Obrtnički centar

Opis

Kao polazišna točka rješenja uzima se afirmacija urbanog potencijala Jadranske avenije; kvalitativni pomak koji se u tom smislu ovim rješenjem ostvaruje ponajprije je sadržan u slojevito artikuliranom odnosu prema javnom prostoru avenije, koji se dovodi u dinamičnu interakciju s kompleksom Obrtničkog centra – njegovim otvorenim i zatvorenim dijelovima.
Volumen kompleksa sastoji se od svojevrsne baze s dva atrija, koja sadrži javni program te iz koje izrastaju tri vertikalna volumena koja istodobno nedvosmisleno označavaju osnovne sastavne dijelove kompleksa, ali i reagiraju na složenu urbanističku situaciju građevne čestice, neposredni i širi kontekst, pomirujući pritom brojne prostorne vektore koji se presijecaju unutar natječajnog obuhvata.
Najniža vertikala, sjeverno krilo zgrade, sadrži program obrtničkog učilišta i pridruženog mu hotela. Smještena je na najmirniji dio čestice, orijentiran na parkovno uređen prostor termalnih bušotina, na višim etažama (hotel) i na rijeku Savu i Jarunsko jezero; južna vertikala korespondira s glavnim ulazom i Jadranskom avenijom, te sadrži uredski dio programa Obrtničkog centra, a više etaže također uživaju u pogledu na Jarun i Savu, te sjeverni dio grada. Najviša istočna vertikala sadrži poslovne prostore grada Zagreba, te svojim formatom i visinom odgovara kako programu, tako i lokaciji građevne čestice, orijentirana s jedne strane na ulaz u grad, a s druge na njegovo središte.
Predloženi volumen Obrtničkog centra naliježe na regulacijsku liniju Jadranske avenije, duž koje se nižu pješački ulazi u kompleks. Pritom se zatečeni teren, sukladno i rješenju susjedne remize, modificira tako da se razina prizemlja kompleksa nalazi na visini pločnika Jadranske avenije, odnosno ulice Blato, a što rezultira i plićom kotom dna podruma. Ovakvo rješenje snižava troškove izgradnje i smanjuje posljedice nepovoljnih karakteristika lokacije u smislu visoke razine podzemnih voda.

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Ulica Blato
Površina 50000 - 100000 m2
Površina (brutto) 63744 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.