Park Vijenac: Baltazar

Opis

Granica obuhvata parka ''''Vijenac'''' proširena je prema okolnim stambenim zgradama kako bi se stvorio jedinstven boravišni i funkcionalni prostor oslobođen prometa. Postojeći parking je premješten paralelno uz postojeću prometnicu i uz rub parka te je naglašen linijskim sistemom drvoreda koji vizualno naglašava prostor parka te odvaja promet od boravka na otvorenom.
S obzirom na to da se u blizini planira uređenje parka sa svim potrebnim sadržajima, odabranu lokaciju parka je bilo potrebno učiniti atraktivnom i zanimljivom koristeći što manje intervencije u prostoru. Osnovu oblikovanja čine polivalentne komunikacije u vidu 3 staze koje nude različite mogućnosti korištenja. Korištenjem raznih oblikovnih elemenata (modelacije terena, izbočine, teksture, natpisi i grafike) i materijala (guma, beton) stvaraju se različiti scenariji korištenja staza kao što je šetnja, trčanje, penjanje, skakanje, igra, zadržavanje, sjedenje i sl... Sve tri staze spajaju se na određenim mjestima čineći na taj način kontakt svih dobnih skupina i sadržaja. Pri tome su zadržane osnovne komunikacije koje obrubljuju prostor parka i omogućuju najkraći put do željenog odredišta.
Prostor uz stambene zgrade je popločan i zamišljen je poput svojevrsnog trga koji omogućuje jednostavnu komunikaciju, a isto tako zadržavanje i boravak stanara okolnih zgrada. Takav prostor bi pozivao na druženje i održavanje dobrosusjedskih odnosa uz razne sadržaje kao što su boćalište, stolovi za kartanje i stolni tenis.
Prostor za skulpturu nalazi se na otvorenoj površini parka , vidljivoj sa svih ulaza u park. Travnata ploha parka mjestimično je razigrana modelacijom terena koja dodatno unosi dinamiku unutar parka te taj prostor čini vizualno atraktivnijim i prepoznatljivim.
Pomoću svih navedenih elemenata pokušao se stvoriti atraktivan park unutar stambenog naselja koji bi privukao ljude raznih dobnih skupina i omogućio im kvalitetan i zanimljiv boravak na otvorenom. Smatra se da bi ovakav prostor uvelike pridonio kvaliteti življenja u gradu te životni standard podigao na višu razinu.

Tip projekta Javni prostor
Status projekta Radionica
Godina projektiranja 2012
Lokacija Vukovar

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori:




 


 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.