljen u dvije cjeline. Prvu čine obrtnički i prateći sadržaji, a drugu čine prostori rezervirani za gradske sadržaje. Posebna pažnja se pridavala mogućnosti gradnje u fazama, tako da obrtnički centar može i funkcionalno i vizualno djelovati jedinstveno, ali i zasebno.

Sjeverno pozicioniranje međutim ne znači da ti sadržaji nemaju i osunčanu stranu. Kubusnim izdizanjem omogućeno je dnevno svjetlo, kao i pogled na sve strane većini sadržaja koji nisu vezani za trgovačku namjenu. Javni pristup omogućen je u sve prostore nižih etaža. Što se penjemo više, prostori postaju usmjereniji i privatniji. No svi sadržaji ujedinjuju se u centru kompleksa. Terasa koja služi za druženja i odmor, ujedno vrši funkciju evakuacijskog puta u slučaju opasnosti. Također je otvorena za sve pa se šetnjom preko eskalatora, terasa, krovnih vrtova, restorana i barova, može stići do vrha s pogledom na Sljeme.

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Ulica Blato
Površina 50000 - 100000 m2
Površina (brutto) 68080 m2

Tvrtke koje sudjeluju
DALEKOVOD-PROJEKT d.o.o. Autor

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: