Obrtnički centar

Jukić Stanić, Martina, Autor
Prlić, Karmen, Autor
Bobanović, Katja, Suradnik
Petrović, Draško, Suradnik
Petrović, Branka, Suradnik
Stanić, Marko, Suradnik
Lovrenčić, Bruno, Izrada vizualizacije
Batista, Alen, Konzultant za konstrukciju

Opis

Relativno mala parcela u odnosu na zadani program rezultirala je maksimalnom izgrađenošću.
Kuća se ravnopravno smješta između dvije gradske osi Jadranske avenije i rijeke Save te respektira južnu vizuru gradske avenije metodom velikog mjerila i sjevernu vizuru na rijeku i grad.
Kako nije bilo moguće u parteru ostvariti kontakt s okolinom (parcela je omeđena jakom prometnicom s juga a rijeka Sava je omeđena nasipom i ulicom Blato) javni prostori se ostvaruju unutar kuće (patia, prolazi i vertikalni prodori kroz kuću te javni trgovovi na 2., 3. i 4. katu) kao javni i polujavni prostori koji ostvaruju komunikaciju sa Savom i gradom na sjeveru, a pritom se distanciraju od buke i prometa Jadranske avenije.

Svojom vertiklom raščlambom u smjeru istok–zapad zgrada svojim bočnim volumenima afirmira na istoku Trg ZET-a te na zapadu Trg obrtnika i doprinosi budućem urbanom izgledu južnog ulaza u grad.
Sjeverna zelena zona je determinirana zaštićenom zonom oko bušotina, te se neizgrađeni zeleni dio parcele povezuje sa slobodnom zelenom površinom i na taj način omogućuje formiranje kvalitetnog urbanog parka.

Unutar kuće se stvara nova urbana matrica ulica i trgova.
Objekt funkcionira po principu jasnog odijeljivanja sadržaja u zasebnim volumenima sa jakom zajedničkom poveznicom - bazom („tržnicom“), od kojih svaki sadržaj ima jasne ulaze i omogućuje direktno vertikalno punjenje, sa toplom vezom na nivou 1. i 2. kata.
Poseban naglasak je dan ulazu u dvoranu vanjskim eskalatorima iz vanjskog prostora koji vode direktno do predvorja dvorane.
Bazom se, osim navedena tople veze, ostvaruje i maksimalno prožimanje i dostupnost trgovačkih sadržaja.

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Ulica Blato
Površina 50000 - 100000 m2
Površina (brutto) 65500 m2

Nagrade preko natječaja
IV nagrada (Natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja obrtničkih, gradskih i pratećih sadržaja Obrtničkog centra na lokaciji Blato u Zagrebu) 10.05.2010

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: