Obrtnički centar

Opis

Kompleksnost programa zahtjeva jasnu prostornu i funkcionalnu dispoziciju , a uz takve prioritete i pitanje mjerila vrlo je jednostavno smetnuti s uma da taj prostor ipak na kraju koriste ljudi. Elemente poput oskudnih , nepristupačnih i samo vizualno prisutnih zelenih površina (nemogućnost neposrednog korištenja), izostanak dnevnog svjetla u radnim i ostalim prostorima te dimenzije prostora po mjeri kakvog ogromnog stroja željeli smo eliminirati u što većem postotku. U jasnom razdvajanju funkcija skriva se opasnost da se stvore neatraktivni i monotoni prostori, stoga smo iskoristili središnji svjetlarnik, dimenzija koje garantiraju kvalitetno osvjetljenje i doživljaj danjeg svjetla (6,60 x 37,00m), kako bi oko njega, kroz pet etaža, razvili potrebne površine obrtničkih lokala. Na taj način povezali smo prizemlje sa krovnim, zelenim kaskadama, a prostor oplemenili i učinili ga poželjnim za zadržavanje i istraživanje izloga. Osim svjetlarnika obrtnički centar povezuje komunikacija koja se proteže oko dvorane. Na etaži +1, opna dvorane je staklena, što posjetiteljima omogućuje atraktivan pogled na događanja unutar nje. Već na etaži +3 moguć je izlaz na veliku zelenu terasu iznad dvorane, jednu polovicu koristi učilište, dok je druga na raspolaganju svim posjetiteljima centra.
Zelene terase su mjesta interakcije različitih funkcionalnih sklopova. Terase aktiviraju prostor, potiču interakciju i događanje te na taj način stvaraju ambijent u koji se ljudi rado vraćaju.

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Ulica Blato
Površina 50000 - 100000 m2
Površina (brutto) 70425 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: