Pionirski park: PARK PLUS

Opis

Borovo naselje je vrhunski urbanističko arhitektonski primjer industrijskog grada rane moderne koncipiran kao vrtni grad s osnovnom idejom "sretnog života stanovnika". Karakterističnom podjelom na zone rada, stanovanja, centralnih funkcija te sporta i rekreacije definirana je i središnja os naselja kao potez perivoja sa zgradama. Područje zahvata – Pionirski park nalazi se upravo u tom središnjem nedovršenom potezu.
Izostanak gradnje (a posljedično i sadržaja) na planiranom centralnom dijelu zelene površine doveo je do potpunog nekorištenja središnjeg djela, te se samo rubni sjeverni i južni dio aktivirao potaknut naknadnom izgradnjom. Uvođenjem sadržaja na poziciju planirane zgrade plan se dovršava funkcionalno (ne i doslovno građevinski) u parkovnom uređenju. Time se afirmira središnji dio parka dok se postojeće rubne funkcije zadržavaju i dopunjavaju. Parterno označeni položaj planirane građevine križnog tlocrta nadovezuje se na osnovne pješačke tokove naselja. Komunikacije se prirodno (planirano) križaju na tom mjestu zbog pretpostavljenog značaja građevine koji je sugeriran pozicijom u osi te tlocrtnom obliku koji je u suprotnosti rasteru ostatka naselja.
Ovakvom organizacijom prostora stvaraju se tri ambijenta unutar parka. Zona uz osnovnu školu uz zadržavanje postojećih terena proširuje se i nadopunjuje edukativnim i rekreativnim sadržajima kako kroz raznobojne poteze u parteru tako i kroz multifunkcionalnu upotrebu recikliranih materijala. Prostor oko Kina Borovo se širi i postaje multifunkcionalna površina za razna događanja uglavnom vezana na sadržaj i program Kina kao kulturnog centra. Središnja zona postaje žarište susreta, boravka i igre. Na mjesto planirane zone zatvorenog tipa boravka u križnom tlocrtu, smještamo sadržaje koje će ljude prizvati i privući da taj prostor koriste i borave u njemu na otvorenome. Odabrani materijali i gotovi elementi u potpunosti su lokalni i reciklirani. Rješenje pruža mnoge mogućnosti za sudjelovanje zainteresirane lokalne zajednice u manjim, ali prostorno relevantnim i vidljivim intervencijama u Parku.

Tip projekta Javni prostor
Status projekta Radionica
Godina projektiranja 2012
Lokacija Vukovar

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni








Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: