Park Selska - Baštijanova

Opis

Osnovu parka čini «ploča – otok» koja je generirana kao strateški odgovor na postojeću lokaciju tj. njena ograničenja, potencijale i kontekst. Ona na metaforičan način sublimira koncepciju otočnosti, vala, obale i udaljavanja. Pristupi do «ploče – otoka» s istoka i zapada omogućeni su nizom staza – mostova koji korisnika parka postupno vode u prostor koji omogućuje odmor, igru, promatranje, šetnju i komunikaciju – socijalne kontakte.

Ovom sinkronom tematizacijom, međuigrom otvorenosti – pristupačnosti i zatvorenosti – odijeljenosti – intimnosti stvara se kompleksna prostorna podloga za ugodan i siguran boravak u transformiranom okolišu.

U tom smislu posebnu urbanističku ulogu dobiva i pomak nogostupa uz Selsku ulicu prema zapadu čime se omogućuje formiranje dvostrukog drvoreda koji odjeljuje prostor ulice od prostora parka, otvarajući na taj način mogućnosti za cjelovito i ujednačeno definiranje ulične slike i u širem urbano-morfološkom kontekstu.

Iako je park primarno zamišljen kao prostor namijenjen lokalnoj zajednici i njihovim potrebama, u njemu svoju prostornu nišu mogu naći i zaposlenici obližnjih tvrtki ali i sasvim slučajni posjetioci ovog dijela grada.

Tip projekta Krajobraz
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2009
Lokacija Zagreb
Selska - Baštijanova
Površina 5000 - 10000 m2
Površina (brutto) 5750 m2

Nagrade preko natječaja
Jedan od tri jednakovrijedna otkupa (Natječaj za izradu idejnog krajobrazno-urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja javnog parka na križanju Selske ceste i Baštijanove ulice u Zagrebu) 18.05.2009

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS


VRSTA


BUDŽET
NAGRADE
Samo nagrađeni

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori:
 


 

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.