Park Selska - Baštijanova

Zidar, Hrvoje, Autor
Kostanjšak, Anja, Suradnik

Opis

Što kada park stambenog naselja, umjesto predodređene uloge da bude njegovo fizičko središte i funkcionalno srce, dobije njegove rubne pozicije? Bilo da rubna barijera već ima snažnu funkcionalnu notu na koju će se nadovezati ili se od nje samo mora ograditi, park mora odgovoriti na njenu prisutnost.

U ovom slučaju Selska cesta kao povijesna, arhitektonska i urbanistička S-J gradska veza, predstavlja bitan startni element u konceptualnom pristupu. Njen značaj još je naglašeniji uzevši u obzir fizičku barijeru sa zapadne strane.

Kojem korisniku je namjenjen ovaj park?

Sigurno da pripada stanovnicima zadanog naselja. Na kraju krajeva u njemu se fizički i nalazi.
Ali baš svojom niti malom niti velikom dimenzijom i svojim položajem on teži tome da zahvati šire gravitacijsko područje. Zbog slične tipologije u okolnim naseljima i njihovog odnosa prema parkovnom površinama. Ta homogena struktura prepoznaje upotrebu postojećih zelenih površina ne u njihovom prisvajanju već međusobnom razvodnjavanju. Stvara se mreža parkova homogene stambene strukture koja se koristi i izvan granice obuhvata jednoga naselja.
Javni prijevoz na Selskoj cesti još više sažima poveznicu S-J i time otežava planiranje parka samo kao parka stambenog naselja.

Natječajni obuhvat je nastavak zelenog pojasa naselja Prve hrvatske štedionice.
Nadovezuje se na postojeće funkcije: rekreacije, sportske aktivnosti; na školu arh. Zemljaka, na susjedni vrtić, na park Smiljana Klaića...

Opet se potencira značaj Selske ceste. Svojevrsni oksimoron je na snazi. Od Selske se treba ograditi, a ona svojim širim i užim arhitektonskim i urbanističkim parametrima raste u značaju.

Neka park bude oblikovan s ciljem da uhvati to kretanje. I zatim ga transformira.
Transformira ga na taj način da prihvati postojeće šire i uže(zapadna zgrada) oblikovanje te ga njegovim potenciranjem praktički anulira. Prolaskom kroz tu oblikovnu barijeru ostaje samo funkcija.

Tip projekta Krajobraz
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Selska - Baštijanova
Površina 5000 - 10000 m2
Površina (brutto) 5750 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: